Amerika legújabb űrtaxijának legjobb pillanatai

2022 / 06 / 04 / Bobák Zsófia
Amerika legújabb űrtaxijának legjobb pillanatai
A Starliner sikerrel teljesítette második tesztútját, a következő lépés a legénység szállítása lesz.

A Boeing által épített CST-100 Starliner űrhajó második tesztútját, az OFT-2 missziót nagyobb problémák nélkül teljesítette: az első teszttel ellentétben ez alkalommal elérte a Nemzetközi Űrállomást, megfelelő módon csatlakozott a Harmony modulhoz és közel öt napi "parkolás" után, május 25-én visszatért a Földre és gond nélkül landolt az új-mexikói White Sands űrkikötőben. A próbaút nem indult komplikációmentesen, mivel az űrhajó hajtóművei közül kettő nem biztosított megfelelő meghajtóerőt a pályakorrekció elvégzéséhez, de a harmadik tartalék berendezés beindításával megoldották a problémát és a misszió hátralevő részében nem léptek fel további gondok.

A küldetés a Starliner működésének vizsgálata mellett a Rosie nevű próbababa tesztelését is szolgálta: ennek a modellnek a segítségével mérik fel az űrhajósokat érő különböző stresszfaktorokat, amelyeket utazás közben tapasztalnak. A baba testén elhelyezett 15 érzékelő által begyűjtött adatok alapján a mérnökök pontosabb képet kapnak arról, hogy milyen hatásoknak vannak kitéve az űrhajó utasai a parancsnoki, illetve a többi ülésben és hogy eltérnek-e egymástól a rájuk ható erők más-más elhelyezésben.

A Starliner következő útja során már legénységet is szállít majd, bár ennek a pontos időpontját még nem jelölték ki. Egyelőre az adatok elemzése és a hibák kijavítása zajlik, de a kapszula földetérése után a NASA és a Boeing képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a nyár folyamán nagy valószínűséggel kijelölik a dátumot és még ebben az évben sor kerülhet a következő misszióra. A Boeing videójában az OFT-2 főbb pillanatait foglalták össze két és fél percben.

(Fotó: Boeing)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.