Automatikusan fordít és jegyzetel megbeszéléseken a Microsoft új appja

2021 / 03 / 04 / Pőcze Balázs
Automatikusan fordít és jegyzetel megbeszéléseken a Microsoft új appja
Van, hogy egy ötlet azért tűnik sci-fibe illőnek, mert nem előre, hanem visszafele visz minket az időben. Talán halványan még rémlik, hogy korábban emberek, sőt, különböző országokból érkező emberek, összeültek egy-egy asztal köré, hogy megbeszéljenek üzleti kérdéseket. Ha egyszer újra eljön ez a világ, akkor a Microsoft új alkalmazásával egy kicsit egyszerűbb lesz egymással kommunikálni, és a memóval sem kell annyit bajlódni, mint korábban.

A TechCrunchon megjelent hír szerint a Microsoft házon belüli inkubátorában, a Microsoft Garage-ban született meg a Group Transcribe, ami elég alaposan újragondolja, hogy a fordítás és a jegyzetelés hogyan működhet a legpraktikusabban. A legfontosabb különbség a hasonló, már piacon lévő megoldásokhoz képest, hogy minden résztvevőnek el kell indítania a programot - így garantálja az app, hogy mindig tudni fogja, ki is beszél épp. A másik előnye a külön készülékeknek, hogy minden meghívott az anyanyelvén láthatja az értekezleten elhangzó mondatokat; a Group Transcribe nyolcvan ország helyi nyelvére képes fordítani.

Ez természetesen nem a mobilokon, helyben történik, szükség van hozzá a felhőre, ami szokás szerint

felvet adatvédelmi kérdéseket, különösen bizalmas megbeszélések esetében.

A TechCrunch cikke hosszasan taglalja, hogy mi történik az értekezlet alatt rögzített hanggal és szöveggel, a Microsoft pedig külön GYIK-összeállítást készített a projekthez a témában. Ez elsőre túlzónak tűnhet, de érdemes felidézni, hogy alig telt el másfél év azóta, hogy az összes tech óriást rajtakapták azon, hogy nem bánnak elég óvatosan az ilyen adatokkal. A Microsoft Cortanája és Skype-ja, az Amazon Alexája, az Apple Sirije és a Google Segéd mind továbbadtak hangfájlokat elemzésre alvállalkozóknak, hogy azok megállapítsák, hogy a szoftver helyesen értelmezett-e egy-egy mondatot - hiszen a fejlesztők így tudják a legjobban tökéletesíteni a természetes, beszélt nyelvet értelmező algoritmusaikat. A botrány után az összes platform igyekezett egyértelműsíteni, hogy miért és milyen adatokat használ fel, ha a felhasználók erre felhatalmazást adnak, illetve hogyan anonimizálja azoknak a forrásait.

A Group Transcribe egyelőre csak iOS-en elérhető, vagyis nem elég, hogy ki kell várnunk, hogy újra legyenek személyes értekezletek, még arra is figyelnünk kell majd, hogy nehogy Android-felhasználókat is meghívjunk azokra.

(Borítókép: Diana Polekhina/Unsplash)

További cikkek a témában:

A Microsoft szabadalmaztatta a Black Mirror egyik technológiáját A technológia lehetővé tenné, hogy a mesterséges intelligencia segítségével kvázi digitálisan feltámasszuk az ismerőseinket, de a Microsoft szerint egyelőre nem tervezik megvalósítani.

Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted? Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztet Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.

Itt a vége, többé már nem lazsálhatjuk el a munkahelyi értekezleteket Egy új szoftver ugyanis nemcsak online, de még offline is számolja, melyik résztvevőtől mennyi szó hangzott el, megpróbálja bemérni, hogy ki mennyire koncentrált az ülés alatt, majd leírja az elhangzottakat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.