A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni

2024 / 05 / 18 / Bobák Zsófia
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.

Az Astribot nevű kínai cég nemrégen fedte fel humanoid robotját, az S1-et, amelynek kifejlesztése egy évig tartott és célja, hogy háztartási robot váljon belőle, ami általános felhasználású, intelligens gépként leveszi a nehéz, fárasztó, unalmas munkák terhét az emberek válláról. Ezt a leírást hallhattuk már egy párszor, hiszen minden gyártó azzal indokolja a többé-kevésbé emberszerű formára készült robotok építésének célját, hogy az embereket tehermentesítse, így időt és energiát spóroljanak meg kreatívabb, komplexebb és magasabb rendű tevékenységek elvégzésére.

Az S1-ről közzétett videó alapján a robot ügyesen, gyors és precíz mozdulatokkal tudja kivitelezni a házimunkákat,

legyen szó rendrakásról, vasalásról, főzésről vagy egy kissámli megjavításáról.

A gyártó elmondása szerint a feladatokat a gép önmagától, vagyis távoli irányítás nélkül végezte el és imitáció révén tanult, tehát a betanítás során a konkrét emberi mozgást leste el, majd gyakorlás útján tökéletesítette tudását. Ha a robot valóban a videón látható hatékonysággal teljesít, akkor hasznos segítséget nyújthat majd azoknak, akiknek szüksége van egy ehhez hasonló robotizált asszisztensre otthon, bár, ahogy azt a Boston Dynamicstól is megtanulhattuk, az impresszív eredményeket prezentáló felvételek mögött mindig találhatóak bőven elhibázott mozdulatok, esések-kelések és sok-sok próbálkozás, ami a végső sikerhez vezetett.

Az S1 specifikációi egyelőre ismeretlenek, mit ahogy azt sem lehet tudni, hogy guruló vagy más típusú platformon áll-e a robot, de a cég a tervek szerint már idén kereskedelmi forgalomba hozza. Ezután derülhet majd ki, hogy hogyan működik a humanoid a gyakorlati életben, tényleg olyan akadálytalanul végzi-e a neki szánt feladatokat, valamint az is, hogy meg tudja-e csinálni a trükköt, ami a videó 25. másodpercében látható, amikor egy gyors mozdulattal kihúzza a terítőt az üvegpohár-torony alól.

Ez a teljesítmény nem tesz hozzá sokat a robot hasznosságához, de érdekes demonstrációja lehet a gép precizitásának, mivel a megvalósítása valószínűleg sok ember számára is nehézséget jelent. A trükk lényege egyébként a magyarázatok szerint az inercia, azaz a tehetetlenség, amit Newton első törvénye definiál, miszerint: Minden test megtartja nyugalmi állapotát vagy egyenes vonalú egyenletes mozgását mindaddig, míg egy másik test vagy mező által kifejtett hatás nem kényszeríti mozgásállapotának megváltoztatására. Ha poharak vagy más objektumok alól gyors és lefelé irányuló mozdulattal kirántott terítő anyaga elég sima és csúszós és minimális a súrlódás, akkor ez a mozgás nem írja felül a tehetetlenségüket, illetve az objektumokra ható gravitáció hatását, ezért egy helyben maradnak.

(Fotó: Astribot)

A robotok hamarosan a házimunka terheit is leveszik a vállunkról A Dyson titokban már évek óta dolgozik olyan technológiákon, amelyek segítségével a robotjaik egy sor feladatot képesek lesznek elvégezni az emberek helyett, a terveik szerint pedig a sokoldalú gépek már az évtized végére megjelenhetnek az otthonainkban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.