Hiába minden, 2019-ben is töretlenül emelkedett tovább a világ széndioxid-kibocsátása

2019 / 12 / 05 / Bobák Áron
Hiába minden, 2019-ben is töretlenül emelkedett tovább a világ széndioxid-kibocsátása
A Global Carbon Project éppen a madridi klímacsúcsra időzítette annak a jelentésnek a közzétételét, amiben részletesen bemutatják, hogyan alakult idén a világ széndioxid-kibocsátása. Bár a statisztikákból sok pozitívum is kiolvasható, összességében még mindig rossz irányba haladnak a dolgok.

Bár a szakértők az elmúlt időszakban többször is figyelmeztettek rá, hogy a jelenlegi kibocsátási rátákkal tarthatatlan a párizsi klímaegyezményben 2050-ig meghatározott 1,5 Celsius-fokos emelkedés,

a Global Carbon Project szerint a világ széndioxid-kibocsátása idén is 0,6%-kal emelkedik.

Ez hatalmas probléma, hiszen ahhoz, hogy az egész világ ökoszisztémáját gyökeresen átformáló klímakatasztrófát elkerüljük, az sem lenne elég, ha a széndioxid-kibocsátást az eddigi szinten tartanánk, hanem drasztikus csökkenésre lenne szükség.

A jelentés azért tartalmaz néhány pozitívumot is, hiszen a 0,6%-os emelkedés még mindig sokkal kevesebb, mint a 2017-ben mért 1,5%-os, valamint a tavalyi 2,1%-os emelkedés. A csökkenés a jelentés szerint részben a megújuló energiára való átállásnak köszönhető, részben pedig annak, hogy az országok a szén helyett egyre nagyobb arányban használják a szintén fosszilis, de kevesebb széndioxid-kibocsátással járó földgázt. Utóbbi előretörése is kettős képet mutat: miközben az Egyesült Államokban nyilvánvalóan csökkentette a kibocsátást, Japánban például sok helyen a fukusimai katasztrófa után tömegesen bezárt (és CO2-kibocsátásmentes) atomerőművek energiatermelését váltották ki földgázzal.

Glen Peters, a norvégiai Nemzetközi Klímakutató Központ kutatási igazgatója nem túl optimistán nyilatkozott erről a jelenségről a The New York Timesnak, szerinte bár a földgáz kevesebb szén-dioxidot termel,

"ez csak annyit jelent, hogy kicsit lassabban főzzük meg a Földet".

Európa és az Egyesült Államok már jó úton jár

Ami a legnagyobb CO2-kibocsátókat illeti, elég megdöbbentő adat, hogy a világ teljes széndioxid-kibocsátásának több mint a feléért mindössze négy ország/régió a felelős: a legnagyobb kibocsátó továbbra is Kína, akik a teljes CO2-kibocsátás 26%-ért felelősek. Őket követi az USA (14%), az Európai Unió (9%) valamint India (7%). Látványos különbség, hogy míg Kínában és Indiában a széndioxid-kibocsátás idén is számottevően nőtt (2,6 valamint 1,8 százalékkal), az Egyesült Államok és az EU egyaránt 1,7%-kal tudta csökkenteni a kibocsátását 2018-hoz képest.

(Forrás: The New York Times, Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.