Az állat- és növényfajok fele is kipusztulhat a következő ötven évben a klímaváltozás miatt

2020 / 02 / 13 / Bobák Áron
Az állat- és növényfajok fele is kipusztulhat a következő ötven évben a klímaváltozás miatt
Az Arizonai Egyetem frissen megjelent tanulmánya elég borús képet fest a jövőről.

A Dr. John J. Wiens és Christian Román-Palacios által jegyzett tanulmány, ami a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című tudományos szaklapban jelent meg, azt vizsgálta, hogy a különböző klímaforgatókönyvek hogyan befolyásolják a növényi és állati fajok kihalási esélyeit.

A tanulmány legfontosabb megállapítása, hogy ha minden így megy tovább, akkor 2070-re a ma ismert fajok 16-30%-a eltűnhet a Földről, és ez még nem is a legrosszabb eset.

A kutatók a tanulmányhoz 538 különböző faj megfigyelési adatait összegezték 581 területről, és csak azokat vették figyelembe, ahol legalább tíz évnyi adat állt rendelkezésre. Ezeket összevetették az egyes területek klímaadataival is, így megbízható képet kaptak arról, hogyan hat a hőmérsékletváltozás az egyes fajok kihalási esélyeire.


A világ zsiráfpopulációja 40%-kal csökkent az elmúlt 30 évben, részben a klímaváltozás hatásai miatt

Ez alapján megállapították, hogy a korábbi elképzelésekkel szemben a kihalás szempontjából a legfontosabb tényező nem az átlaghőmérséklet, hanem a maximum hőmérséklet emelkedése. "Ha sikerül betartanunk a párizsi klímaegyezményben foglaltakat, lehetséges, hogy 2070-ig tíz fajból csak kevesebb, mint kettő pusztul ki" - nyilatkozta a tanulmány szerzője a Daily Mailnek, ám azt is hozzátette, hogy ha ennél nagyobb lesz a hőmérsékletemelkedés, akkor a számításaik alapján akár az összes faj harmadát, sőt, akár a felét is elveszíthetjük.

A párizsi klímaegyezmény

A 2015-ben elfogadott párizsi éghajlatvédelmi egyezményt aláíró 195 ország deklarálta, hogy az évszázad végéig a felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt kell tartani az iparosodás előtti időkhöz képest. Ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen 2016-ban a Föld átlaghőmérséklete már 1,3 Celsius-fokkal haladta meg az 1880-as értéket, a világ széndioxid-kibocsátása pedig azóta is évről-évre növekszik.

A tanulmány társszerzője, Christian Román-Palacios elmondta, hogy a tanulmány elkészítése során 19 változót vizsgáltak a klíma szempontjából, így elég pontosan meg tudták állapítani, mi okozhatja a kihalást. Az egyik legfontosabb megállapításuk, hogy a fajok nagyjából felénél már a maximum hőmérsékletben bekövetkezett 0,5 Celsius-fokos emelkedés is lokális kihaláshoz vezetett, míg 2,7 Celsius-fokos emelkedésnél a fajok 95%-a kipusztult.


Az Ausztráliában honos korallszirti mozaikfarkú patkány az első emlős, ami hivatalosan is a klímaváltozás miatt pusztult ki.

A korábbi tanulmányoktól eltérően a szerzők az elvándorlás mellett figyelembe vették az egyes fajok alkalmazkodóképességét is, így jött ki a fent említett, 16-30%-os kihalási arány. Azt is megállapították, hogy a trópusi éghajlaton élő fajok kettő-négyszerakkora eséllyel pusztulhatnak ki, mint a hűvösebb éghajlaton élők, ami azért különösen rossz hír, mert éppen a trópusokon él a legtöbb állat- és növényfaj.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint jelenleg nagyjából harmincezer fajt fenyeget a kihalás veszélye, ami a Földön élő fajoknak több mint a negyedét jelenti.

(Fotó: Wikimedia Commons, Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.