Arcfelismerő robotrendőrök vigyázzák a rendet és vadásszák a szabályszegőket

2024 / 03 / 22 / Bobák Zsófia
Arcfelismerő robotrendőrök vigyázzák a rendet és vadásszák a szabályszegőket
Dubajban a hatóságok járőröző robotokat vetnek be, amelyek arcfelismerő technológiával azonosítják az embereket és segítik a rendőrök munkáját. A robotok elsősorban azokra fókuszálnak, akik nem viselnek bukósisakot, miközben az elektromos rollerjüket használják vagy más módon vétenek a mikromobilitási eszközök alkalmazására vonatkozó szabályok ellen.

Dubajban a hatóságok új megoldással kísérleteznek a rendfenntartó munkák elvégzésével kapcsolatban: guruló robotokat állítanak szolgálatba egy sétányon, hogy figyeljék az arra járókat és lefüleljék azokat, akik nem tartják be a szabályokat. A mechanikus rendőrök elsősorban a mikromobilitási eszközöket használókra, tehát a kerékpárosokra és rollerezőkre koncentrálnak és felvételeket készítenek az éjjellátó funkcióval is rendelkező 4K felbontású kameráikkal. A robotok napi nyolc órában járják a környéket és a rendőröknek jelentenek, de a tesztidőszak során még önállóan nem adnak ki büntetést az embereknek.

Első körben a hatóságok azt mérik fel, hogy a robotzsaruk mennyire megbízhatóak az arcfelismerés tekintetében,

a nem megfelelően kiosztott büntetések ugyanis értelemszerűen növelnék a gépek iránti bizalmatlanságot és hátráltatnák az elfogadottságukat - mondta el Hamad Alafeefi, a dubaji Út és Közlekedési Hatóság (RTA) munkatársa a Gulf Newsnak a robotok bemutatásakor.

A Terminus Group által fejlesztett gépek mesterséges intelligenciával felszerelve végzik feladatukat és arra tervezték őket, hogy nehéz terepen és bármilyen időjárási körülmények között tudjanak járőrözni és gyűjteni az adatokat a környezetükben. A rendőrség később szélesebb körben is alkalmazza majd a gépi segítséget, mivel a dubaji önkormányzat kitűzött célja, hogy a várost a világ egyik legokosabb városává tegye, valamint hozzájáruljon Szaúd-Arábia azon tervéhez, hogy az ország 2031-re vezető helyet foglaljon el a mesterséges intelligencia fejlesztések terén.

A világ több pontján léptek már robotok a rendőrség kötelékébe és Dubajban sem ez az első eset, hogy robotzsaru bukkan fel az utcákon: 2017-ben is mutattak már be robotizált rendfenntartót, tavaly pedig egy saját fejlesztésű robotjárművet lepleztek le a GITEX Global kiállításon.

(Fotó: Dubaji Önkormányzat)

A szingapúri robotzsaruk olyan hatékonyak, hogy egyre többet vetnek be belőlük Aki az ázsiai országban a Szingapúr-Changi repülőtérre érkezik, könnyen találkozhat a gépesített rendőrökkel, akik szirénákkal és hangosbeszélőkkel utasítják rendre az embereket. A rendőrség hamarosan más helyeken is beveti a robotizált rendfenntartókat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.