A Boston Dynamics megmutatta, mi zajlott valójában a színfalak mögött az Atlas robot fejlesztése során

2024 / 04 / 28 / Bobák Zsófia
A Boston Dynamics megmutatta, mi zajlott valójában a színfalak mögött az Atlas robot fejlesztése során
A cég búcsút vett ikonikus robotemberétől, aminek fejlesztését eredetileg a fukusimai katasztrófa hatására kezdték meg. A robot karrierjére emlékezve azokat a pillanatokat is a nagyközönség elé tárták, amikre talán kevésbé büszkék.

A Boston Dynamics Atlas robotja főként rendkívüli ügyességéről, szaltóiról és táncos lépteiről híres, mivel a gyártó főként ezeket az impresszív adottságokról árulkodó pillanatokat osztotta meg a videóiban a világgal, de, ahogy azt sejteni lehetett és a cég sem titkolta, a fejlesztés és tréning során bőven akadtak nehézségek is, amiket le kellett győzni a sikerek érdekében. A robotot kutatás-fejlesztési platformnak használta a vállalat és nem kezdték el értékesíteni, így arról, hogy Atlas valójában hogyan teljesít, csak a Boston Dynamics beszámolóiból lehetett tájékozódni, de a humanoid utódjánál, az új Atlasnál már többet megtudhat majd a nagyközönség a gép képességeiről, mivel ezt a verziót kereskedelmi célokra szánják. Az eredeti Atlas még hidraulikus meghajtású volt, ezt most praktikusabb elektromos rendszerre cserélték le és a külső is nagyban megváltozott, de a különleges mozgékonyság, dinamizmus, valamint a tárgyak fogására, szállítására való alkalmasság maradt, a robot teherbíró képességét pedig tovább növelik a piacon való megjelenés előtt.

Atlas elsőként egy robotikai versenyen a résztvevő csapatok fejlesztéseihez szolgáló platformnak készült és tervben volt a nukleáris balesetek vagy természeti katasztrófák helyszínein való bevetése, ahol az emberek számára veszélyes környezetben tudta volna segíteni a munkát, de végül erre a célra sem használták fel a gépet. A Boston Dynamics azon terméke, ami jelenleg valódi feladatok kivitelezését végzi szerte a világban, az nem a humanoid, hanem Spot robotkutya, valamint a legújabb társuk, Stretch, de az új Atlas megjelenésével hamarosan már trióvá bővülhet a dolgozó robotok csapata.

A gyártó a gépek kollaborációját a következőképpen képzeli el: a felmérésekre és ellenőrzési feladatokra alkalmas Spot kamerával és más berendezésekkel felszerelve körbejár a célhelyszínen, például egy vállalat telephelyén, majd a felvételekből digitális ikret készítenek a létesítményről, amit aztán Atlas betanítása során használnak, aki az adatokra támaszkodva tökéletesen tud majd navigálni és végezni a munkáját. A feladat jellegétől függően Spotot, Stretch-et és Atlast különböző munkakörökben alkalmazhatják. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora igény lesz az ilyesfajta robotizációra, de a világban már létezik egy olyan munkahely, ahol a főhadiszállást kifejezetten a robotokra gondolva alakították ki. Ez a hely a dél-koreai Naver Labs 1784-es épülete, ahol külön lifttel járnak a gépek az emeletek között és ahol többek között a robot-ember interakciót és a jövő technológiáit kutatják a mérnökök.

A Boston Dynamics az Atlasról szóló búcsúvideóban bemutatta tehát a kevésbé sikeres pillanatokat is, amelyek során a gép csetlett-botlott és néha hatalmasakat esett, de a felvételeken egyúttal a fejlődés is jól látható, aminek eredményeképpen, még ha hosszas gyakorlás után is, de végül egészen látványos módon tudott a robot mutatványokat végezni. Egy korábbi blogbejegyzésben a mérnökök elárulták: minden nap nagy esély volt rá, hogy a humanoidban valami eltörik vagy elromlik és a munkanapok állandó javítással teltek, de az órákig tartó leállások után mindig sikerült rögzíteni azokat a gimnasztikai videókat, amikről Atlas elhíresült.

"A csapat számára a robot bukását látni az egyik legjobb része a munkának. Minden kudarc egy lehetőség arra, hogy a robotot jobbá és erősebbé tegyük."

- mondta el Sean Mason, a cég munkatársa.

(Fotó: Boston Dynamics)

A legismertebb Robo Sapiens felemelkedése a fukusimai kezdetektől napjainkig A Boston Dynamics Atlas robotjának fejlesztését eredetileg a Pentagon támogatta és nukleáris katasztrófák helyszínén való takarításra szánták, de a sorsa kissé más irányt vett.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.