Átállítja a gyárát a Huawei, mobilok helyett most másra nőtt meg a kereslet

2024 / 02 / 07 / Pőcze Balázs
Átállítja a gyárát a Huawei, mobilok helyett most másra nőtt meg a kereslet
A legismertebb kínai szórakoztatóelektronikai cég a telefonjaihoz szükséges Kirin chipek helyett a mesterséges intelligencia-alkalmazásokhoz tervezett Ascend 910B-t helyezi előtérbe az egyik üzemében.

Az elmúlt másfél-két évben, ahogyan egyre többen ismerkedtek meg a mesterséges intelligencia (MI) nyújtotta lehetőségekkel, és egyre több vállalat kezdett ilyen irányú fejlesztésekbe, hatalmasra nőtt az igény a kifejezetten a gépi tanulásra tervezett chipekre. A legnépszerűbb ilyen termék az Nvidia H100 nevű grafikus egysége, azaz GPU-ja, ami a világ legerősebbje, nyolcvanmilliárd tranzisztorral. Ennek köszönhetően gyorsan, a hagyományos processzorokkal ellentétben párhuzamosan tud feldolgozni hatalmas mennyiségű adatot. Ez elengedhetetlen a ChatGPT-hez hasonló rendszerek mögötti nagy nyelvi modellek trenírozásához, de akár az önvezető autókban vagy orvosi szoftverekben használt, MI-alapú képfeldolgozáshoz is.

Azonban az ilyen hardverekhez az amerikai chipexport-tilalom miatt nem könnyű hozzájutni Kínában

Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy hiába a Huawei Mate 60 nevű mobiljának a sikere, a vállalat mégsem az ahhoz szükséges Kirin chipek gyártására koncentrál, hanem inkább az MI-re hangolt Ascend sorozattal foglalkozik, arra állítja át a gyártósorait - számolt be a The Verge. Ezek az értesülések ugyan egyelőre egy üzemből származnak, mégis jelzésértékűek, hiszen azt tükrözik, hogy Kínában egyre nő a kereslet az MI-hardver iránt.

Amint arról mi is többször beszámoltunk a Rakétán, Kína látszólag hátrányba került az MI-fejlesztések terén, részben az amerikai szankciók hatására, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne tartanák rajta a szemüket a technológián. Már 2022 decemberében, az elsők között publikáltak szabályokat a generatív mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban, meglehetősen szigorúakat: a szintetikus tartalmak vízjelezésétől a felhasználói aktivitás naplózásán keresztül egészen odáig, hogy az új rendszereket a kormánynak engedélyeznie kell, mielőtt a fejlesztők publikálhatnák azokat.

(Borítókép: Zhang Bin/China News Service via Getty Images)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.