Amerikai katonák annyira meg akarták jegyezni az atomtitkokat, hogy véletlenül kiszivárogtatták azokat

2021 / 05 / 31 / Pőcze Balázs
Amerikai katonák annyira meg akarták jegyezni az atomtitkokat, hogy véletlenül kiszivárogtatták azokat
Európában állomásozó amerikai katonák véletlenül atomtitkokat osztottak meg a fél világgal, mert rosszul állították be azokat a mobilappokat, amelyek segítségével meg akarták jegyezni a bizalmas információkat.

A Gizmodón olvasható hír szerint nem csak az derült ki, hogy mely bázisokon vannak atomfegyverek, hanem két esetben az is, hogy azokon belül pontosan hol találni azokat. A Bellingcat nevű angol, tényellenőrzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel foglalkozó szervezetnél Foeke Postma kutató egyszerű online keresésessel akadt rá a szigorúan titkos információkra, amelyeket katonák önként osztottak meg, de valószínűleg véletlenül. Az egyenruhások ugyanis olyan, bárki által letölthető appok segítségével próbálták az emlékezetükbe vésni a rájuk bízott titkokat, mint a Chegg, a Cram vagy a Quizlet. Ezeket általában azért fejlesztették ki, hogy egyetemi vizsgákra vagy nyelvvizsgákra segítsenek felkészülni a felhasználóknak. Arra viszont nem figyeltek a katonák, hogy az itt létrehozott memóriakártyák lehetnek privátak és publikusak is.

"Hány fegyvertárolási és biztonsági rendszer van a Volkel bázison? Tizenegy."

- írta fel magának az egyik figyelmetlen amerikai. Utána még azt is lejegyezte, hogy a rendszerekhez tartozó széfek közül melyekben van atomfegyver. Postma hasonló információkat talált az olaszországi Aviano bázisról is. Ezek mellett a létesítményekben használt biztonsági kamerák száma, az érzékelők típusa, az ott járőrözők fegyverei, de még olyan, ártatlan nyelvleckék is voltak a kártyák közt, mint az, hogy "Hogy van flamandul, hogy állj, rendőrség, tegye le a fegyverét és emelje fel a kezét". Azt is megtudhattuk, hogy a bázisok lezárt területeihez hozzáférést adó kártyákon például a "Volkel" szó (az USA hollandiai bázisa) első "l" betűje szándékosan hiányzik. A kutató szerint az sem volt túl bonyolult, hogy kiderüljön, hogy hitelesek-e az adatok: a felhasználók gyakran a saját nevükkel regisztráltak, volt, hogy ugyanazzal a fotóval, mint a LinkedInen.

Foeke Postma négy héttel a bejegyzése publikálása előtt értesítette a NATO-t, az USA Európai Parancsonokságát (EUCOM), valamint az amerikai és a holland védelmi minisztériumot. Azóta a kártyák csak elvétve, az internetet automatikusan archiváló szolgáltatásokon találhatóak meg.

(Borítókép: Marijan Murat/picture alliance/Getty Images)

További cikkek a témában:

Hamarosan teszteli Oroszország az új interkontinentális rakétáját, a Satan 2-t Ha a tesztsorozat sikeresen zárul, 2022-től rendszeresíthetik ezt az új fegyvert, melyet úgy fejlesztettek, hogy a légvédelmi rendszerek se jelentsenek akadályt a számára.

Amerika leatomozta az oroszokat a Pentagon egy harci szimulációjában Mark Esper, az Egyesült Államok védelmi minisztere a múlt héten részt vett egy harci szimulációban, ahol a NATO állt hadban Oroszországgal Európában, és aminek keretében végül atombombát lőttek ki az oroszokra.

A város, ami azért nem semmisült meg, mert 74 éve borús volt az ég A "szerencsés, mint Kokura" azóta is elterjedt mondás Japánban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.