Lassacskán beérik a Samsung forradalmi tévétechnológiája

2023 / 01 / 05 / Bobák Áron
Lassacskán beérik a Samsung forradalmi tévétechnológiája
A koreai gyártó 2023-ban kettő, az eddigieknél kisebb MicroLED-es tévét is piacra dob, igaz, az áruk miatt az ilyen kijelzővel ellátott készülékek a hétköznapi felhasználók számára várhatóan még hosszú évekig nem lesznek valódi alternatívái az OLED-nek és az LCD-nek.

A Samsung a szokásokhoz híven a Las Vegasban megrendezett CES szórakoztatóipari kiállítás nyitónapját megelőzően mutatta be az idei tévékínálatát, amelyből idén valószínűleg a MicroLED paneltechnológiával ellátott készülékek voltak a legizgalmasabbak. A gyártó kereken két éve, a 2021-es CES-en mutatta be az első kereskedelmi forgalomban is kapható MicroLED-es tévéit, amelyek azonban akkor még csak 88, 99 valamint 110 colos méretben voltak kaphatóak. Ezek mellé később érkezett egy már "fogyasztható" méretű 76 colos modell, most pedig egy 50 valamint egy 63 colos képátlójú tévével bővült a kínálat, így a MicroLED-es tévék ha árban nem is, de méretválasztékban mostanra elérték azt a felhozatalt, ami az OLED-es és folyadékkristályos kijelzős tévéknél megszoktunk.

A Samsung magyarországi képviseletétől egyelőre nem kaptunk pontos információkat arra vonatkozólag, hogy ezek a készülékek mikor és mennyiért lesznek elérhetőek, de az eddig is kapható MicroLED-es tévék áraiból kiindulva elég valószínűnek tűnik, hogy jelentősen többe fognak kerülni, mint a hagyományos tévék. Dél-Koreában például a 89 colos modell 32 millió forintnak megfelelő áron kapható, ami még a hasonló méretű, 4K-s felbontású OLED tévékhez képest is nagyon sok. Utóbbiak ára jellemzően a néhány milliós kategóriában mozog, de még az LG 8K-s felbontású OLED tévéjéhez is valamivel tízmillió forint alatt juthatunk hozzá.

Ahogy korábban már írtunk róla, a MicroLED panel több millió, önálló fénykibocsátással rendelkező diódából áll, amely ennek köszönhetően ötvözi az OLED és az LCD technológia legjobb tulajdonságait. A háttérvilágítás hiánya miatt az ilyen tévék az OLED-hez hasonlóan kiemelkedően mély fekete színt tudnak megjeleníteni, viszont sokkal nagyobb fényerővel rendelkeznek és mivel a diódák nem organikusak, így az élettartamuk is sokkal hosszabb. A MicroLED-es tévék magas árát is éppen a technológia indokolja, hiszen a több millió diódát hajszálpontosan kell elhelyezni a panelen, a gyártástechnológia így - egyelőre - sokkal bonyolultabb, mint az OLED és az LCD esetében.


A Samsung MicroLED-es tévéinek egyik látványos tulajdonsága, hogy egyáltalán nincs keretük, így a kép szinte "lefolyik" a képernyőről (Fotó: Samsung)

A Samsung természetesen nem csak a MicroLED-es tévéiből mutatott be új szériát, de a Neo QLED valamint a tavaly bemutatott OLED tévéiket is frissítették a 2023-as évre; utóbbiak 55 és 65 mellett immár 77 colos képátlóval is elérhetőek lesznek. Az új tévék közös tulajdonsága, hogy a Samsung Neural Quantum processzorát találjuk bennük, amely 14 bites feldolgozással és a mesterséges intelligencia által lehetővé tett felskálázással javítja a kép minőségét. A 2023-as Neo QLED tévékben emellett megjelenik az úgynevezett Auto HDR Remastering funkció is, amely a gyártó közleménye szerint a mélytanulási technológia segítségével képes jelenetenként elemezni a nagy dinamikatartományú (azaz HDR) hatásokat, és azokat valós időben alkalmazni a szabványos dinamikatartományú tartalmakra, amelyek ezáltal fényesebbek, élénkebbek lesznek. Az OLED tévékkel kapcsolatban a Samsung kiemeli, hogy azok immár 144Hz-es képfrissítési rátával rendelkeznek és támogatják az AMD FreeSync Premium Pro szabványt is, így nem csak filmnézéshez, de videójátékokhoz is kiemelkedően alkalmasak.

A Samsung és a Sony nyitották meg a tévéháború következő frontját Amíg a tavalyi évben viszonylag nehéz volt eldönteni, hogy melyik volt a Consumer Electronics Show legfontosabb bejelentése tévés témakörben, idén meglehetősen egyértelmű a helyzet: a QD-OLED olyan helyzetet teremt, amilyen eddig még nem volt.

A 2023-as tévék közös újdonsága, hogy immár mindegyik támogatja azt a néhány hónapja bemutatott Matter szabványt, amelyet az Apple, a Google, az Amazon, a Samsung és a Zigbee közösen fejlesztett ki. A projektben résztvevő cégek ettől azt várják, hogy a szabvány nagyobb átjárhatóságot biztosít majd a különböző gyártók okoseszközei között, ennek megfelelően pedig a Matter-kompatibilis eszközök mind az Apple Homekittel, mind a Google Segéddel, az Amazon Alexával és a Samsung SmartThings-szel kompatibilisek. Az idei CES-en várhatóan számtalan olyan eszközt láthatunk majd, amelyek kompatibilisek az új szabvánnyal; ezek közül amúgy az egyik első terméket szintén a Samsung mutatta be egy olyan doboz formájában, amelyről az okoseszközeinket vezérelhetjük és automatizálhatjuk, emellett pedig vezeték nélküli töltőként is funkcionál.

(Fotó: Samsung)

A világ legnagyobb OLED tévéje, gombnyomásra hajló monitor és a jövő kijelzőtechnológiája is ott volt Berlinben A Samsung az idén bemutatott OLED tévéje mellett immár a kijelzőtechnológia következő lépcsőfokát képviselő MicroLED-es tévéből is hozott akkora méretűt, amit el tudnánk képzelni egy nappaliban is, míg az LG a hajlítható kijelzős Flex-szel és a világ legnagyobb OLED tévéjével tartott technológiai erődemonstrációt a berlini IFA kiállításon.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.