Az évezred tech pere kezdődik? Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook vezetői tanúskodnak

2020 / 07 / 29 / Pőcze Balázs
Az évezred tech pere kezdődik? Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook vezetői tanúskodnak
A héten az amerikai Képviselőház Jogi Bizottsága példátlan meghallgatást tart: egyszerre idézték be, ha csak videokonferencián is, a legnagyobb tech vállalatok vezetőit. Jeff Bezos, Tim Cook, Sundar Pichai és Mark Zuckerberg arra kell, hogy választ adjanak, hogy a vállalataik versenyellenesen működnek-e.

Az, hogy a technológiai vállalatok nagyra nőttek, nehezen vitatható. Az Apple 1,6 billió (ezermilliárd) dollárt ér, az Amazon másfelet, a Google valamivel több mint egyet. A Facebook a maga hétszázmilliárd dollárjával egészen kicsinek tűnhet mellettük, amíg össze nem hasonlítjuk mondjuk Amerika legnagyobb bankjával, a JPMorgan Chase-szel (feleakkora, mint a Facebook), a Forddal (huszonnégyszer kisebb), vagy a Hiltonnal (harmincegyszer kisebb). Szóval az, hogy nagyok, biztos.

Az, hogy a legnagyobb digitális cégek túl nagyra nőttek-e, már sokkal összetettebb kérdés.

Az Egyesült Államokban a versenyjog általában azt vizsgálja, hogy rosszul járnak, járhatnak-e a fogyasztók amiatt, hogy egy vállalat nagyobb lesz, vagy összeolvad egy másikkal, például drágábbak lesznek-e a termékeik. Ezzel szemben a tech vállalatok felhasználói általában jobban járnak, ha a kedvenc szolgáltatásukat többen használják. A Google keresője és Siri egyre okosabbak lesznek, a Facebookon még több az ismerős, az Amazon egyre ügyesebben ajánl nekünk elemet, telefontokot, könyvet. Tehát rövid távon nincs bajunk a behemótokkal - kérdés, hogy ugyanez hosszú távon is igaz-e.

Mind a négy cég másért néz majd farkasszemet az amerikai törvényhozással. Az Apple-lel a legnagyobb probléma az App Store, illetve az, hogy 30%-ot lecsippentenek az ott eladott appok árából, ami a bizottság elnöke szerint "országúti rablás". Az Amazon ugyan váltig állítja, hogy nem él vissza azzal, hogy pontosan tudja, hogy miből mennyi fogy náluk, azokat a termékeket kik veszik, honnan, mikkel együtt - mégis úgy tűnik, hogy remek érzékkel indítanak saját márkákat elemből, pelenkából és sok minden másból. A Google-lel kapcsolatos félelmek hasonlóak, mint az Amazon esetében, hiszen a keresőjükben a vádak szerint túl jól bánnak az érdekeltségükbe tartozó oldalakkal, mint például a YouTube-bal. Már a Fitbit tervezett felvásárlásánál is fűt-fát kell megígérniük az óceán innenső oldalán, nem csak, hogy nem célozhatnak hirdetéseket az okosórákon rögzített adatok alapján, de a keresőjüket sem fejleszthetik tovább azokkal. A Facebookkal szembeni aggályok most kivételesen nem az adatvédelemről szólnak: legutóbb a Giphy-t vásárolták fel sokak felháborodására, de az Instagram és a WhatsApp is túl sok lehet a politikusok szerint egy kézben.

Ahogy a The Verge írja, több mint egy évnyi nyomozás, több mint egymillió dokumentum és több száz órányi interjú alapján készülhettek fel a képviselők a meghallgatásokra. Bezos kivételével mindhárom CEO rutinos, Tim Cook az adatok és a fogyasztók védelméről, Mark Zuckerberg a kínai appok elleni ádáz harcról, Sundar Pichai a tudás demokratizálásáról tud álmából is felkeltve beszélni meggyőzően, ha a megfelelő gombot nyomják be rajtuk. Ettől függetlenül jó lett volna megtudni, hogy milyen a levegő akkor, amikor a világ legmeghatározóbb tech vállalatainak vezetői egyszerre izzadnak öltönyben. Kár, hogy ezt a távolból, webkamerák előtt teszik majd.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.