Apró, de fontos frissítéseket kapott az iPhone 15 és az iPhone 15 Pro

2023 / 09 / 13 / Pőcze Balázs
Apró, de fontos frissítéseket kapott az iPhone 15 és az iPhone 15 Pro
Az Apple megtartotta szokásos őszi seregszemléjét, ám a kötelező körökre szorítkozott: a telefonok és az órák mellett nem jelentettek be érdemi újdonságot Cupertinóban.

Ami az iPhone-okat illeti, az elmúlt években megszokhattuk, hogy egetrengető változásokra kár számítanunk az Apple-től. Míg a telefon első öt-hat-nyolc-tíz generációjánál, kinek ízlés és vérmérséklet szerint, még egymást érték az előrelépések, a tizensokadik modellek nem kell, hogy forradalmat robbantsanak ki. Bőven elég, különösen a világ legnagyobb értékű vállalatánál, ha apró, kiszámított lépésekben tökéletesíti a legtöbb bevételt termelő termékét, hiszen még a nagy konkurens Androidtól is át tudnak csábítani vásárlókat. Nálunk, Magyarországon, ahol világszinten az egyik legtöbbet fizetjük életünk legtöbbet használt kütyüjéért, és a legolcsóbb új iPhone drágább, mint a nettó átlagkereset, talán nem is az előző évi modellekhez érdemes hasonlítani az újoncokat, hanem esetünkben a 12-őkhöz, 11-ekhez, de akár az XR-ekhez. Ha így nézzük, az Apple megdolgozott a 399 000 forintunkért.

Az iPhone 15 megkapta az eddig csak a Pro modelleken lévő előlapi kivágatot, a Dinamikus szigetet, ami játékos animációkkal hívja fel a figyelmünket arra, hogy egy-egy appunkban mi történik. A kijelző egy úgynevezett Super Retina XDR lett, ami szép és fényes képet ígér, míg a kütyü belsejébe a tavalyi Pro modellek csipje került. Ami a hátoldalt illeti, az új 48 MP-s főkamera kétszeres telefotó lencseként is működik, így a nagylátómezejű társukkal kiegészülve az lesz az érzésünk, mintha három kamera lenne az eszközön. A fotó app pedig magától fog portré üzemmódba kapcsolni, ha egy ember vagy állat arcára bökünk. Végül a legnagyobb változás a készülék alján található: az eddigi Apple-szabvány Lightning-csatlakozó helyett már az EU által előírt USB-C töltőket használhatjuk, mint szinte minden más kütyünknél. Az iPhone 15 és a nagyobb 15 Plus péntektől előrendelhetőek és jövő héten meg is érkezhetnek.

A félmillió forintnál induló, és nyolcszázezer forintnál végződő Pro modellek erősnek és könnyűnek mondott titánium testet kaptak. A csipjük a hatékonyabbnak mondott A17-es egység lett, míg a 48 MP-s főkamera mellé kaptak egy ötszörös optikai zoommal működő telefotó lencsét is. Ami a professzionális felhasználókat illeti, vagyis azokat, akik nem státusszimbólumot vesznek, hanem munkahelyi használati tárgyat, kaptak egy személyre szabható akciógombot, és az említett USB-C csatlakozó ugyan ránézésre hasonló, mint a kistestvéren, de gyorsabb adatátviteli sebességre lesz képes.

Apple Watchból is már a sokadik generációnál járunk: a kilences számú, 189 000 forintos modell gyorsabb processzort és fényesebb kijelzőt kapott. Ami érdekes újdonság, hogy az alap modell, ha sportszíjjal kérjük, karbonsemleges termék, illetve igazak voltak a pletykák, a bőr telefontokoktól és óraszíjaktól is búcsúzik a cég. Az élsportolóknak tervezett, a gyakorlatban azonban szintén státusszimbólumként működő, 379 000 forintos Ultra 2 pedig szintén fényesebb kijelzőt, és akár háromnapos akkumulátoridőt ígér. Az órákat, a telefonokhoz hasonlóan, szintén kézbe foghatjuk a jövő héten.

(Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.