A Google most egy olyan eszközön dolgozik, amivel a vakok is segítség nélkül futhatnak

2020 / 11 / 21 / Bobák Áron
A Google most egy olyan eszközön dolgozik, amivel a vakok is segítség nélkül futhatnak
Az elmúlt években számtalan példát láthattunk rá, hányféleképpen segítheti a mesterséges intelligencia az életünket, de a Project Guideline ezek közül is valószínűleg az egyik leghasznosabb.

Thomas Panek, egy vakvezető kutyákat kiképző alapítvány elnöke tavaly szeptemberben részt vett a Google egyik rendezvényén, ahol azt a kérdést tette fel, hogy meg lehet-e oldani a technológia segítségével, hogy a látássérült futók is tudjanak önállóan futni. Panek egy genetikai betegség miatt még fiatalon elveszítette a látását, így futás közben mindig egy segítőre vagy a kutyájára volt utalva, ami lelassította és erősen korlátozta a lehetőségeit.

A Google mérnökei munkához láttak, és mostanra sikerült előállniuk egy olyan eszköz prototípusával, ami nem csak a futóknak jelenthet megoldást, de továbbfejlesztve általánosságban is javíthatja a vak emberek önálló mozgását. A Project Guideline keretében kifejlesztett eszköz a viselő derekára erősített okostelefon kamerájának a segítségével érzékeli az előre kijelölt útvonalat, és egy csontrezgéses fülhallgató segítségével jelzi, ha letér róla, egyre erősödő hanghatás formájában. Ennek köszönhetően a vakok valós idejű visszajelzést kapnak róla, hogy merre kéne haladniuk, ami a Google által forgatott videó szerint a gyakorlatban is egészen jól működik. A Project Guideline használatához nem kell internetkapcsolat, és a fejlesztők szerint a különböző időjárási viszonyokhoz és fényviszonyokhoz is képes alkalmazkodni.

A Google-nek nem ez az első olyan ötlete, amivel a fogyatékossággal élő emberek életét igyekeznek könnyebbé tenni: nemrég mi is beszámoltunk arról az alkalmazásról, ami folyamatosan feliratozza, ami elhangzik körülöttünk és a "mindennapos" robotok is első körben majd a mozgássérülteknek nyújthatnak komoly segítséget.

Az evolúció következő lépcsőfoka, a viselhető robotváz A robbanásszerű fejlődésnek köszönhetően az exoszkeletonok ma már az élet számos területén könnyítik meg az emberek mindennapjait, többek között stroke-on átesett betegeknek segítenek újra járni, vagy egyenesen szupererőt adnak a használójuknak.

A legjobb persze az lenne, ha ezekre nem is lenne szükség, és hosszútávon erre van is esély, hiszen az elmúlt időszakban több ígéretes kutatás is előrelépést ért el a vakság kezelésében. Nemrég éppen a magyar Dr. Roska Botondnak és csapatának sikerült komoly áttörést elérnie a területen, ausztrál kutatók pedig olyan BMI (agy-gép interfész) eszközt fejlesztettek, aminek a tesztelését hamarosan embereken is megkezdik.

(Tech Times)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.