Az amerikai hadsereg rákapcsol az autonóm légi és földi technológiák fejlesztésére

2021 / 06 / 06 / Perei Dóra
Az amerikai hadsereg rákapcsol az autonóm légi és földi technológiák fejlesztésére
A fejlesztők nagy fába vágták a fejszéjüket, eldöntötték ugyanis, hogy alaposabban felfedezik az erősödő mesterséges intelligencia-alapú alkalmazásokat, és egy új központot nyitnak annak előmozdítása érdekében, hogy az intelligens gépek hatékonyabban működjenek egymással és az emberekkel, méghozzá több területen.

Erőfeszítéseik a különféle autonóm légi és földi technológiák fejlesztésére a tervek szerint a hadsereg kutató laboratóriuma és a Marylandi Egyetem között létrejött új ötéves együttműködési megállapodás keretében fognak szárba szökkenni. Karl Kappra, az ARL Futures divíziójának igazgatójának elmondása alapján az ARL mindig is érdekelt volt abban, hogy akadémiai intézményekkel lépjen kapcsolatba a hadsereg egyedi kihívásainak kezelése érdekében.

Az UMD College Park és Baltimore megyei egyetemeinek oktatói, munkatársai, illetve hallgatói közötti interdiszciplináris kutatócsoportok tizennyolc projektre írták alá együttműködésüket. Az egyetem közleménye szerint törekvéseik három fő kutatási irányt ölelnek fel - mesterséges intelligencia, autonómia, valamint modellezés és szimuláció -. A közleményből továbbá az is kiderül, hogy

a megállapodás akár hatvannyolcmillió dolláros finanszírozást is jelenthet.

Noha az UMD és az ARL munkakapcsolata évtizedek óta fennáll, Kappra szerint ez a mostani, bizonyos szempontból mégis friss és formális szövetségnek tekinthető, mivel az az egyetemi kutatók által a közelmúltban kiadott széles körű ügynökségi bejelentésre válaszul benyújtott tanulmányra vezethető vissza. Az ARL jelenleg is számos olyan nyílt pályázati kiírása van, amelyek azonosítják a hadsereg kutatási témáit, és amik ellen az érdekelt, jogosult kérelmezők is benyújthatják javaslataikat. Az új partnerség lehetővé teszi a közös kutatócsoportok számára, hogy hozzáférjenek a Hadsereg Robotikai Kutatóközpontjához, amely az MI-központú kutatás számára szabadtéri vizsgálati helyet biztosít.

A fény internete váltja le a WiFit a repülőgépeken és a csatatéren is A fény modulációjával működő hálózat nem a rádióhullámokat használja az adattovábbításhoz, hanem a LED világítást. Az Airbus és az Egyesült Államok Hadserege is hamarosan elkezdi leváltani vele a hagyományos WiFit.

A különböző projektek között az egyik csoport új megközelítéseket fog végrehajtani az emberi-gépi együttműködés és kölcsönhatás javítása érdekében. A projekten dolgozók a mesterséges intelligencia alapú hálózatépítési, érzékelési és élvonalbeli számítástechnikai eszközök finomításához is hozzájárulnak majd, ami fontos szerepet fog játszani a harctéren. (A dolgok internete a harctéren főként a kiberbiztonság és a kommunikáció területén hasal el, szóval a kihívás adott.) Kappra szerint ez a kezdeményezés az ARL MI innovációs intézetét vagy az A2I2 nevű programot is támogatja. A labor arra törekszik, hogy lehetővé tegye egy mesterséges intelligencia szélesebb körű használatát, hogy végül olyan intelligens rendszerek születhessenek,

amelyek képesek segítséget nyújtani a katonáknak bizonytalan, komplex környezetekben.

Az elsődleges kutatási céljaik közé tartozik egy szabványos, megosztott infrastruktúra kialakítása, az úgynevezett "együttműködési autonómia", valamint egy zökkenőmentes hálózat kialakítása a katonák és a mesterséges intelligencia által vezetett robotizált partnerei között.

