Az Alexa névre keresztelt kislányok nagyon rosszul jártak az USA-ban és Angliában

2021 / 07 / 21 / Justin Viktor
Az Alexa névre keresztelt kislányok nagyon rosszul jártak az USA-ban és Angliában
A tragikus eseményekről persze nem a szülők tehetnek, ők nyilván a legjobb szándékkal adták az Alexa nevet a gyermekeiknek. És őszintén, ki tudhatta akkor, hogy jön majd egy dollár-multimilliárdos férfi (akit ma kilőttek a világűrbe, de visszatért), és éppen így nevezi el az okosotthon hangasszisztensét?

Meggondolatlan névválasztás

Valamiért - elég meggondolatlanul - az Amazon multinacionális nagyvállalat okosasszisztensének is pont ez lett a neve, és csak úgy lehet működtetni, ha jó hangosan és artikuláltan felszólítjuk: "Alexa tedd ezt, vagy azt!"

Ennek az egyszerű jellemzőnek a köztudottan éretlen kornak számító alsó tagozatos iskolák világában persze komoly hatása van. Olyan komoly hatása, hogy az idők folyamán sok amerikai szülő elkeseredésében inkább megváltoztatta a lánya nevét, minthogy a gyerek továbbra is ki legyen téve a csúfolódásnak, és iskolai zaklatásnak. 

Akik erre nem voltak hajlandóak, azok most kéréssel fordultak az Amazon vállalathoz, hogy ha van erre mód, változtassák meg az asszisztens nevét egy nem emberi névre.

A kérdés nem csak logikus, de be is illeszkedne a konkurensek által választott nevek sorába, hiszen senkit sem hívnak Sirinek, Ok Google-nek, vagy Bixbynek, ami nyilvánvalóan nem a véletlen, hanem az Amazon által követettnél átgondoltabb termék és márkapolitika eredménye.

Jó, jó, de...

Az Amazon kifejezte elkeseredését a dolog miatt, de megpróbálták azzal lerázni a kérést, hogy a készüléken be lehet állítani bármilyen hívószót. A gyári beállítás persze maradna az Alexa, ami az átlag infantilis alsó tagozatos iskolai zaklatóknak vélhetőleg továbbra is éppen elegendő ahhoz hogy pokollá tegyék a kiszemelt kislányok életét. A hús-vér Alexák szenvedésén ez mit sem segíthetne.

Egy tipikus esetben a panasszal élő szülő tinédzser lányát másodikos kora óta zaklatják, és még a tanárai is részt vesznek ebben.  

"A viccek miatt nem akar bemutatkozni. Ő csak egy gyerek, a felnőttek mégis úgy gondolták, hogy szabad ezzel viccelődni vele. Ez megsemmisítő hatású. Az iskola nem nyújtott segítséget, azt mondták, hogy így legalább megedződik majd, amire szüksége van" - mondta el az édesanya.

A szóban forgó lány végül a névváltoztatás mellett döntött, és el is költöztek, hogy az új iskolában már senki ne is ismerje a régi nevét. Az érintettek véleménye szerint az Amazon nem gondolta át a dolgot, és nem végezte el a szükséges etikai vizsgálatokat a parancsszó kiválasztása előtt.

Nagy-Britanniában több mint négyezer, 25 évnél fiatalabb Alexa él, és közülük több család is beszámolt hasonló tapasztalatokról. Az USA-ban Massachusetts államban "Alexa egy ember" néven még kampányt is indítottak, melyet Lauren Johnson szervez. "Ez már teljes identitástörlés. Az Alexa a cseléd, a szolga szinonimája lett, az emberek leereszkedően használják" - mondta Johnson.

(Forrás: Alexaishuman, BBC Kép: Unspalsh, Alexaishuman)

Ez is érdekelhet:

Az okosotthon nagyszerű, de mi lesz az adatainkkal, ha másikba költözünk? Az okosotthonok igyekeznek minél kényelmesebbé tenni az életünket, ami rengeteg személyes, túlnyomórészt privát adat begyűjtésével jár rólunk. De mi lesz ezzel a személyre szabott adatbányával, ha elköltözünk, vagy ha elköltözik valaki tőlünk?

Mit tegyünk, ha kémkedik utánunk a saját okosotthonunk? Az okosotthonok eszközei eddig sosem tapasztalt kényelemmel járnak, szinte bármilyen funkciót távolról is be vagy kikapcsolhatunk, viszont amire mi képesek vagyunk, arra az is képes lehet, aki jogosulatlanul átveszi az irányítást internetre kapcsolt rendszereink felett.

Jeff Bezos radikális lépésre szánta el magát, az Amazonnál negyedével nőtt a termelékenység A modern vállalati élet egyik súlyos problémája az indokolatlan meetingek elharapódzása, Jeff Bezos pedig megelégelte ezt az Amazonnál, és radikális lépésre szánta el magát, melyet követően 25 százalékkal nőtt a termelékenység.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.