Jön az új Xbox és ezt fogja tudni

2020 / 03 / 17 / Pőcze Balázs
Jön az új Xbox és ezt fogja tudni
December óta tudjuk, hogy az új Xbox egy hatalmas szürke négyszögletes valami lesz, nagyon fura névvel: Xbox Series X. Most végre azt is elárulták, hogy a Microsoft miért mondhatja, hogy ez a legjobb, leggyorsabb, legtöbb régi játékkal működő konzoljuk.

Idén karácsonykor lesz hét éve, hogy megjelent az Xbox One, ezért senkit sem lepett meg, amikor tavaly év végén a Microsoft bejelentette, hogy a terveik szerint mire fogunk idén év végén jó százhetvenezer forintot költeni, ha a pénztárcánk és a forint árfolyam is úgy akarják. Most egy blogposztban részletezték, hogy mire koncentráltak a gép megtervezésekor:

teljesítmény, gyorsaság, kompatibilitás.

Pont mint egy multikulturális curling egyesület szlogenje. Amikor a mérnökök teljesítményről beszélnek, nem a korábbi grafikai szintlépésekre gondolnak, mint a 2D-3D váltás, vagy a HD felbontás megjelenése. Azt mondják, hogy a másodpercenkénti 60, sőt, akár 120 képkocka 4K felbontásban nem csak szép lesz, de érezhetően hatni fog a játékmenetre is - amikor milliókat lehet csinálni milliók szeme láttára videojátékozással, akkor annak, amit a gép tud, egyre közelebb kell kerülnie ahhoz, amit az emberi szem és agy képes felfogni. A teljes specifikációból a nyolcmagos AMD processzort még csak-csak felfogjuk, hogy gyors, de amikor a 12 teraflopos grafikus teljesítményt megpróbáljuk megérteni, és elképzeljük azt a 12 billió lebegő pontot, amit a gép másodpercenként ki tud számolni, akkor igazából csak hosszú, be nem fejezett gondolatokkal helyettesítjük azt, hogy "hú".

A gyorsaság már sokkal egyszerűbben megérthető és tetten érhető lesz: végre nem hagyományos merevlemez kerül a gépbe, a maga kis forgó mágneslemezeivel, hanem egy SSD. Ennek már azért örülhetnénk, mert nem kell fél percet várni arra, hogy elkezdődjön a meccs vagy betöltsön a következő pálya, de ahogy a cikk is kiemeli, az elmúlt évek open world, vagyis szabadon bebarangolható játékai pont akkor lesznek igazán vonzóak, ha korlátok nélkül sétálgathatunk bennük, load screenek helyett a lovunk heréinek a lengését figyelve. Az Xbox Series X ezért 100 GB-nyi játékadat elérését teszi azonnal, töltögetés nélkül lehetővé a fejlesztők számára - ez a Red Dead Redemption 2 teljes méretének a kétharmada. A játékon belüli gyorsaság mellett a játékok közti váltás sem lesz lassú - ha minden igaz, akkor a gép kikapcsolása után is pontosan ott folytathatjuk a játékokat, ahol félbehagytuk őket, egyszerre többet is meg fog jegyezni, és azonnal be fog tölteni az új Xbox.

A tervezők ráadásul azt ígérik, hogy nem kell újrakezdenünk semmit: a konzol új generációjára vihetjük tovább a kiegészítőinket, de a régi játékainkat is, akár az első generációs Xboxról. Karácsonyra kiderül, hogy a folyamatosan fejlődő, de még mindig kissé távoli cloud gaming és a szintén érkező PlayStation 5 mennyire tudják megszorongatni a Microsoft gépét.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.