Az amerikai hadsereg új éjjellátója nem csak egy szemüveg, hanem egy harcokra edzett okos-eszköz

2020 / 11 / 14 / Felkai Ádám
Az amerikai hadsereg új éjjellátója nem csak egy szemüveg, hanem egy harcokra edzett okos-eszköz
Hamarosan mindaz a segítség, kijelző és extra megoldás, melyeket a videójátékokban már megszokhattunk, de eddig egy cseppet sem tűntek valóságosnak, egy egyszerű gyalogosnak is rendelkezésére állnak majd, és példátlan csapásmérési lehetőségekkel ruházzák őt fel.

A speciális, új éjjellátót – teljes nevén: Enhanced Night Vision Goggle-Binocular, röviden csak: ENVG-B – az Egyesült Államok hadserege hamarosan a terepen is be fogja vetni. Az ENVG-B azonban sokkal több egy szemüvegnél, amellyel a sötétben láthatunk, olyan extrákkal bír ugyanis, mintha egy Ubisoft-játék futurisztikus harcosáról rángattuk volna le – írja a The Warzone. Amennyiben az eszköz leghétköznapibb részére, tehát az éjjellátó funkcióra vagyunk kíváncsiak, úgy is tartogat meglepetéseket. Az ENVG-B két eljárás mixeléséből nyeri a végleges képet. Az első egy vákuumcső, amelyben jobban tud a rendelkezésre álló fény haladni, a másik egy hőérzékelő szenzor. A végeredmény így sokkal élesebb és tisztább, mint amire az eddigi szemüvegek voltak képesek. Sőt ebben a szemüvegben keresztülláthatunk több zavaró anyagon is, mint amilyen a por vagy a füst.

Az igazi lehetőségeket azonban az ENVG-B azon képessége rejti, hogy drót nélkül csatlakoztatható egyéb optikai eszközökre. Ez az eszköz a lenti videón  egy FWS-I optikai kiegészítő, amit az M4-karabélyra szereltek fel. Ezáltal az ENVG-B képén használható lesz az FWS-I nagyítási képessége is. Sőt ennek a megoldásnak köszönhetően a katona befordíthatja a sarkon a fegyvert, és így tüzelhet anélkül, hogy neki ehhez ki kellene lépnie vagy hajolnia a teljes takarásból.

Az ENVG-B ezen kívül bármilyen képet és videót tud futtatni többféle módon is. Az FWS-I adása például futhat a kép a képben megoldással a kijelző egyik sarkában, majd átkapcsolható úgy, hogy ez legyen a teljes nézet. A szemüveget fejlesztő L3Harris Technologies közleménye szerint az ENVG-B bármilyen adatáramra rácsatlakozható, amibe a sereg Nett Warrior helyzetérzékelő rendszere is beletartozik. Ezzel pedig tényleg a videójátékok birodalmába léptünk, mert a rendszer így élőben tudja mutatni a katona helyzetét a terepen. Emellett akár szintén a játékokból ismert radar is megjeleníthető, amely mutatja a baráti egységek, a feltételezhető ellenségek, valamint a célobjektumok relatív helyzetét a harcoshoz képest. Sőt a kép a képben megoldással egy adott, ellenséges építményről több információ is beolvasható.

Bármilyen információ, amely eddig kizárólag a taktikai rádión keresztül érkezett, most megjelenhet a katona által viselt szemüvegben képi formában is.

Már a fentiek izgalmasan hangzanak, pedig csak pedzegetjük a lehetőségeket. Az ENVG-B ugyanis ráköthető akár különböző repülőszerkezetek, harcjárművek kameráira is. Ezzel megvalósítható akár a videójátékokban már szinte hétköznapinak számító harctéri drón valóságos használata. Vagyis hogy a katona élő drón-felvételen kövesse, hogy mi történik éppen a terepen, és nyerjen így értékes információkat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hárommillióan nézték meg a következő James Bond trailerét, ami nem is létezik
A KH Studio sokak vágyát testesítette meg a Henry Cavill főszereplésével készült kamutrailerrel, amit teljes egészében mesterséges intelligenciával hoztak létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.