Amerikát lehűtené, de a mi régiónkat felforrósítaná az MCB-típusú geomérnökösködés

2024 / 06 / 23 / Felkai Ádám
Amerikát lehűtené, de a mi régiónkat felforrósítaná az MCB-típusú geomérnökösködés
A tengeri felhőfényesítés (MCB) sikeresen lehűtheti az USA nyugati részét, de akad pár kellemetlen következmény, aminek nem örülnénk: Közép- és Kelet-Európában például elég meleg lenne emiatt. Ráadásul sokáig az USA-ban sem válna be. A módszert kis léptékben egyébként már tesztelték is.

Katharine Ricke, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatója által végzett modellezési tanulmány alapján a tengeri felhőfényesítés (marine cloud brightening/MCB) lehetséges és nem szándékolt következményekkel is járhat azon kívül, hogy eredményesen lehűti az Egyesült Államok nyugati részét – számol be róla a New Scientist. Az MCB célja, hogy a felhők fényvisszaverő képességét növelje úgy, hogy tengeri sórészecskéket juttat a légkörbe, melyek aztán több napfényt vernek vissza a Földről. Ilyen kísérleteket egyébként már végeztek is Ausztráliában és a San Francisco-öbölben – igaz, csak kisebb léptékben.

A mostani tanulmány az MCB hatását a Csendes-óceán északi részén modellezte, és ebben figyelembe vették mind a jelenlegi körülményeket, mind pedig a 2050-re vonatkozó előrejelzéseket. A modellben úgy számoltak, hogy az MCB-t 30 éven át évente kilenc hónapon keresztül “használják”. A jelenlegi körülmények között az MCB ezek szerint beválhat, mivel akár 55%-kal is csökkenheti a veszélyes nyári hőhatást az USA nyugati részén, de ezzel együtt jelentősen csökkentette a csapadék mennyiségét is, ráadásul nemcsak az USA nyugati részében, hanem például az afrikai Száhel-övezetben is.

2050-re viszont, amikor az előrejelzések szerint a globális hőmérséklet 2°C-kal emelkedik az iparosodás előtti szinthez képest, az MCB nem csak elvesztette a hatását, de súlyosbította a hőhullámokat Európa-szerte az Ibériai-félsziget kivételével. A modell súlyos hőmérséklet-emelkedést mutatott Skandináviában, Közép- és Kelet-Európában, amit az MCB közel 30 éves használata okozott. Ezeket a hatásokat a nagy léptékű légköri áramlatok módosulásai váltották ki, amelyek váratlan bonyodalmakat eredményeztek az éghajlati rendszerben ezen regionális geomérnöki tevékenység miatt.

Jessica Wan, a kutatócsoport tagja így nyilatkozott:

„Eredményeink egy érdekes esettanulmányt mutatnak be, amely illusztrálja az éghajlati rendszer azon váratlan bonyodalmait, amelyeket a regionális geomérnöki kutatások során fedezhetünk fel, mivel a bolygó egy kis részét érinti az erősen koncentrált perturbáció.”

Az MCB-kísérletek, amelyek eddig Ausztráliában és Kaliforniában zajlottak, szerencsére nem voltak elég nagy léptékűek ahhoz, hogy kimutatható éghajlati hatásokat okozzanak, de ezek alapján a regionális geomérnöki tevékenység közelebb állhat a megvalósuláshoz, mint azt korábban gondolták. Mint Wan ennek kapcsán elmondta:

“Több regionális geomérnöki modellezési tanulmányra van szükségünk, mint amilyen ez a munka is, hogy felderítsük ezeket a nem szándékolt mellékhatásokat, mielőtt esélyük lenne a való világban a megjelenésre.”

Daniel Harrison, az ausztráliai Southern Cross Egyetem kutatója, a Nagy-korallzátony térségében a hőhullámok mérséklésére irányuló MCB kutatási projekt vezetője, és szerinte a tanulmány szerzői által modellezett forgatókönyvek teljesen irreálisak és szélsőségesek, mivel ezekben az MCB jelentős hatást gyakorol a globális klímarendszerre, ami elkerülhetetlenül “mellékhatásokkal” jár. Harrison kutatása ezzel szemben sokkal rövidebb időszakokra és a Ricke csapata által modellezett terület töredékére koncentrálna.

(Kép: Pixabay/garten-gg)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.