Így próbál meg gátat szabni Kína az egyik leggyorsabban fejlődő technológiának

2022 / 12 / 15 / Pőcze Balázs
Így próbál meg gátat szabni Kína az egyik leggyorsabban fejlődő technológiának
Miközben a világ megőrül a képeket és szövegeket alkotó, mesterséges intelligencia-alapú rendszerekért, Kínában egy szigorú törvénnyel szabályozzák azokat: a világ legnépesebb országában engedélyhez kötötték az ilyen MI-k használatát.

Mindenkit lenyűgöző, döbbenetesen élethűen író, parancsszóra képeket megálmodó, és színészeket megfiatalító technológiákról is írtunk a Rakétán - és ez csak az elmúlt két hónap termése. A gépi tanulással tökéletesített, mesterséges intelligencia-alapokon fejlődő rendszerek egyre izgalmasabb dolgokra képesek, amikor képek, videók, szövegek megalkotásáról van szó. Már három éve születtek jogszabályok Kaliforniától Kínáig a deepfake, vagyis a valóságra megtévesztésig hasonlító kamuvideók betiltásáról, sőt, még a Photoshop gyártója is küzdeni próbált a kamuképek ellen, ám úgy tűnik, hogy a politikusokat még mindig foglalkoztatják ezeknek a technológiáknak a veszélyei.

Pekingben most úgy döntöttek, hogy januártól a kormány minden ilyen rendszer biztonsági kockázatát elemezni fogja, mielőtt azt a készítők hozzáférhetővé tehetnék, illetve bevezetik a kötelező vízjelhasználatot is.

"Az intelligens párbeszédet, mesterséges emberi hangot, emberi arcot, vagy immerzív, valósághű helyzeteket generáló, vagy azokat megváltoztató rendszerek által létrehozott információt egyértelműen jelölni kell, hogy elkerüljük a zavart vagy téves azonosítást" - idézi a jogszabályt az Ars Technica. Ezen felül a felhasználóknak a valódi nevükkel kell regisztrálniuk a programokban, a szolgáltatóknak pedig a törvény által meghatározott módon kell tárolniuk a naplóikat, hogy követhető legyen, hogy egy-egy tartalomért ki a felelős. Ugyanakkor a jogszabály kitér arra is, hogy szeretnék elősegíteni az ilyen megoldások "egészséges fejlődését", vagyis Peking sem vitatja, hogy ez egy fontos terület lesz a jövőben.

Amint arra a cikk is emlékeztet, az Egyesült Államokban egyelőre a lehető leglazábban kezelik ugyanezt a kérdést: a Fehér Ház egy nem kötelező érvényű javaslatcsomagot fogalmazott meg az MI-k részrehajlását, megfigyelésre való használatát és adatbiztonságát, illetve az amerikai értékek és törvények összhangját biztosítandó.

(A borítókép a DALL-E 2 text-to-image képgenerátorral készült)

Mindenkit lenyűgözött, hogy milyen fejlett kommunikációra képes a mesterséges intelligencia Az OpenAI néhány nappal ezelőtt nyilvánosan is hozzáférhetővé tette a legújabb chatbotját, amelynek a kommunikációs képességei olyannyira fejlettek, hogy sokak szerint értelmetlenné teszi az iskolai házi feladatokat, de akár az egyetemi esszéket is. Mások szerint az MI hamarosan a programozók vagy akár az újságírók munkáját is elveheti, így jobbnak láttuk megkérdezni tőle, hogy valóban az állásunkra pályázik-e.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.