Amerika legújabb űrtaxijának legjobb pillanatai

2022 / 06 / 04 / Bobák Zsófia
Amerika legújabb űrtaxijának legjobb pillanatai
A Starliner sikerrel teljesítette második tesztútját, a következő lépés a legénység szállítása lesz.

A Boeing által épített CST-100 Starliner űrhajó második tesztútját, az OFT-2 missziót nagyobb problémák nélkül teljesítette: az első teszttel ellentétben ez alkalommal elérte a Nemzetközi Űrállomást, megfelelő módon csatlakozott a Harmony modulhoz és közel öt napi "parkolás" után, május 25-én visszatért a Földre és gond nélkül landolt az új-mexikói White Sands űrkikötőben. A próbaút nem indult komplikációmentesen, mivel az űrhajó hajtóművei közül kettő nem biztosított megfelelő meghajtóerőt a pályakorrekció elvégzéséhez, de a harmadik tartalék berendezés beindításával megoldották a problémát és a misszió hátralevő részében nem léptek fel további gondok.

A küldetés a Starliner működésének vizsgálata mellett a Rosie nevű próbababa tesztelését is szolgálta: ennek a modellnek a segítségével mérik fel az űrhajósokat érő különböző stresszfaktorokat, amelyeket utazás közben tapasztalnak. A baba testén elhelyezett 15 érzékelő által begyűjtött adatok alapján a mérnökök pontosabb képet kapnak arról, hogy milyen hatásoknak vannak kitéve az űrhajó utasai a parancsnoki, illetve a többi ülésben és hogy eltérnek-e egymástól a rájuk ható erők más-más elhelyezésben.

A Starliner következő útja során már legénységet is szállít majd, bár ennek a pontos időpontját még nem jelölték ki. Egyelőre az adatok elemzése és a hibák kijavítása zajlik, de a kapszula földetérése után a NASA és a Boeing képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a nyár folyamán nagy valószínűséggel kijelölik a dátumot és még ebben az évben sor kerülhet a következő misszióra. A Boeing videójában az OFT-2 főbb pillanatait foglalták össze két és fél percben.

(Fotó: Boeing)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.