Az A2I2 programot egyébként több intézmény is támogatja, köztük a Carnegie Mellon Egyetem, a Texasi A & M Egyetem, valamint a Kaliforniai Egyetem a Berkeley és Stanford Egyetemen. Kappra szerint a hadsereg a jövőben is azon dolgozik, hogy maradéktalanul kihasználja a mesterséges intelligencián alapuló és az autonóm rendszereket, valamint kezelje az e technológiák szélsőséges környezetekben történő használatához kapcsolódó egyedi katonai kihívásokat, melynek kulcsfontosságú pontja a most kötött együttműködés.

Az USA már készül a jövő katonai robotjainak kiképzésére

Az amerikai haditechnológiáért felelős kormányügynökség, a DARPA tavaly rukkolt elő a StarCraft-szerű videojátékkal, amelyben a gamerek egy hadsereg felépítésével, na és természetesen rengeteg katona együttműködésével kell legyőzni az ellenfelet. A Buffalói Egyetemen kipróbálható játék annyiban különbözik más stratégiai játékoktól, hogy az ember otthon többnyire nem visel elektroenkefalográfot (EEG). Az agy elektromos aktivitását rögzítő készülékek, valamint a játékosok szemmozgását követő ultragyors kamerák egy komplex adatbázisba rendezik a játékstílusra, a taktikára vonatkozó információkat , és olyan új algoritmusok fejlesztéséhez használják fel,

amelyekkel a jövőben katonai robotokat lehet kiképezni.

A DARPA-t leginkább a nagy csapatok döntéshozási folyamata érdekli, és a szárazföldi robotok és drónok koordinációjának javítására használná fel a megszerzett információkat. Souma Chowdhury, a programért felelős professzor szerint a hangyák, a madarak és a halak tanulmányozása mellett ideje lenne az emberektől is ellesni ezt-azt a rajban mozgó robotok kutatásában. Ennek tükrében céljuk az lenne, hogy akár kétszázötven légi és szárazföldi robotot is összehangolhassanak összetett helyzetekben. Például, ha hirtelen romlanak a látási viszonyok, mondjuk füst miatt. "A robotoknak tudniuk kell hatékonyan kommunikálni egymással, és alkalmazkodni a helyzethez" – magyarázza a professzor .

Chowdhury szerint az ember szerepe kulcsfontosságú a hatékony algoritmusok fejlesztése során, mivel enélkül a gépek is csak a sötétben tapogatóznak. Hozzátette: olyan ez, mintha tanár nélkül, csak könyvekből akarnánk elsajátítani az algebrát. Nem lehetetlen, de mérföldekkel több időbe telik, mintha lenne egy tanár, akit követni lehet. Chowdhury és csapata azt szeretnék látni, hogyan játszanak a játékkal az emberek, és ezzel jelentősen felgyorsíthatják a mesterséges intelligencia tanulási folyamatát. A professzor szerint ezzel a módszerrel tízszer gyorsabban tanulnak az algoritmusok, mint ha csak egy adathalmazból dolgoznának.

A projekt munkatársai remélik, hogy a jövőben nem kell majd a robotok és drónok működését egyesével felügyelni sem egyénileg, sem csapatban, ugyanis kineveznének egy taktikai felettest a robotsereg élére, aki az egyes robotok finomhangolása helyett csak egy átfogó stratégiát alkot, az egységek pedig ezt követően önállóan, egymással együttműködve végrehajtják a parancsot. A DARPA egyébként háromszáztizenhatezer dollárral, vagyis majdnem százmillió forinttal támogatja az egyetem Mesterséges Intelligencia Intézetét.

(Fotók: Unsplash/Mike_Throm, Conner_Baker)

További cikkek a témában:

Nagy tervei vannak az USA hadseregének Elon Musk Csillaghajójával A jelenleg fejlesztés alatt álló járműnek a hadsereg logisztikájában jutna kiemelt szerep.

Amerikai katonák annyira meg akarták jegyezni az atomtitkokat, hogy véletlenül kiszivárogtatták azokat Muszáj odafigyelni, hogy hogyan állítjuk be az emlékezni segítő mobilappjainkat.

Először támadhatott emberre drón önállóan, külső irányító nélkül Egy ENSZ-jelentés szerint az sem zárható ki, hogy mostanra túl vagyunk azon, hogy gép önállóan gyilkoljon embert vagy akár embereket.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784 ez esetben nem egy évszám, hanem egy épület, méghozzá a világ első robotbarát épülete, amelyet a technológiával való kísérletezéshez terveztek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.