Jeff Bezos radikális lépésre szánta el magát, az Amazonnál negyedével nőtt a termelékenység

2021 / 05 / 16 / Justin Viktor
Jeff Bezos radikális lépésre szánta el magát, az Amazonnál negyedével nőtt a termelékenység
A modern vállalati élet egyik súlyos problémája az indokolatlan meetingek elharapódzása, ami ellen nehezebb védekezni mint gondolnánk. Az "ez a meeting lehetett volna egy e-mail" megállapítás már gyakorlatilag mémesült, és Jeff Bezos is ismerheti, ugyanis meglepő döntést hozott. Az Amazonnál ezt követően 25 százalékkal nőtt a termelékenység, és természetesen jóval kevesebb meetinget tartottak.

Tiltás

Bezos ugyanis betiltotta a PowerPoint használatát. A Microsoft PowerPoint nevű szoftvere megkönnyíti a megbeszélésekre, vállalati terminológiában a meetingekre készült bemutatók egyszerű létrehozását, mára olyan népszerűvé és kvázi iparági szabvánnyá vált, hogy már az általános iskolákban is tanítják a használatát az informatika órákon. 

Ez nem véletlen, a Microsoft irodai szoftvercsomagjának ismerete és a benne foglalt Word, Excell illetve PowerPoint gyors, készségszintű kezelése nélkül ma már bárki esélytelenül indul az álláspiacon, aki irodai munkát szeretne végezni. Tény ez annak ellenére, hogy ezeknek a szoftvereknek számos  - akár ingyenes - alternatívája is van, de ezek is többségükben az MS programjainak funkcionalitását és működését másolják, és persze általában oda-vissza kompatibilisek is azokkal.

A Microsoft PowerPoint a kilencvenes évek óta van velünk és az értekezletek ma már átlagosan a menedzserek munkaidejének felét kitöltik. Ráadásul később, amikor értékelik az adott projektre fordított időt, kiderül, hogy a megtartott meetingek egyharmada teljesen értelmetlen volt.

 

Vissza a papírhoz

Az amazonnál bevezetett új eljárás szerint az értekezletek előtt kinyomtatják és szétosztják a döntésekhez szükséges információt. Építenek arra a köztudomású faktorra is, hogy egy ember gyorsabban olvas, mint ahogy beszélni képes, és egy prezentáció során az információ terjedési sebessége a beszélő tempójához igazodik. Így a felolvasással történő prezentáláshoz csak feleannyi idő kell. Az Amazon nem az első vállalat, ahol korlátozták a PowerPoint használatát, így tett a Twitter és a Square is.

Az utóbbi vezérigazgatójának megbeszélései 10 perc csendes olvasással kezdődnek a Google Doc használatával. “A találkozóim többsége Google dokumentum-alapú, kezdve 10 percnyi olvasással és kommenteléssel közvetlenül a dokumentumban” - tweetelte Dorsey 2018-ban. “Ez a gyakorlat mindenki számára időt ad arra, hogy megértse miről van szó, sok különböző helyszínről dolgozhatunk, és gyorsabban eljutunk az igazsághoz illetve a kritikai gondolkodáshoz.” A PowerPoint szoftverről pedig már azt is megírták, hogy a szervezeti intelligencia hanyatlását okozza.

Azt - ökotudatos szerkesztőség lévén - mindenképp tegyük hozzá, hogy a papíralapú megoldás jelentős visszalépés a fenntarthatóság és a klímatudatos vállalati politika tekintetében, és talán  - ha már Amazon - Kindle alapon is meg lehetett volna ezt oldani, de sajnos Bezos nem e mellett döntött.

(Forrás: CNBC Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Csütörtökön megnyílt az első Amazon Go bolt Londonban Az Amazon Fresh névre keresztelt üzlet a londoni Ealingben nyílt meg, és a vásárlók szimplán bemehetnek, elvehetik amire szükségük van, és kisétálhatnak anélkül, hogy a pénztárnál fizetniük kellene.

Az Amazon elektromos teherautókkal törekszik a karbon-semlegességre Európában Az Amazon 40 új StreetScooter Work Box elektromos szállító teherautót állít szolgálatba az egyik európai disztribúciós központjában a németországi München városában.  

Az Amazon megkapta az engedélyt a drónos csomagszállításra A pilóta nélküli személy és áruszállítás kora szélsebesen közeledik. Ha már a szabályozó hatóságok is megmozdulnak, hozzáigazítva elvárásaikat az ajtón kopogtató valósághoz, tudhatjuk, hogy a paradigmák ismét veszélybe kerültek. Nem baj, ez a sorsuk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.