Az akkumulátor-alapanyag mélytengeri bányászata visszafordíthatatlan károkat okozhat a vízi élővilágban

2023 / 04 / 03 / Bodnár Barna
Az akkumulátor-alapanyag mélytengeri bányászata visszafordíthatatlan károkat okozhat a vízi élővilágban
Akár elektromos járművekről, akár megújuló energiáról van szó, a jövőben nagyobb lesz az akkumulátorok jelentősége, mint valaha. Ez pedig tovább növeli a keresletet az energiatárolók gyártásához használt nyersanyagok iránt, így jövőre ezeket már az óceánok mélyéről is bányászhatják majd. Az óceánkutatók azonban a tengerfenék élővilágát érő visszafordíthatatlan károkra figyelmeztetnek, és a mélytengeri tevékenység tiltását javasolják.

Az óceán számos régiójában, de a Hawaii és Mexikó közötti részen lévő Clarion-Clipperton zónában a tengerfenék különösen gazdag azokban kőzetszerű, polifém csomókban, amelyekből nagy mennyiségű nikkel, réz, kobalt és mangán nyerhető ki. A terület nem csak emiatt nagy jelentőségű, hanem azért is, mert az élővilág itt rendkívül sokszínű, a közelmúltban itt felfedezett és tanulmányozott fajok mintegy 90 százaléka teljesen új volt a kutatók számára. Az élőlények némelyike annyira ritka, hogy kizárólag a tengerfenék ezen részén, és legfeljebb 200 kilométeres körzetében fordul elő.

A világ legrégebbi nemzetközi vadvédelmi szervezete, a Fauna & Flora International (FFI) által közzétett új tanulmány szerint egyre több a bizonyíték a mélytengeri bányászattal kapcsolatos kockázatokra – beleértve azt is, hogy az ipari tevékenység negatív hatásai jelentősek és visszafordíthatatlanok lesznek. A mélytengeri biodiverzitás törékeny, így ha nagy kár éri, lehetetlen lesz helyreállítani.

Az ásványokat kitermelni készülő cégek persze más véleményen vannak, az egyik bányászati ​​startup cég PR- és médiamenedzsere azt mondta, az új „bányászati ​​etikai kódex” biztosítja majd a tengeri környezet védelmét, illetve előírja az éghajlatváltozás elleni küzdelem szempontjából kritikus erőforrások felelős hozzáférésének és felhasználásának követelményeit.

A jogvédők szerint azonban a mélytengeri élővilágról és környezetről még mindig túl keveset tudunk ahhoz, hogy teljesen megérthessük az ott történő beavatkozások következményeit. Az FFI jelentésében úgy fogalmaz: a mélytengeri bányászatot „teljesen el kell kerülni”, vagy legalábbis el kell halasztani, amíg elegendő tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre egy alapos szabályozás megalkotásához.

Ennek ellenére, az óceániai, Nauru nevű ország már 2021-ben bejelentette, hogy szponzorálja a kanadai The Metals Company bányászati ​​tevékenységét a Clarion-Clipperton zónában. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) tengerjogi egyezményében lévő záradék azonban előírja az ISA (International Seabed Authority, magyarul Nemzetközi Tengerfenék Hatóság) számára, hogy júliusig dolgozzon ki új szabályokat a tengerfenéken lévő ásványok bányászatára vonatkozóan. Többek között ez is szerepel az ISA tanácsának ezen a héten, Kingstonban tartott ülésének napirendjén.

A tiltakozók tanulmánya szerint a szóban forgó polifémes csomók kialakulása több millió évig tarthatott, ezért is lehetetlen az őket körülvevő ökoszisztéma gyors helyreállítása, ha megkezdődik a bányászat. A Science folyóiratban tavaly megjelent kutatás szerint

a Clarion-Clipperton zóna bányászatával járó zajszennyezés nem csak a helyi, de az akár több száz mérföldre lévő tengeri élővilágra nézve is rendkívül káros lehet.

Az ipari tevékenység közvetlen közelében keletkező zaj egy tipikus rockkoncert hangerejénél is erősebb lehet, ami azért is probléma, mert számos mélytengeri sötétségben élő faj rendkívüli rezgés- vagy zajérzékelési képességgel rendelkezik, hogy képes legyen elkerülni a ragadozókat, illetve társat, vagy élelmet találni.

(Borítókép: NOAA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
A Föld és a Mars kozmikus keringője hatással van a földi óceán mélyére, ami a klímaváltozás szempontjából is tartogathat jó hírt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.