A Microsoft szabadalmaztatta a Black Mirror egyik technológiáját

2021 / 01 / 23 / Bobák Áron
A Microsoft szabadalmaztatta a Black Mirror egyik technológiáját
A technológia lehetővé tenné, hogy a mesterséges intelligencia segítségével kvázi digitálisan feltámasszuk az ismerőseinket, de a Microsoft szerint egyelőre nem tervezik megvalósítani.

A Microsoft két munkatársa, Justin Abramson és Joseph Johnson Jr. által jegyzett szabadalmat még 2017-ben nyújtották be, ám mivel csak az elmúlt hónapban hagyták jóvá, így a részeltek is csak most váltak nyilvánossá - írja a CNet. A benyújtott kérelem egy olyan chatbotot ír le, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes utánozni egy konkrét személyt, annak online tevékenysége alapján. A chatbot feltérképezné az illetőről elérhető fényképeket, hangfelvételeket, a közösségi médiában közzétett bejegyzéseit, üzeneteit, majd ez alapján megalkotná a digitális személyiségét. A szabadalmi kérvény hozzáteszi, hogy a képek és videók alapján a program egy élethű, három dimenziós avatárt is képes lenne létrehozni.

Ha ez ismerősnek tűnik, az nem véletlen, hiszen a Black Mirror című sorozat már 2013-ban eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha az elhunytakat a digitális lábnyomuk alapján rekonstruálhatnánk. Igaz, a sorozat második évadának első részében nem álltak meg ennyinél, de azok kedvéért, akik még nem látták, inkább nem spojlerezzük el a részleteket.

A Microsoft szabadalma nagy vonalakban annyiban különbözik, hogy nem kifejezetten elhunyt személyekről, hanem bárkiről készíthető lenne egy virtuális másolat. Hogy mennyire lenne élethű, az egyelőre nem fog kiderülni, ugyanis a hír megjelenése után Tim O'Brian, a Microsoft mesterséges intelligencia programjának vezetője a Twitteren jelezte, hogy egyelőre nem áll szándékukban megvalósítani az ötletet.

A mesterséges intelligenciával működő chatbot önmagában amúgy egyáltalán nem újdonság, az ilyen programokat ma már számtalan cég használja különböző feladatokra, leggyakrabban arra, hogy virtuális asszisztensként segítséget nyújtsanak az ügyfeleknek az egyszerűbb problémák megoldásában. Az ilyen robotok egyik legfontosabb összetevője a természetes nyelvi feldolgozási modell (natural language processing, NLP), amelynek fejlesztésében a Microsoft az élmezőnybe tartozik.

A halottakra való emlékzenésnek ez az újszerű módja ma még elég szokatlannak tűnhet, de vannak arra utaló jelek, hogy a jövőben szélesebb körben is elterjedhet. Ahogy tavaly már írtunk róla, Dél-Koreában már született is egy próbálkozás, amelynek keretében egy anya a virtuális valóságban láthatta viszont a fiatalon elhunyt kislányát. Michael Graziano, a Princeton Egyetem pszichológia professzora az ilyen jellegű emlékezésről korábban úgy nyilatkozott, hogy abban nincs semmi etikátlan, hiszen az emberek tisztában vannak vele, hogy az illető elhunyt, így ez tulajdonképpen csak egy új módja a megemlékezésnek. Vagyis nagyjából ugyanazt a funkciót tölti be, mint amikor fotókat nézegetünk valakiről, vagy újraolvassuk a leveleit.

(Borítókép: Black Mirror)

További cikkek a témában:

Közel emberi kommunikációra képes a Google chatbotja A különböző virtuális asszisztensek hosszú évek óta körülvesznek bennünket, beszélgetni mindazonáltal nem nagyon lehet velük. A helyzet szerencsére változóban van.

A Twitter ki akarta törölni a nem használt felhasználói fiókokat. Aztán a holtak közbeszóltak Ér stipistopizni? Meddig? És akár a síron túlról is?

A virtuális valóságban láthatta viszont az anya a három éve halott kislányát Az erről készült rövid dokumentumfilm egyszerre szomorú, megindító és szürreális.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.