New York valódi robotzsarut vet be

2023 / 09 / 24 / Felkai Ádám
New York valódi robotzsarut vet be
A Knightscope K5 biztonsági robot a bevezetési időben Manhattan metró megállóiban járőröz majd.

New York városa és a New York-i Rendőrség (NYPD) úttörő kísérleti programot indít a Knightscope K5 biztonsági robottal. Ez az autonóm eszköz Manhattan metróállomásain járőröz, és naponta éjféltől reggel 6 óráig biztonsági ellenőrzéseket hajt végre. Eric Adams polgármester a K5 költséghatékonyságát és éjjel-nappali működőképességét hangsúlyozta. A robot bevezetése más városokban szerzett sikeres tapasztalatokból merít, mivel ezek az eszközök hatékonynak bizonyulnak a közbiztonság fokozásában, különösen az egyébként rosszul ellátott területeken.

A Knightscope K5 tiszteletben tartja a magánéletet, így megfelelő jelölt a modern rendészet számára. Míg a K5-höz hasonló rendőrrobotok alkalmazása előnyökkel jár a biztonság és a helyzetfelismerés fokozása terén, ugyanakkor aggályokat is felvet a magánélet védelmével, az etikával és az erőszak alkalmazásával kapcsolatban. A K5-ösök körüli problémákra a cikkben külön is kitérünk majd.

A K5 bevezetése forradalmi lépést jelent a modern rendészetben – legalábbis ezt hangsúlyozza a vállalat sajtóközleménye. Eric Adams polgármester kiemelte a robot költséghatékonyságát, amely fáradhatatlanul, pihenő nélkül működik. A Knightscope technológiája más városokban már ért el pozitív eredményeket, idetartozik többek között a Los Angeles-i bűnözés visszaszorítása. Egyébként a Robotzsaru kifejezetten békésnek látszik, inkább emlékeztet R2D2-ra, mint az Alex Murphy rendőrtisztből átalakított kiborgra -- ennek megfelelően sokszor inkább komikus, semmint félelmetes:

Mint látható tehát, a K5 útja messze nem csak diadalmenet volt – ahogy azt a lentebbi cikkünkben megírtuk, előfordult, hogy a robot nem érzékelte a segélykérést, máskor nem érzékelt egy szökőkutat, és belehajtott, ami tönkre is tette a rendszert. Felróják a gépnek azt is, hogy a közparkokban hajléktalanokat is vegzált, ami ugyan nem épp emberbaráti cselekedet, de emögött inkább az eszköz programozása állhat, és nem a hibás működése:

Pancser robotok, akiket kirúgtak az állásukból Tapló bolti kisegítők, gyerekgázolók, munkakerülők, lusta hamburgersütők, űrbéli pancserek. Ahány területen beváltak, legalább annyiról repültek a robotok.

Mint az átadón elhangzott, a lakosság biztonságának megteremtése a tömegközlekedési rendszereken kulcsfontosságú a városi mobilitás elősegítése szempontjából, és a Knightscope technológiái korábban is hatékonynak bizonyultak a különböző helyszínek biztosításában.

Mint azt az Interesting Engineering hozzáteszi: ahogy a technológia folyamatosan fejlődik, úgy nő a robotrendőrök szerepe is, amelyek alkalmazása több előnnyel is jár, úgymint a gyors helyzetfelismerés és a bűnüldözési kockázatok csökkentése – bár tehát épp az előbbi nem működött túl fényesen Los Angelesben:

Robotzsaru jött, látott, de végül nem a rendbontót tessékelte odébb A tojás alakú robotrendőrök június óta járőröznek Kaliforniában, első rajtaütésük mégsem egészen úgy sült el, ahogy kellett volna.

Mint a fenti cikkünkben írtuk:

“Működése persze még korántsem tökéletes, egy incidens alkalmával ugyanis verekedés tört ki a parkban, mire egy bizonyos Coco Guebara odarohant a robothoz és megnyomta vészhívó gombját. RoboCop viszont nem érzékelte a problémát, helyette megkérte a nőt, hogy távozzon, majd 'fütyörészve' továbbgurult. Mivel az akció kudarcba fulladt, végül egy másik arra járó értesítette a 911-et. Egyébként a Knightscope robotjai korábban már kerültek reflektorfénybe, akkor egy K5-ös biztonsági robot elkövette az első robot-öngyilkosságot, amikor belehajtott egy szökőkútba.”

Az IE hozzáteszi mindehhez azt is, hogy robotrendőrök mind kiterjedtebb alkalmazása aggályokat vetnek fel a magánélet védelmével, az etikával és az erőszak megfelelő alkalmazásával kapcsolatban. Következésképpen folyamatos viták és fejlődő jogszabályok övezik a rendőrrobotok fejlesztését és telepítését.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.