Jön az új Xbox és ezt fogja tudni

2020 / 03 / 17 / Pőcze Balázs
Jön az új Xbox és ezt fogja tudni
December óta tudjuk, hogy az új Xbox egy hatalmas szürke négyszögletes valami lesz, nagyon fura névvel: Xbox Series X. Most végre azt is elárulták, hogy a Microsoft miért mondhatja, hogy ez a legjobb, leggyorsabb, legtöbb régi játékkal működő konzoljuk.

Idén karácsonykor lesz hét éve, hogy megjelent az Xbox One, ezért senkit sem lepett meg, amikor tavaly év végén a Microsoft bejelentette, hogy a terveik szerint mire fogunk idén év végén jó százhetvenezer forintot költeni, ha a pénztárcánk és a forint árfolyam is úgy akarják. Most egy blogposztban részletezték, hogy mire koncentráltak a gép megtervezésekor:

teljesítmény, gyorsaság, kompatibilitás.

Pont mint egy multikulturális curling egyesület szlogenje. Amikor a mérnökök teljesítményről beszélnek, nem a korábbi grafikai szintlépésekre gondolnak, mint a 2D-3D váltás, vagy a HD felbontás megjelenése. Azt mondják, hogy a másodpercenkénti 60, sőt, akár 120 képkocka 4K felbontásban nem csak szép lesz, de érezhetően hatni fog a játékmenetre is - amikor milliókat lehet csinálni milliók szeme láttára videojátékozással, akkor annak, amit a gép tud, egyre közelebb kell kerülnie ahhoz, amit az emberi szem és agy képes felfogni. A teljes specifikációból a nyolcmagos AMD processzort még csak-csak felfogjuk, hogy gyors, de amikor a 12 teraflopos grafikus teljesítményt megpróbáljuk megérteni, és elképzeljük azt a 12 billió lebegő pontot, amit a gép másodpercenként ki tud számolni, akkor igazából csak hosszú, be nem fejezett gondolatokkal helyettesítjük azt, hogy "hú".

A gyorsaság már sokkal egyszerűbben megérthető és tetten érhető lesz: végre nem hagyományos merevlemez kerül a gépbe, a maga kis forgó mágneslemezeivel, hanem egy SSD. Ennek már azért örülhetnénk, mert nem kell fél percet várni arra, hogy elkezdődjön a meccs vagy betöltsön a következő pálya, de ahogy a cikk is kiemeli, az elmúlt évek open world, vagyis szabadon bebarangolható játékai pont akkor lesznek igazán vonzóak, ha korlátok nélkül sétálgathatunk bennük, load screenek helyett a lovunk heréinek a lengését figyelve. Az Xbox Series X ezért 100 GB-nyi játékadat elérését teszi azonnal, töltögetés nélkül lehetővé a fejlesztők számára - ez a Red Dead Redemption 2 teljes méretének a kétharmada. A játékon belüli gyorsaság mellett a játékok közti váltás sem lesz lassú - ha minden igaz, akkor a gép kikapcsolása után is pontosan ott folytathatjuk a játékokat, ahol félbehagytuk őket, egyszerre többet is meg fog jegyezni, és azonnal be fog tölteni az új Xbox.

A tervezők ráadásul azt ígérik, hogy nem kell újrakezdenünk semmit: a konzol új generációjára vihetjük tovább a kiegészítőinket, de a régi játékainkat is, akár az első generációs Xboxról. Karácsonyra kiderül, hogy a folyamatosan fejlődő, de még mindig kissé távoli cloud gaming és a szintén érkező PlayStation 5 mennyire tudják megszorongatni a Microsoft gépét.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.