Az amerikai hadsereg telepatává alakítaná a katonáit

2020 / 11 / 26 / Felkai Ádám
Az amerikai hadsereg telepatává alakítaná a katonáit
A gondolatátvitelnél halkabb kommunikációs forma nem létezik, de ez csak egy a technológia végtelen felhasználási lehetőségei közül.

A kutatás legnagyobb eredménye, hogy sikerült elkülöníteni kétféle, az agyban megjelenő jelet: az egyik befolyásolja a cselekvést és a viselkedést, a másik pedig nem. Ez így leírva talán egyszerűen hangzik, de a háttérben algoritmusok számítják ki komplex matematikai műveletek segítségével, hogy melyik jel mely funkcióért felelős. Ahogy Hamid Krim, a program vezetője nyilatkozott: nem egyszerűen csak mérik jeleket, hanem értelmezik őket.

Mindez mire lehet jó? A határ a csillagos ég. Ilyen módon például befolyásolhatóvá válik a katonák viselkedése, például a saját testi épségük védelmében. Vagyis a gép különböző korrekciós mechanizmusokra veheti rá a katonát, mielőtt még baj történne. Példaként azt hozták fel, hogy a stressz és a kimerültség agyi jelként már azelőtt érzékelhető, hogy valaki ezeket a hatásokat ténylegesen is érezné magán. Vagyis ebben az esetben a számítógép figyelmeztetheti a harcost, hogy ideje pihenőt fújni, így elkerülhető, hogy fáradtan és kimerülten a katona hibát kövessen el.

A másik lehetőség a végtelenből a néma kommunikáció. Vagyis egyfajta gondolatátvitel a számítógép segítségével. Tehát a katona némán kommunikál a számítógépével, majd az eszköz kapcsolatba lép a másik katona számítógépével, amely agyi jelekre fordítja a beérkező adatokat. Ezek mellett pedig számtalan, akár nem feltétlen üdvös felhasználási mód is felmerülhet természetesen – de ez utóbbiakról kevéssé meglepő módon nem esett szó.

A kutatás egyébként úgy zajlott, hogy folyamatosan vizsgálták egy majom agyi tevékenységét, amely állat újra és újra egy labda után nyúlt, és ennek segítségével sikerült az említett jeleket elkülöníteni. Hamid Krim szerint ugyanakkor az emberi agy-gép közötti, a harctéren is bevethető kommunikációs technológiától még évtizedek választanak el minket. Ugyanakkor az első lépés megtörtént: el tudjuk olvasni a jeleket. Azonban még nem értjük azokat, tehát ez a további kutatások célja. Majd amikor képesek vagyunk a jelek értelmezésére, azokat kisebb, elemi egységekre kell bontanunk, hogy mi magunk is új jeleket tudjunk alkotni. Tehát az egész úgy működik lényegében, mint a nyelvtanulás. Megtanuljuk ezt a nyelvet, és közben megtanítjuk egy számítógépnek is, hogy miként kell közvetlen az agyunkkal kommunikálnia. És igazán ez utóbbi a kutatás tényleges célja.

(Címlapkép/nyitókép: Flickr/U.S. Department of Defense Current Photos)

További cikkek a Rakétán:

A gondolatátvitellel történő irányítás chip beültetése nélkül is működhet - Legalábbis ezt ígéri egy startup Az alig hatvan grammos noninvazív idegi eszköz úgy működik, akár egy hajcsat; egy mozdulattal a koponyánkra erősítjük , és már kezdődhet is a móka. Legalábbis elméletben.

Az amerikai hadsereg új éjjellátója nem csak egy szemüveg, hanem egy harcokra edzett okos-eszköz Hamarosan mindaz a segítség, kijelző és extra megoldás, melyeket a videójátékokban már megszokhattunk, de eddig egy cseppet sem tűntek valóságosnak, egy egyszerű gyalogosnak is rendelkezésére állnak majd, és példátlan csapásmérési lehetőségekkel ruházzák őt fel.

Egy új katonai kvantumérzékelő önmagában lefedi a teljes rádiófrekvencia-spektrumot Egy új kvantumérzékelő lehetőséget adhat a katonáknak a kommunikációs jelek detektálására a teljes rádiófrekvencia-spektrumon, 0 és 100 GHz között - árulták el az amerikai hadsereg kutatói.   


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.