Arcfelismerő rendszerrel működő ajtót mutattak be, de nem embereknek, hanem kisállatoknak

2022 / 06 / 29 / Pőcze Balázs
Arcfelismerő rendszerrel működő ajtót mutattak be, de nem embereknek, hanem kisállatoknak
Már több mint harmincmillió forinttal támogatták a Kickstarter nevű közösségi finanszírozó oldalon a Petvationt, amely egy, a Face ID-ra emlékeztető megoldással engedi ki-be a kedvenceinket a lakásból.

A Gizmodon olvasható hír kiemeli: nem ez az első olyan eszköz, amely automatizálni próbálja a dolgukat végezni vágyó kutyák és macskák ki- és visszaengedését. Egyes kisajtók akkor nyílnak ki, amikor az állatba ültetett, vagy az állat által hordott RFID csipet érzékelik - mintha egy irodaházban leolvasnák a belépőkártyájukat a munkanap elején vagy végén. Léteznek olyan megoldások is, amelyek saját szabványt, például ultrahangot használnak, de emiatt egy elemmel működő nyakörvet kell a kisállatra tennünk. A Petvation ezzel szemben az okostelefonokban lévő arcfelismerő rendszerekhez hasonlóan működik. Infravörös sugarakat bocsát ki, amelyek segítségével térképet készít az állatka pofájáról, a testtartását is figyelembe véve, majd azt összeveti az adatbázisával. Ha felismeri az adott kutyát vagy cicát, kinyílik. Ha mosómedvét, farkast, medvét, szarvast, nyulat, kacsát, vaddisznót, rókát vagy patkányt, esetleg csirkét, kígyót vagy mókust, akkor nem. Az nem teljesen egyértelmű, hogy egy adott fajtán belüli különböző állatokat, vagyis Lukréciát és Szerénkét is meg tudja-e különböztetni a Petvation, de előbb-utóbb biztosan, ugyanis azt ígérik, hogy a jövőben minden állatunknak külön időpontokat állíthatunk be, hogy mikortól meddig járhassanak ki a kertbe.

Vigyázat, az ajtó záródik

A készítők természetesen tudják, hogy a négylábúak könnyen elakadhatnak, így a Kickstarter oldaluk szerint háromféleképpen is tesznek ez ellen: mozgásérzékelők mellett egy "odacsípésellenes szenzort" is alkalmaznak, amely fentről figyeli, hogy bármi akadályozná-e az ajtó bezáródását, végül a rendszer minden egyes nyitás után ellenőrzi, hogy a különböző érzékelői szinkronban vannak-e. Azok a kisállatok, amelyek a farkuk helyett a személyiségi jogaikat féltenék, szintén megnyugodhatnak: a biometriai adataik nem hagyják el az eszközt, vagyis nem a felhőben, hanem helyben gondolja végig a rendszer, hogy Bodri valóban Bodri-e.

A Petvation két méretben lesz kapható, ötvennégy és hetven centi magas nyílásokkal, és ha minden igaz, augusztustól indul a gyártás, és szeptemberben meg is érkezik az első párszáz példány. A támogatói csomagok százhetven és négyszáz dollár között mozognak, de ebben az esetben is fontos észben tartani: hiába jött össze a pénzgyűjtéskor megszabott cél, még a legjobb és legjobb szándékú projektek is befuccsolhatnak, akár az alapítókon kívül álló okokból.

(Fotó: Shelley Kim/Unsplash, Petvation Kickstarter)

Magyar kutatók bizonyították, hogy a kutyák figyelnek a szavainkra Komoly nemzetközi sikert értek el az ELTE Etológia Tanszékének kutatói a kutyák agyi aktivitásának vizsgálatával, amiről még a CNN is beszámolt. A vizsgálatok során a kutyák által ismert parancsszavakat és semmit sem jelentő halandzsát mondtak az állatoknak, az eredmény pedig tudományos áttörést hozott.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.