A Starliner elindult az űrbe, de nem úszta meg hibák nélkül

2022 / 05 / 20 / Bobák Zsófia
A Starliner elindult az űrbe, de nem úszta meg hibák nélkül
A NASA a jövőben űrhajósok szállítására tervezi használni a kapszulát, ami egy Atlas V rakéta hátán indult tegnap a Nemzetközi Űrállomásra, egyelőre legénység nélküli tesztelésre.

A Boeing által épített CST-100 Starliner űrhajó a United Launch Alliance Atlas V rakétájának segítségével az Egyesült Államok Űrhaderejének Cape Canaveral-ban található támaszpontjáról helyi idő szerint este 6 óra 54 perckor indult második próbaútjára, amelynek során egyelőre még legénység nélkül tesztelik a Nemzetközi Űrállomásra vezető úton és pár napos ottartózkodása alatt a kapszulát.

A Starliner, amelyet a NASA a jövőben asztronauták szállítására fog használni, az OFT-2 (Orbital Flight Test 2) során a Harmony modulhoz csatlakozva öt napig marad az ISS-en, ezalatt az Expedition 67 tagjai ellenőrzik az állapotát. Az űrhajó 360 kilónyi szállítmányt visz magával az állomásra, többek között az űrhajósoknak szánt ellátmányt is. A dokkolásra magyar idő szerint éjjel egy óra után lehet számítani.

A misszió indulása nem zajlott egészen zökkenőmentesen, kilövés után (ami a videón 55:40-kor látható) 31 perccel ugyanis a Starliner két, manőverezéshez szükséges hajtóművével gondok adódtak és nem biztosítottak megfelelő meghajtóerőt az űrhajónak, amivel a pályakorrekciót elvégezhette volna. Mivel a kapszula építésekor ilyen esetekre is felkészültek a mérnökök, ezért egy harmadik és negyedik tartalékberendezéssel is ellátták az űrhajót, így a harmadik hajtómű beindítása könnyen megoldotta a problémát, de a kilövés utáni sajtótájékoztatón Mark Nappi, a Boeing Commercial Crew programjának alelnöke elmondta: az anomáliát minél hamarabb kivizsgálják.

A Starliner 2019-es első tesztjén is problémásnak bizonyult a pályára állás művelete: akkor a Starliner annyi üzemanyagot használt el a folyamat során, amelyet nem a megfelelő magasságban kezdett meg, hogy nem maradt elég tartaléka az út befejezéséhez. A NASA döntése alapján nem kísérleték meg elérni az ISS-t, hanem visszahozták a kapszulát a Földre, ami december 22-én landolt az új-mexikói White Sands-ben.

(Fotó: NASA/Joel Kowsky)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
1993. december 2-án indult útnak az Endeavour űrsikló a Hubble Űrteleszkóp felé, hogy végrehajtsák azt a kritikus fontosságú javítást az űreszközön, ami nélkül a teleszkóp sosem tudta volna várt tudományos célját beteljesíteni.
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Kevesebb az időnk, mint azt hinni szokták: a Föld már jóval ezelőtt lakhatatlanná válhat, hogy a Nap vörös óriássá alakulna. Szerencsére megmentheti a bolygót, ha egy elhúzó csillag letéríti a Földet a pályájáról vagy akár ki is szabadítja a Naprendszerből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.