Az évezred tech pere kezdődik? Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook vezetői tanúskodnak

2020 / 07 / 29 / Pőcze Balázs
Az évezred tech pere kezdődik? Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook vezetői tanúskodnak
A héten az amerikai Képviselőház Jogi Bizottsága példátlan meghallgatást tart: egyszerre idézték be, ha csak videokonferencián is, a legnagyobb tech vállalatok vezetőit. Jeff Bezos, Tim Cook, Sundar Pichai és Mark Zuckerberg arra kell, hogy választ adjanak, hogy a vállalataik versenyellenesen működnek-e.

Az, hogy a technológiai vállalatok nagyra nőttek, nehezen vitatható. Az Apple 1,6 billió (ezermilliárd) dollárt ér, az Amazon másfelet, a Google valamivel több mint egyet. A Facebook a maga hétszázmilliárd dollárjával egészen kicsinek tűnhet mellettük, amíg össze nem hasonlítjuk mondjuk Amerika legnagyobb bankjával, a JPMorgan Chase-szel (feleakkora, mint a Facebook), a Forddal (huszonnégyszer kisebb), vagy a Hiltonnal (harmincegyszer kisebb). Szóval az, hogy nagyok, biztos.

Az, hogy a legnagyobb digitális cégek túl nagyra nőttek-e, már sokkal összetettebb kérdés.

Az Egyesült Államokban a versenyjog általában azt vizsgálja, hogy rosszul járnak, járhatnak-e a fogyasztók amiatt, hogy egy vállalat nagyobb lesz, vagy összeolvad egy másikkal, például drágábbak lesznek-e a termékeik. Ezzel szemben a tech vállalatok felhasználói általában jobban járnak, ha a kedvenc szolgáltatásukat többen használják. A Google keresője és Siri egyre okosabbak lesznek, a Facebookon még több az ismerős, az Amazon egyre ügyesebben ajánl nekünk elemet, telefontokot, könyvet. Tehát rövid távon nincs bajunk a behemótokkal - kérdés, hogy ugyanez hosszú távon is igaz-e.

Mind a négy cég másért néz majd farkasszemet az amerikai törvényhozással. Az Apple-lel a legnagyobb probléma az App Store, illetve az, hogy 30%-ot lecsippentenek az ott eladott appok árából, ami a bizottság elnöke szerint "országúti rablás". Az Amazon ugyan váltig állítja, hogy nem él vissza azzal, hogy pontosan tudja, hogy miből mennyi fogy náluk, azokat a termékeket kik veszik, honnan, mikkel együtt - mégis úgy tűnik, hogy remek érzékkel indítanak saját márkákat elemből, pelenkából és sok minden másból. A Google-lel kapcsolatos félelmek hasonlóak, mint az Amazon esetében, hiszen a keresőjükben a vádak szerint túl jól bánnak az érdekeltségükbe tartozó oldalakkal, mint például a YouTube-bal. Már a Fitbit tervezett felvásárlásánál is fűt-fát kell megígérniük az óceán innenső oldalán, nem csak, hogy nem célozhatnak hirdetéseket az okosórákon rögzített adatok alapján, de a keresőjüket sem fejleszthetik tovább azokkal. A Facebookkal szembeni aggályok most kivételesen nem az adatvédelemről szólnak: legutóbb a Giphy-t vásárolták fel sokak felháborodására, de az Instagram és a WhatsApp is túl sok lehet a politikusok szerint egy kézben.

Ahogy a The Verge írja, több mint egy évnyi nyomozás, több mint egymillió dokumentum és több száz órányi interjú alapján készülhettek fel a képviselők a meghallgatásokra. Bezos kivételével mindhárom CEO rutinos, Tim Cook az adatok és a fogyasztók védelméről, Mark Zuckerberg a kínai appok elleni ádáz harcról, Sundar Pichai a tudás demokratizálásáról tud álmából is felkeltve beszélni meggyőzően, ha a megfelelő gombot nyomják be rajtuk. Ettől függetlenül jó lett volna megtudni, hogy milyen a levegő akkor, amikor a világ legmeghatározóbb tech vállalatainak vezetői egyszerre izzadnak öltönyben. Kár, hogy ezt a távolból, webkamerák előtt teszik majd.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
Kibővítették a Bard képességeit és elérhetőségét, így a chatbot, megtekintve a leveleinket és dokumentumainkat, még sokkal több tanácsot tud adni szükség esetén.
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
A genetikai adatok gazdasági és katonai célokat egyaránt szolgálhatnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.