Apró, de fontos frissítéseket kapott az iPhone 15 és az iPhone 15 Pro

2023 / 09 / 13 / Pőcze Balázs
Apró, de fontos frissítéseket kapott az iPhone 15 és az iPhone 15 Pro
Az Apple megtartotta szokásos őszi seregszemléjét, ám a kötelező körökre szorítkozott: a telefonok és az órák mellett nem jelentettek be érdemi újdonságot Cupertinóban.

Ami az iPhone-okat illeti, az elmúlt években megszokhattuk, hogy egetrengető változásokra kár számítanunk az Apple-től. Míg a telefon első öt-hat-nyolc-tíz generációjánál, kinek ízlés és vérmérséklet szerint, még egymást érték az előrelépések, a tizensokadik modellek nem kell, hogy forradalmat robbantsanak ki. Bőven elég, különösen a világ legnagyobb értékű vállalatánál, ha apró, kiszámított lépésekben tökéletesíti a legtöbb bevételt termelő termékét, hiszen még a nagy konkurens Androidtól is át tudnak csábítani vásárlókat. Nálunk, Magyarországon, ahol világszinten az egyik legtöbbet fizetjük életünk legtöbbet használt kütyüjéért, és a legolcsóbb új iPhone drágább, mint a nettó átlagkereset, talán nem is az előző évi modellekhez érdemes hasonlítani az újoncokat, hanem esetünkben a 12-őkhöz, 11-ekhez, de akár az XR-ekhez. Ha így nézzük, az Apple megdolgozott a 399 000 forintunkért.

Az iPhone 15 megkapta az eddig csak a Pro modelleken lévő előlapi kivágatot, a Dinamikus szigetet, ami játékos animációkkal hívja fel a figyelmünket arra, hogy egy-egy appunkban mi történik. A kijelző egy úgynevezett Super Retina XDR lett, ami szép és fényes képet ígér, míg a kütyü belsejébe a tavalyi Pro modellek csipje került. Ami a hátoldalt illeti, az új 48 MP-s főkamera kétszeres telefotó lencseként is működik, így a nagylátómezejű társukkal kiegészülve az lesz az érzésünk, mintha három kamera lenne az eszközön. A fotó app pedig magától fog portré üzemmódba kapcsolni, ha egy ember vagy állat arcára bökünk. Végül a legnagyobb változás a készülék alján található: az eddigi Apple-szabvány Lightning-csatlakozó helyett már az EU által előírt USB-C töltőket használhatjuk, mint szinte minden más kütyünknél. Az iPhone 15 és a nagyobb 15 Plus péntektől előrendelhetőek és jövő héten meg is érkezhetnek.

A félmillió forintnál induló, és nyolcszázezer forintnál végződő Pro modellek erősnek és könnyűnek mondott titánium testet kaptak. A csipjük a hatékonyabbnak mondott A17-es egység lett, míg a 48 MP-s főkamera mellé kaptak egy ötszörös optikai zoommal működő telefotó lencsét is. Ami a professzionális felhasználókat illeti, vagyis azokat, akik nem státusszimbólumot vesznek, hanem munkahelyi használati tárgyat, kaptak egy személyre szabható akciógombot, és az említett USB-C csatlakozó ugyan ránézésre hasonló, mint a kistestvéren, de gyorsabb adatátviteli sebességre lesz képes.

Apple Watchból is már a sokadik generációnál járunk: a kilences számú, 189 000 forintos modell gyorsabb processzort és fényesebb kijelzőt kapott. Ami érdekes újdonság, hogy az alap modell, ha sportszíjjal kérjük, karbonsemleges termék, illetve igazak voltak a pletykák, a bőr telefontokoktól és óraszíjaktól is búcsúzik a cég. Az élsportolóknak tervezett, a gyakorlatban azonban szintén státusszimbólumként működő, 379 000 forintos Ultra 2 pedig szintén fényesebb kijelzőt, és akár háromnapos akkumulátoridőt ígér. Az órákat, a telefonokhoz hasonlóan, szintén kézbe foghatjuk a jövő héten.

(Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.