Amerikai űrhajó segítségével hajtott végre pályakorrekciót az ISS

2022 / 06 / 29 / Bobák Áron
Amerikai űrhajó segítségével hajtott végre pályakorrekciót az ISS
Oroszország ukrajnai háborújának emlékezetes mellékzöngéje volt, amikor az orosz űrügynökség feje, Dmitrij Rogozin februárban azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy ha országa nem segít az ISS üzemeltetésében, a pályakorrekciók elmaradása miatt az űrállomás hamarosan letér a pályájáról és becsapódik a Földbe.

"Le akarjátok rombolni az ISS-szel kapcsolatos együttműködésünket?" - tette fel a kérdést Rogozin, majd így folytatta: "Ha megakadályozzátok a velünk való együttműködést, ki fogja megmenteni az ISS-t attól, hogy letérjen a pályájáról és az Egyesült Államokba vagy Európába csapódjon? Emellett ott van annak a lehetősége is, hogy az 500 tonnás szerkezet Indiára vagy Kínára zuhan. Ilyen kilátásokkal akarjátok fenyegetni őket? Az ISS nem repül Oroszország felett, tehát minden kockázat a tiétek. Készen álltok rá?" Az orosz űrügynökség vezetője ezzel arra célzott, hogy a Nemzetközi Űrállomásnak időről-időre kisebb pályakorrekcióra van szüksége ahhoz, hogy tartani tudja a normális, nagyjából 400 kilométeres magasságot, ezt a manővert pedig rendszerint az űrállomáshoz kapcsolódó orosz Szojuz vagy Progressz űrhajókkal szokták kivitelezni.

Bár azt már akkor is lehetett sejteni, hogy ez a forgatókönyv ebben a formában nem fog megvalósulni, június 25-e óta már egészen biztos, hogy a Nemzetközi Űrállomást az orosz rakéták nélkül is pályán tudják tartani. A Northrop Grumman S.S. Piers Sellers névre keresztelt Cygnus teherűrhajója még éppen az ukrajnai háború kirobbanása előtt, február 19-én indult el az űrállomásra fedélzetén mintegy 3,5 tonnányi utánpótlással és tudományos felszereléssel. Ahogy arról az Interesting Engineering beszámolt, az űrhajó a június 29-re tervezett lecsatlakozása előtt egy másik fontos küldetést is sikerrel teljesített, ugyanis a hajtóműveinek bekapcsolásával kicsit feljebb navigálta az ISS-t, aminek így egy darabig nem lesz szüksége újabb pályakorrekcióra.

"Az ISS-nek a Cygnus segítségével történő megmozdítása kritikus képességet biztosít az űrállomás fenntartásához és támogatásához" - fogalmazott Steve Krein, a Northrop Grumman polgári és kereskedelmi űrkutatásért valamint taktikai űrrendszerekért felelős alelnöke egy erről kiadott közleményben. A Cygnus küldetése ezzel amúgy még mindig nem ért véget, hiszen az űrállomástól való különválás után még pályára állítja a NASA NACHOS névre keresztelt mikroműholdját, majd a Föld légkörébe visszatérve megsemmisül.

(Fotó: NASA)

Az ukrajnai háború hatása az űrutazásra A Nemzetközi Űrállomás sorsa többé-kevésbé stabilnak látszik, de ezen kívül is rengeteg az összefonódás Oroszország és akár amerikai magánvállalatok között. Mit hozhat a jövő, ha a kapcsolatok végérvényesen megromlanak?


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.