Amerikában pilótaengedély nélkül lehet repülni az egyszemélyes légi járművel

2022 / 12 / 21 / Bobák Zsófia
Amerikában pilótaengedély nélkül lehet repülni az egyszemélyes légi járművel
Jövő év augusztusától az első tulajdonosok már szabadon repkedhetnek saját légi szállítóeszközükkel.

A Dragon RotorX eVTOL-ja a korábban bemutatott Jetson One-hoz nagyon hasonló szerkezetű és működésű légi jármű, csak egy fokkal talán még egyszerűbb: összesen csak egy személy szállítására alkalmas, 20 perc a menetideje egy feltöltéssel, nyolc rotorral működik, amelyeket 16 kW-os motorok hajtanak és joystickkal irányítható, kivéve a leszállás idején, amit automata üzemmódban is végre tud hajtani. A Szövetségi Légügyi Hivatal besorolása szerint a jármű még éppen hogy befér az ultrakönnyű kategóriába, így nem szükséges engedély a használatához.

A meghatározás szerint az ultrakönnyű légi eszközök közé sorolhatóak azok a járművek, amelyek sebessége nem haladja meg az 55 csomót, azaz 101,9 km/h-át, a súlya pedig 115 kilogrammnál kevesebb üres állapotban. A RotorX maximális tempója kicsivel több 100 km/h-nál és nem is túl nehéz, köszönhetően a rendkívül egyszerű struktúrájának. A könnyű szerkezet hátránya, hogy nem bír el túl nagy terhet, ezért a pilóta súlya sem haladhatja meg a 113 kilogrammot, valamint a jármű spártai kialakítása sem feltétlenül nyújtja a legnagyobb védelmet, bár a gyártócég olyan elemeket (például ejtőernyőt) is pakolt az eszközbe, ami segíti a pilóta védelmét baj esetén.

A jármű már előrendelhető 100 000 dollárért (37,8 millió forintért) és a kiszállítást jövőre kezdi meg a Dragon. Az Egyesült Államokban nem szükséges pilótaengedély a RotorX-szel való repüléshez, de azért bizonyos szabályok vonatkoznak a használatára: többek között kötelező a zsúfolt területeket elkerülni vele és nem lehet utast szállítani rajta, bár erre úgysem lenne elég hely a járművön. A RotorX a megrendelőkhöz készlet formájában érkezik, vagyis maguknak kell majd összeállítaniuk, de a biztonság kedvéért a cég lehetővé teszi a telephelyükön való közös összeszerelést és a működtetéséhez szükséges tréninget is.

(Fotó: Dragon)

A légitaxik hamarosan beköltöznek a garázsunkba Az elmúlt napokban két olyan ígéretes koncepció is napvilágot látott, amelyek már a közeljövőben elhozhatják a nem csak bérelhető, de birtokolható légitaxik korszakát.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Olaszországban épülhet fel az első kereskedelmi hyperloop
Olaszországban épülhet fel az első kereskedelmi hyperloop
A Hyper Transfer projekt hivatalosan is elkezdődött. Az olasz hyperloop Velence és Padova között üzemel majd.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.