Robotkutyák védték az amerikai légierő egyik bázisát

2020 / 09 / 09 / Bobák Áron
Robotkutyák védték az amerikai légierő egyik bázisát
Egyelőre csak hadgyakorlaton, de ha a Ghost Robotics robotjai beválnak, akkor a jövőben egyre több feladatot kaphatnak.

A hivatalosan "négylábú ember nélküli földi járműnek" nevezett eszközök a Nellis légibázison kaptak feladatot, és ahogy arra a The Drive felhívja a figyelmet, a fotók tanúsága alapján többféle szerepben is kipróbálták őket. Míg az egyik robot különböző antennákkal volt felszerelve, egy másiknak több szenzorból álló egység vagy valamilyen kommunikációs felszerelés látható a feje helyén.

A képek alapján feltűnhet, hogy a légibázis védelmére kirendelt Vision 60 robotok feltűnően hasonlítanak a Boston Dynamics által készített Spot robotra. Bár az amerikai cég számtalan különböző robottal kísérletezett az évek alatt, a leghasználhatóbbnak mind közül a kutyákról mintázott, négylábú robot bizonyult, amit azóta számtalan cég elkezdett lemásolni. A Ghost Robotics mellett nagyjából ugyanilyen robotkutyákat gyárt a svájci ANYbotics (ANYmal) valamint a kínai Unitree (A1) is, utóbbi a Spot árának töredékéért, tízezer dollárért beszerezhető.

A Ghost Robotics szerint a Vision 60 előnye a többi hasonló robothoz képest az egyszerűbb felépítésében rejlik, aminek köszönhetően tartósabb, agilisebb, valamint a beszerzési és a fenntartási költségei is alacsonyabbak. A gyártó szerint a robotkutya bármilyen terepen megállja a helyét, a moduláris dizájn miatt pedig a legkülönfélébb feladatokra lehet használni, és akár küldetés közben is könnyen átalakítható. Ilyen feladat lehet többek között egy adott terület ellenőrzése vagy feltérképezése, megfigyelési műveletek, kommunikációs feladatok ellátása, és ahogy a felvételeken is látható, a robot arra is alkalmas, hogy önállóan őrjáratozzon.

A robotok amúgy egy sokkal nagyobb projektnek, az Advanced Battle Management Systemnek a részei, amely valós idejű információgyűjtést és -megosztást tesz lehetővé a harctéren 5G-hálózatok, felhőrendszerek és mesterséges intelligencia segítségével. Will Roper, a légierő helyettes titkára elmondta, hogy a jövő csatatereit az információk hatalmas mennyisége fogja jellemezni, a mostani, egyszerre több színtéren zajló hadgyakorlaton pedig éppen ezt a fajta információs telítettséget igyekeztek szimulálni. Az amerikai légierő öt év alatt 3,3 milliárd dollárt költ az új rendszer kiépítésére, ami katonai vezetők a jelenlegi egyik legfontosabb beruházásnak neveztek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.