A japánok emberi robotokkal hódítanák meg a Holdat és a Marsot, az első fontos lépést pedig már meg is tették ennek érdekében

2020 / 06 / 01 / Bobák Áron
A japánok emberi robotokkal hódítanák meg a Holdat és a Marsot, az első fontos lépést pedig már meg is tették ennek érdekében
Amíg mindenki a SpaceX történelmi útjára figyelt, egy másik fontos csomag is érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, ami az űrkutatás szempontjából hosszú távon akár még fontosabbnak is bizonyulhat.

Alig néhány nappal a Crew Dragon előtt, május 25-én a japán H-IIB teherűrhajó csatlakozott az ISS-hez, amelynek ez volt a kilencedik - és egyben utolsó - útja az űrállomásra. A Mitsubishi Heavy Industries által gyártott űrhajó egy érdekes csomagot is vitt magával a rakterében, amit az All Nippon Airways egyik leányvállalata, az Avatarin gyártott, és a terveik szerint egészen új utakat nyithat majd meg az űr felfedetésében.

A szóban forgó eszköz egy robotkarra erősített kamera, amit az űrállomás Kibo moduljában fognak üzembe helyezni, és a cég rendezvényén résztvevők a Földről irányíthatják majd. Bár az Avatarin egyelőre csak egy fantáziarajzot közölt az eszközről, de az azért ebből is elég jól levehető, hogy hogyan kell elképzelni.

Bár ez elsőre nem tűnik igazán forradalmi dolognak, ám a robotkamera az első kézzelfogható lépése az Avatar X programnak, amiben az ANA egészen ambiciózus célokat fogalmazott meg. Ha az alacsony Föld körüli pályán sikerül tökélyre csiszolni a technológiát, akkor a cég a jövőben emberek által irányított robotokat küldene a Holdra és a Marsra is, így az emberiség úgy kolonizálhatná a Naprendszert, hogy fizikailag ott sem kell lennie. A projekt leírása szerint a robotkarnál jóval fejlettebb avatárok képesek lennének fenntartási munkálatok és egyéb feladatok ellátására, de akár arra is, hogy építkezzenek.


Az Avatar X program szerint 2030-ra már ilyen robotok fogják benépesíteni a Holdat

A JAXA, azaz a japán űrügynökség 2018-ban hirdette meg a J-SPARC programot, aminek célja, hogy a magánvállalatokat jobban bevonják az űrrel kapcsolatos fejlesztésekbe. A program következő látványos eleme a Clouds Architecture Office és az Avatarin együttműködésében fejlesztett robotok lehetnek, amik a NASA Astrobee robotjaihoz hasonlóan az űrhajósokat segítenék a mindennapi feladataik ellátásában, ám szintén "avatérként", vagyis a robotokat hús-vér emberek irányítanák a Földről.


A Clouds Architecture Office által tervezett avatár-robotok az űrhajósok munkáját segítenék az űrállomáson

A privát szektor bevonása az űrkutatásba egyre jövedelmezőbb üzletnek tűnik, a NASA-t például a SpaceX mellett is számos cég segíti a céljaik megvalósításában. Ennek felgyorsítása érdekében az amerikai űrügynökség tavaly nyáron jelentette be, hogy az ISS-t megnyitja az űrturisták és a magánvállalatok előtt, akik bizonyos feltételek mellett szabadon kísérletezhetnek, fejleszthetnek az ISS-en és promóciós célokra is használhatják az űrállomást. A nyitás eddigi leglátványosabb mozzanata, hogy május elején a NASA bejelentette, hogy Tom Cruise néhány éven belül az ISS-en fog filmet forgatni.

A magánszektor bevonása nem csak anyagilag éri meg a NASA-nak, akik jó vaskos csekket kérnek az erőforrások rendelkezésre bocsátásáért, de az ISS későbbi sorsát is döntően meghatározhatja. Az amerikai kormány ugyanis jelen állás szerint csak 2025-ig finanszírozza az űrállomás működését, és bár a következő öt évben még sok minden történhet, a NASA forgatókönyvei között az is szerepel, hogy a határidő után privatizálnák az ISS-t.

(Designboom, ANA 1, 2, Fotó: Avatarin)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.