Áthelyezhetik a Mount Everest alaptáborát, olyan gyorsan olvad a gleccser alatta

2022 / 06 / 19 / Bobák Zsófia
Áthelyezhetik a Mount Everest alaptáborát, olyan gyorsan olvad a gleccser alatta
A nepáli hatóságok fontolóra vették a tábor elköltöztetését, miután értesültek róla, hogy a Khumbu-gleccser olvadása felgyorsult, többek között az emberi tevékenységek miatt is.

A hegymászási programokért felelős nepáli hatóságok hamarosan jelentést adnak be a kormánynak, amely a Khumbu-gleccser egyre romló állapotát és az itt található Everest alaptábor esetleges elköltöztetésének terveit körvonalazza, később pedig lehetséges, hogy valóban arrébb helyezik a tábort, hogy megóvják a további pusztulástól. A gleccser ugyanis, többek között, az emberi tevékenységek miatt is egyre gyorsabban olvad - erre klimatológusok és hegymászók hívták fel a Turisztikai Osztály figyelmét.

Az 5364 méteres tengerszint feletti magasságon található nepáli alaptáborból induló utak rendkívül népszerűek a túrázók körében, és az elmúlt hetven évben, amióta Edmund Hillary és Tenzing Norgay megmászta a világ legmagasabb csúcsát és ezzel útjára indította a Mount Everestre tartó hegymászók egyre gyakoribb látogatásainak sorát, egyre zsúfoltabb környezet alakult ki a folyamatosan ide áramló embereknek köszönhetően. A Tusker Trail leírása szerint az az esemény, ami az első nagyobb lökést adta az Everest alaptábor népszerűségének kialakulásához, Jim Whittaker nevéhez fűződik, aki 1963-ban érte el a csúcsot első amerikaiként, később pedig, mikor a nyolcvanas években a nepáli hatóságok fokozatosan egyre több és több csoportot engedtek a csúcsra tartó utakra, már időnként igazi bulihangulat alakult ki az itt összegyűlő túrázók között.

Az emberekkel együtt megérkezett a szemét is, amit a hegymászók, mivel magukkal vinni nem tudják, gyakran a helyszínen égetnek el, de mára olyan méreteket öltött a hulladék okozta probléma, hogy a nepáli kormány által rendszeresen szervezett takarítási akciók alatt sokszor több tonna hulladékot is begyűjtenek néhány hét alatt. Az emberek emellett az ételek melegítésére szükséges kerozin és gáz használatával és az elkerülhetetlen hétköznapi tevékenységeikkel is (a hegymászók átlagban 4000 liternyit vizelnek naponta a kormány által felállított bizottság képviselője szerint) hozzájárulnak az éghajlatváltozás miatt egyébként is vékonyodó jégréteg további olvadásához.

A Khumbu-gleccser pedig a klímaváltozás következtében is egyre gyorsuló ütemben fogy a bázis környékén és a hegy más területein is: nagyjából évente egy métert vékonyodik és a hatások nem csak szemmel láthatóak, hanem veszélyesek is lehetnek a hegymászók számára.

"Meglepődve láttuk, hogy az éjszaka folyamán szakadékok jelennek ott, ahol alszunk."

- mondta el az egyik takarítási akciót vezető Kishor Adhikari, a Nepáli Hadsereg ezredese a BBC-nek - "Reggelente hátborzongató élményt jelentett ráébredni, hogy akár bele is zuhanhattunk volna. A repedések olyan gyakran alakulnak ki, hogy az már valódi kockázatot jelent."

A hatóságok a tábort a hegymászók biztonsága és a gleccser megóvása miatt nagyjából 200-400 méterrel lejjebb helyeznék el, ahol valamivel stabilabb a környezet és kevésbé fenyegető a jégmozgások és lavinák kialakulásának esélye, de a költözésre legalább 2024-ig még nem kerül sor. Jelenleg az Everest alaptáborba évente 35-40 ezer ember érkezik, a tavaszi szezonban a BBC leírása szerint 1500-an használták hosszabb ideig szálláshelyként a helyszínt.

(Fotó: Getty Images/hadynyah/Jason Maehl)

A Mount Everest hivatalosan nyolcvanhat centiméterrel magasabb lett, de tele van műanyagszeméttel Csaknem tíz tonna szemetet hordtak le negyvenöt nap alatt a nepáliak egy takarítási akció keretében, de a hegymászók ruházatából származó mikroműanyag a helyszínen marad. A jó hír viszont, hogy a jég olvadása ellenére a hegyet magasabbnak mérték, mint valaha.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.