Amit mindenképp tudni kell az új PlayStationről és Xboxról

2020 / 09 / 18 / Pőcze Balázs
Amit mindenképp tudni kell az új PlayStationről és Xboxról
Az elmúlt egy hétben felpörögtek az események az idén karácsonyra megérkező, ötödik generációs konzolok körül. Mostanra tudjuk, hogy mire képesek, mennyibe fognak kerülni, és azt is, hogy mikortól lehet kapni azokat. Már csak dönteni kell tudni.

Hét éve jelent meg az eredeti PlayStation 4 és az Xbox One, így nem meglepő, hogy idén érkeznek a legismertebb otthoni konzolok utódai. Egy éve már azt is megmutatták a gyártók, hogy hogyan fognak kinézni a következő évek nappalijainak meghatározó kütyüjei, illetve méretüknél fogva sokkal inkább bútorai, tavasszal pedig a teljesítményükről is elárultak minden lényeges tudnivalót. A behemótok nem véletlenül lettek ekkorák: döbbenetes teljesítménynövekedést vár tőlük mindenki, ráadásul a Sony és a Microsoft egyaránt ügyelt arra, hogy ne csak szebbek legyenek a játékok, de lényegesen gyorsabban is töltsenek be.


Playstation 5 és kiegészítői

Számok

Mindkét gép lelke ugyanaz a nyolcmagos AMD processzor, ugyanúgy 16GB RAM-mal érkeznek, és képesek a 8K felbontás, illetve a másodpercenkénti 120 képkocka kezelésére is. Ez persze nem azt jelenti, hogy a játékok ilyen részletességgel fognak futni (a 4K és a 60 fps sokkal valószínűbb), de ha egyszer nem hatszázezer forint lesz a legolcsóbb, és huszonegymillió forint a legdrágább 8K tévé, akkor talán lesznek, akik így néznek majd nagyfelbontású filmeket. Amelyik PlayStation 5-be és Xbox Series X-be lehet egyáltalán lemezt dugni, az 4K Blu-ray filmeket tud lejátszani. A Sony gépén kicsivel több mint 800 GB, a Microsoftén 1 TB várja majd, hogy megtöltsük játékokkal. A gyártók kiemelték, hogy ezek lényegesen gyorsabbak a korábbi merevlemezeknél, így egy összetett játéknál sem kell perceket várni, hogy a következő pálya betöltsön.


Xbox Series X és Series S

Kistesók

Egy hete kiszivárgott egy váratlan, és a Sonynál dolgozók pulzusát valószínűleg rendesen megemelő hír: a Xbox Series X mellett a Microsoft egy kisebb konzollal is készül a karácsonyra. A valóban aprócska házba beerőltetett gép, az Xbox Series S, amellett, hogy egy nagyságrenddel olcsóbb, kicsit gyengébb processzorral és egy láthatóan gyengébb grafikus kártyával, így szerényebb felbontással érkezik. Emellett a Series S tárhelye feleakkora, és nincs Blu-ray meghajtója. A PlayStation 5 testvérek közt az egyetlen különbség, hogy a nagyobban van lemezmeghajtó, míg a kisebben nincs.

Játékok

Persze letenni az új gépet a karácsonyfa alá egy dolog, de amikor bekapcsolja az ember, ki kell találni, hogy mivel is játsszon. Az biztos, hogy a korábbi játékokkal valószínűleg könnyen fog tudni. Mindkét gépen el fognak futni a régebbi PlayStation illetve Xbox játékok, az egy generációval ezelőttiek közül szinte az összes. A Sonynál a PlayStation Plus előfizetésen keresztül, míg a Microsoftnál az Xbox Game Pass-szel férünk majd hozzá a korábbi kedvencek gyűjteményéhez. Ami az új játékokat illeti: a Microsoftnál a kötelező Fortnite mellett nagyjából tíz játékra lehet számítani az IGN gyűjtése szerint, a Sonynál kevesebb, de talán ismertebb cím került a listára.

Magyarországon a webshopok kínálata alapján az Xbox Series X 185 000 forintba, a kisebb Series S 114 000 forintba, míg a blu-rayes PlayStation szintén 185 000 forintba, a csak digitális kiadás pedig 150 000 forintba fog kerülni. A gépek november közepétől lesznek kaphatóak - megvenni őket pedig még mindig van körülbelül hét éve az embernek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.