Robotkutyák védték az amerikai légierő egyik bázisát

2020 / 09 / 09 / Bobák Áron
Robotkutyák védték az amerikai légierő egyik bázisát
Egyelőre csak hadgyakorlaton, de ha a Ghost Robotics robotjai beválnak, akkor a jövőben egyre több feladatot kaphatnak.

A hivatalosan "négylábú ember nélküli földi járműnek" nevezett eszközök a Nellis légibázison kaptak feladatot, és ahogy arra a The Drive felhívja a figyelmet, a fotók tanúsága alapján többféle szerepben is kipróbálták őket. Míg az egyik robot különböző antennákkal volt felszerelve, egy másiknak több szenzorból álló egység vagy valamilyen kommunikációs felszerelés látható a feje helyén.

A képek alapján feltűnhet, hogy a légibázis védelmére kirendelt Vision 60 robotok feltűnően hasonlítanak a Boston Dynamics által készített Spot robotra. Bár az amerikai cég számtalan különböző robottal kísérletezett az évek alatt, a leghasználhatóbbnak mind közül a kutyákról mintázott, négylábú robot bizonyult, amit azóta számtalan cég elkezdett lemásolni. A Ghost Robotics mellett nagyjából ugyanilyen robotkutyákat gyárt a svájci ANYbotics (ANYmal) valamint a kínai Unitree (A1) is, utóbbi a Spot árának töredékéért, tízezer dollárért beszerezhető.

A Ghost Robotics szerint a Vision 60 előnye a többi hasonló robothoz képest az egyszerűbb felépítésében rejlik, aminek köszönhetően tartósabb, agilisebb, valamint a beszerzési és a fenntartási költségei is alacsonyabbak. A gyártó szerint a robotkutya bármilyen terepen megállja a helyét, a moduláris dizájn miatt pedig a legkülönfélébb feladatokra lehet használni, és akár küldetés közben is könnyen átalakítható. Ilyen feladat lehet többek között egy adott terület ellenőrzése vagy feltérképezése, megfigyelési műveletek, kommunikációs feladatok ellátása, és ahogy a felvételeken is látható, a robot arra is alkalmas, hogy önállóan őrjáratozzon.

A robotok amúgy egy sokkal nagyobb projektnek, az Advanced Battle Management Systemnek a részei, amely valós idejű információgyűjtést és -megosztást tesz lehetővé a harctéren 5G-hálózatok, felhőrendszerek és mesterséges intelligencia segítségével. Will Roper, a légierő helyettes titkára elmondta, hogy a jövő csatatereit az információk hatalmas mennyisége fogja jellemezni, a mostani, egyszerre több színtéren zajló hadgyakorlaton pedig éppen ezt a fajta információs telítettséget igyekeztek szimulálni. Az amerikai légierő öt év alatt 3,3 milliárd dollárt költ az új rendszer kiépítésére, ami katonai vezetők a jelenlegi egyik legfontosabb beruházásnak neveztek.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.