Hiába minden, 2019-ben is töretlenül emelkedett tovább a világ széndioxid-kibocsátása

2019 / 12 / 05 / Bobák Áron
Hiába minden, 2019-ben is töretlenül emelkedett tovább a világ széndioxid-kibocsátása
A Global Carbon Project éppen a madridi klímacsúcsra időzítette annak a jelentésnek a közzétételét, amiben részletesen bemutatják, hogyan alakult idén a világ széndioxid-kibocsátása. Bár a statisztikákból sok pozitívum is kiolvasható, összességében még mindig rossz irányba haladnak a dolgok.

Bár a szakértők az elmúlt időszakban többször is figyelmeztettek rá, hogy a jelenlegi kibocsátási rátákkal tarthatatlan a párizsi klímaegyezményben 2050-ig meghatározott 1,5 Celsius-fokos emelkedés,

a Global Carbon Project szerint a világ széndioxid-kibocsátása idén is 0,6%-kal emelkedik.

Ez hatalmas probléma, hiszen ahhoz, hogy az egész világ ökoszisztémáját gyökeresen átformáló klímakatasztrófát elkerüljük, az sem lenne elég, ha a széndioxid-kibocsátást az eddigi szinten tartanánk, hanem drasztikus csökkenésre lenne szükség.

A jelentés azért tartalmaz néhány pozitívumot is, hiszen a 0,6%-os emelkedés még mindig sokkal kevesebb, mint a 2017-ben mért 1,5%-os, valamint a tavalyi 2,1%-os emelkedés. A csökkenés a jelentés szerint részben a megújuló energiára való átállásnak köszönhető, részben pedig annak, hogy az országok a szén helyett egyre nagyobb arányban használják a szintén fosszilis, de kevesebb széndioxid-kibocsátással járó földgázt. Utóbbi előretörése is kettős képet mutat: miközben az Egyesült Államokban nyilvánvalóan csökkentette a kibocsátást, Japánban például sok helyen a fukusimai katasztrófa után tömegesen bezárt (és CO2-kibocsátásmentes) atomerőművek energiatermelését váltották ki földgázzal.

Glen Peters, a norvégiai Nemzetközi Klímakutató Központ kutatási igazgatója nem túl optimistán nyilatkozott erről a jelenségről a The New York Timesnak, szerinte bár a földgáz kevesebb szén-dioxidot termel,

"ez csak annyit jelent, hogy kicsit lassabban főzzük meg a Földet".

Európa és az Egyesült Államok már jó úton jár

Ami a legnagyobb CO2-kibocsátókat illeti, elég megdöbbentő adat, hogy a világ teljes széndioxid-kibocsátásának több mint a feléért mindössze négy ország/régió a felelős: a legnagyobb kibocsátó továbbra is Kína, akik a teljes CO2-kibocsátás 26%-ért felelősek. Őket követi az USA (14%), az Európai Unió (9%) valamint India (7%). Látványos különbség, hogy míg Kínában és Indiában a széndioxid-kibocsátás idén is számottevően nőtt (2,6 valamint 1,8 százalékkal), az Egyesült Államok és az EU egyaránt 1,7%-kal tudta csökkenteni a kibocsátását 2018-hoz képest.

(Forrás: The New York Times, Fotó: Pixabay)


Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Donald Trump alelnök-jelöltje, J. D. Vance, és a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt, Kamala Harris sem lenne könnyű ellenfél a Szilícium-völgy nagyvállalatainak.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.