Arckifejezésekkel irányíthatják a mobiljukat a fogyatékkal élők

2021 / 08 / 17 / Pőcze Balázs
Arckifejezésekkel irányíthatják a mobiljukat a fogyatékkal élők
A mobiljaink egyre többféleképpen teszik lehetővé, hogy a különleges igényekkel rendelkezők interaktáljanak a készülékükkel. Az Android telefonokon rövidesen már arckifejezésekkel is navigálhatunk a képernyőn.

A 9to5Google-ön olvastuk, hogy izgalmas fejlesztés érkezik az Android telefonokra: azok, akik nem, vagy csak nagyon nehezen tudják irányítani az érintőképernyőket, mostantól a szájuk kinyitásával vagy a mosolyukkal is tudják használni a világ legnépszerűbb mobil operációs rendszerét. A megoldás egyelőre csak Android 12-t futtató Pixel telefonokon elérhető, de idővel feltehetőleg a legtöbb mobil képes lesz már erre.

A Google eddig is lehetővé tette, hogy külső, USB-n vagy Bluetooth-on csatlakozó eszközökkel irányítsuk a mobilunkat. Ha egy ilyen hardverünk van, akkor a rendszer először végigszkenneli, gyakorlatilag felsorolja a képernyőn elérhető lehetőségeket; mi a megfelelő pillanatban kiválasztjuk, amelyikkel interaktálni szeretnénk, majd a megoldás felkínál lehetőségeket, amiket végrehajthatunk a képernyő adott részletén. Két eszközzel mindez egyszerűbb, hiszen az elsővel navigálunk a képernyőn belül, míg a másodikkal választunk.

Az arckifejezések felismerése ugyanezt a logikát követi. Ha egy gesztust használunk, akkor az először megállítja a képernyő szkennelését, aztán kiválasztja a végrehajtandó parancsot. Ha viszont több arckifejezést is rögzítünk, például a szájunk kinyitását, a mosolygást, az oldalra nézést, vagy akár a szemöldökünk felhúzását, akkor ezekhez mind rendelhetünk egy-egy funkciót. Ilyen lehet akár az értesítések megnyitása, vagy az előre-hátra görgetés a képernyőn.

Ahogyan elérhetővé válik a megoldás más Android készülékeken is, fontos lesz figyelembe venni, hogy a telefon akkumulátorát gyorsan meríti az arckifejezéses irányítás. Ennek a folyamatosan bekapcsolt kamera mellett az is lehet az oka, hogy a gesztusok felismerését a mobil mind maga végzi, helyben, vagyis a felhasználóról készült videók, képek nem kerülnek fel a cég szervereire. Az Android egyéb kisegítő lehetőségeiről a Google erre a célra létrehozott súgójában tájékozódhatunk.

(Borítókép: RyanJLane/Getty Images)

További cikkek a témában:

A Google most egy olyan eszközön dolgozik, amivel a vakok is segítség nélkül futhatnak Az elmúlt években számtalan példát láthattunk rá, hányféleképpen segítheti a mesterséges intelligencia az életünket, de a Project Guideline ezek közül is valószínűleg az egyik leghasznosabb.

Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted? Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztet Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.

A Google véget vet a soha véget nem érő hívásvárakoztatásnak Azt ugyan ők sem tudják elérni, hogy minden bankban és orvosi rendelőben egyből felvegyék nekünk a telefont, de a Google Telefon új funkciójával legalább nyugodtan foglalkozhatunk tovább a saját dolgunkkal, amíg valaki fel nem veszi a kagylót.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.