Amerikai űrhajó segítségével hajtott végre pályakorrekciót az ISS

2022 / 06 / 29 / Bobák Áron
Amerikai űrhajó segítségével hajtott végre pályakorrekciót az ISS
Oroszország ukrajnai háborújának emlékezetes mellékzöngéje volt, amikor az orosz űrügynökség feje, Dmitrij Rogozin februárban azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy ha országa nem segít az ISS üzemeltetésében, a pályakorrekciók elmaradása miatt az űrállomás hamarosan letér a pályájáról és becsapódik a Földbe.

"Le akarjátok rombolni az ISS-szel kapcsolatos együttműködésünket?" - tette fel a kérdést Rogozin, majd így folytatta: "Ha megakadályozzátok a velünk való együttműködést, ki fogja megmenteni az ISS-t attól, hogy letérjen a pályájáról és az Egyesült Államokba vagy Európába csapódjon? Emellett ott van annak a lehetősége is, hogy az 500 tonnás szerkezet Indiára vagy Kínára zuhan. Ilyen kilátásokkal akarjátok fenyegetni őket? Az ISS nem repül Oroszország felett, tehát minden kockázat a tiétek. Készen álltok rá?" Az orosz űrügynökség vezetője ezzel arra célzott, hogy a Nemzetközi Űrállomásnak időről-időre kisebb pályakorrekcióra van szüksége ahhoz, hogy tartani tudja a normális, nagyjából 400 kilométeres magasságot, ezt a manővert pedig rendszerint az űrállomáshoz kapcsolódó orosz Szojuz vagy Progressz űrhajókkal szokták kivitelezni.

Bár azt már akkor is lehetett sejteni, hogy ez a forgatókönyv ebben a formában nem fog megvalósulni, június 25-e óta már egészen biztos, hogy a Nemzetközi Űrállomást az orosz rakéták nélkül is pályán tudják tartani. A Northrop Grumman S.S. Piers Sellers névre keresztelt Cygnus teherűrhajója még éppen az ukrajnai háború kirobbanása előtt, február 19-én indult el az űrállomásra fedélzetén mintegy 3,5 tonnányi utánpótlással és tudományos felszereléssel. Ahogy arról az Interesting Engineering beszámolt, az űrhajó a június 29-re tervezett lecsatlakozása előtt egy másik fontos küldetést is sikerrel teljesített, ugyanis a hajtóműveinek bekapcsolásával kicsit feljebb navigálta az ISS-t, aminek így egy darabig nem lesz szüksége újabb pályakorrekcióra.

"Az ISS-nek a Cygnus segítségével történő megmozdítása kritikus képességet biztosít az űrállomás fenntartásához és támogatásához" - fogalmazott Steve Krein, a Northrop Grumman polgári és kereskedelmi űrkutatásért valamint taktikai űrrendszerekért felelős alelnöke egy erről kiadott közleményben. A Cygnus küldetése ezzel amúgy még mindig nem ért véget, hiszen az űrállomástól való különválás után még pályára állítja a NASA NACHOS névre keresztelt mikroműholdját, majd a Föld légkörébe visszatérve megsemmisül.

(Fotó: NASA)

Az ukrajnai háború hatása az űrutazásra A Nemzetközi Űrállomás sorsa többé-kevésbé stabilnak látszik, de ezen kívül is rengeteg az összefonódás Oroszország és akár amerikai magánvállalatok között. Mit hozhat a jövő, ha a kapcsolatok végérvényesen megromlanak?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.