Az okosotthon nagyszerű, de mi lesz az adatainkkal, ha másikba költözünk?

2021 / 07 / 06 / Justin Viktor
Az okosotthon nagyszerű, de mi lesz az adatainkkal, ha másikba költözünk?
A technológia szerelmesei számára készülő okosotthonok igyekeznek minden felmerülő igényünket kielégíteni, minél kényelmesebbé tenni az életünket. Ehhez az IT rendszerek részéről nagyfokú adaptáció szükséges a saját életmódunkhoz, ami rengeteg személyes, túlnyomórészt privát adattal és beállítással jár. De mi lesz ezzel a személyre szabott adatbányával, ha elköltözünk, vagy ha elköltözik valaki tőlünk?

A nagy fa és a fejsze

Az okosotthon eszközeinek gyorsan gyarapodó, nagy száma ellenére egyáltalán nem egyszerű kérdés, hogy hogyan szervezzük meg szerves együttműködésüket. Vannak természetesen kész megoldásokat szállító cégek, de most feltételezzük azt az esetet, hogy nem egy bonyolult, de kulcsrakész okosotthon rendszert veszünk, hanem magunk építjük fel nulláról, és gyarapítjuk az idők során újabb és újabb erre alkalmas eszközökkel.

Adódik a kezdeti lépés, választhatunk a számos piacon lévő hangvezérelt rendszerből, melyet éppen az ilyen csináld magad okosotthon-rendszerek bázisának, fundamentumának szántak a gyártók. Ezeket leegyszerűsítve intelligens hangszóróknak is szokták hívni, melyeknek megvan a saját intelligens hangvezérelt szolgáltatási háttere is, ilyen a Google Nest (Google asszisztens), az Amazon Echo (Alexa) vagy az Apple Homepod (Siri). 

Ha az "agyat" kiválasztottuk, jöhet a millió periféria és kiegészítő, az intelligens izzók, termosztátok, zárak és kamerák, melyeket majd az említett agy vezérelhet nekünk.

A perifériák és a központi vezérlés közös koncepcionális jellemzője általában az, hogy feltételezik, hogy a háztartásban egyetlen ember birtokolja őket, és ő lesz az is, aki mindent beállít. Ez a megközelítés jelentősen megnehezítheti az olyan mindennapos emberi tevékenységeket, mint amikor valaki elköltözik az addig használt okosotthonból. Az otthont működtető berendezések beállításainak mélyén maradhatnak olyan kapcsolók vagy jogosultságok, melyek továbbra is hozzáférést biztosítanak a lámpákhoz vagy zárakhoz azoknak a személyeknek, akiknek már nem lenne szabad. 

Egy gomb mind felett

Természetesen az ilyenkor felmerülő problémára is van megoldás, noha időigényes és igényel némi precizitást, a célja pedig az összes intelligens-otthon eszköz szétválasztása.

Az első lépésben reseteljünk minden eszközt (állítsuk vissza a gyári beállításokat).

A Google Home vagy az Amazon Echo egyes verziói egy fizikailag is létező reset-gomb segítségével állíthatóak vissza a kicsomagolás utáni állapotba. Ezzel minden azóta elvégzett beállítás elveszik, és a tárolt adatok is, tehát legyünk rendkívül óvatosak, hiszen a saját adatainkat is törölhetjük. 

Ha nem "hard resetelünk" (gyári visszaállítás) az okoseszközök összekapcsolva maradhatnak olyan személyes fiókokkal, melyek hangprofiljait eltárolták, egyedi beállítások maradhatnak rajtuk, fennmaradhat mások által irányított harmadik féltől származó szoftverek jogosultsága a vezérlésükre, vagy talán a legkisebb kényelmetlenséget említve: egyszerűen nem úgy működhetnek, ahogy a mi napi rutinunk szerint kényelmes lenne a számunkra. 

Nagytakarítás

Ha az adott készüléken nincs is hardveres reset-gomb, szoftveresen biztosan visszaállíthatóak a gyári beállítások. A "nagy reset" kitűnő alkalmat nyújt arra is, hogy a Google Home vagy az Amazon Alexa alkalmazásokat alaposan átnézve meggyőződjünk róla, hogy kizárólag a saját fiókunk kapcsolódik a szolgáltatásunkhoz. 

A már említett harmadik féltől származó jogosított alkalmazások mellett érdemes az ugyanígy harmadik féltől származó szolgáltatások között is rendet tenni, és lemondani azokat, melyekre már nincs szükség, vagy esetleg a nevünkre venni/felmondani azokat, melyek nem a mi nevünkön futnak.

A végére maradt a legfontosabb szabály, ami régi ismerős, ha kicsit is fontos számunkra a digitális adataink biztonsága.

Ha mi költöztünk el, ha tőlünk költöztek el, mindenképpen módosítsuk az okosotthonban alkalmazott hozzáférési jelszavakat, lehetőleg mindet, és azonnal.

(Forrás: Wired Kép: Pixabay, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Mit tegyünk, ha kémkedik utánunk a saját okosotthonunk? Az okosotthonok eszközei eddig sosem tapasztalt kényelemmel járnak, szinte bármilyen funkciót távolról is be vagy kikapcsolhatunk, viszont amire mi képesek vagyunk, arra az is képes lehet, aki jogosulatlanul átveszi az irányítást internetre kapcsolt rendszereink felett.

12 technológia, ami minden okosotthonban ott lehet 10 éven belül A technológia az elmúlt 10 évben forradalmasította a háztartásokat, de az igazi nagy átalakulás még csak most jön. Öveket bekötni, kapcsford!

CES 2020 - a Voiceitt startup segíti a sztrókbetegeket az okosotthonok kezelésében A startup nem szabványos beszédfelismerési technológiáját integrálja a hang által aktivált eszközökbe.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.