Az amerikai kormány eljárást indított a Google ellen monopolhelyzettel való visszaélés miatt

2020 / 10 / 20 / Bobák Áron
Az amerikai kormány eljárást indított a Google ellen monopolhelyzettel való visszaélés miatt
Több mint egy évig tartó nyomozás után az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma kedden bírósági eljárást indított a Google ellen a versenyjogi törvények megsértése miatt. A vád szerint a keresőóriás törvénytelenül tett szert monopolhelyzetre az online keresés és az ezzel összefüggő hirdetések területén.

A vizsgálatot vezető Jeffrey Rosen, az Egyesült Államok helyettes főügyésze szerint a cég "monopolhelyzetet tartott fenn olyan kizárásos gyakorlatokkal, amelyek sértették a szabad versenyt" - írja a The New York Times. A vád szerint a Google kizárólagos szerződésekkel és megállapodásokkal hozta versenyhátrányba a konkurenciát, például azzal, hogy több milliárd dollárt fizettek az Apple-nek, hogy az ő keresőmotorjuk legyen az alapméretezett kereső az iPhone-okon.

A The New York Times megjegyzi, hogy a bírósági eljárás várhatóan évekig is eltarthat, és számos más trösztellenes pert hozhat a Google nyakára, akikkel szemben több államban is egyidejűleg folytak és folynak vizsgálatok.

"A kormány győzelme átformálhatja Amerika legismertebb vállalatait, és azt az internetes gazdaságot, amit segített megteremteni"

- írja a lap. Azt is hozzáteszik ugyanakkor, hogy a Google régóta tagadja a vele szemben felhozott vádakat, és várhatóan minden erejével, ügyvédekkel, lobbistákkal és gazdasági szakemberekkel száll majd harcba az igazáért. Ehhez meg is lesz az ereje, hiszen a Google anyavállalata, az Alphabet értékét nagyjából 1,04 billiárd dollárra becslik és 120 milliárd dollárnyi készpénztartalékuk van.

Ezt nem oldja meg egy kormányváltás

Bár a legutóbbi felmérések szerint a novemberben esedékes amerikai elnökválasztás előtt Joe Biden demokrata jelölt magabiztos előnnyel vezet, a Google ügye szempontjából vélhetőleg nem sokat számítana, ha kormányváltásra kerülne sor. A most indított eljárás ugyanis közel sem csak a Trump-kormányzat keresztes hadjárata, sőt, a nagy technológiai vállalatok az utóbbi időben pont a demokratáktól kapták a legkomolyabb támadásokat. Mi is beszámoltunk róla, hogy a négy nagy vállalat, az Apple, az Amazon, a Facebook és a Google vezetőjét nemrég az amerikai Képviselőház Jogi Bizottsága idézte be egy meghallgatásra, amelynek keretében azt vizsgálták, hogy a cégek versenyellenesen működnek-e, néhány héttel ezelőtt pedig

a demokrata többségű bizottság egy olyan jelentést adott ki, amelyben megállapították, hogy a Google - más cégekhez hasonlóan - visszaélt a monopolhelyzetével.

"A piaci szereplők jelentős hányada - nagyvállalatok, kis vállalkozások és vállalkozók - függenek a Google keresője által biztosított forgalomtól, amelynek nincs alternatívája" - írták a jelentésben a törvényhozás tagjai, akik az Apple-t, a Facebookot és az Amazont is azzal vádolták, hogy visszaéltek a piaci erejükkel.

Ezzel szemben a Google állítja, hogy erős konkurenciával néznek szembe a piacon, és azzal védekeznek, hogy a kisvállalatok sokat profitálnak a szolgáltatásaikból. A cég egy trösztellenes eljárást már elbukott Európában, tavaly az Európai Bizottság 1,49 milliárd euróra bírságolta a Google-t, mert szerintük a cég visszaélt a versenyelőnyével az online hirdetések piacán.

(Borítókép: Mario Tama/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.