Az amerikai zászlóalj, ami felfújható tankokkal ment a 2. világháborúba

2021 / 12 / 12 / Bobák Áron
Az amerikai zászlóalj, ami felfújható tankokkal ment a 2. világháborúba
A "kísértethadsereg" létezését fél évszázadon keresztül titkolták az amerikaiak, pedig még fegyvereik sem voltak.

A 23. parancsnokság különleges csapatai, avagy a "ghost army' (kísértethadsereg) kétségkívül a második világháború egyik legzavarbaejtőbb alakulata volt. A 82 tisztet és 1023 újoncot számláló zászlóaljnak nem voltak fegyverei, soha nem csaptak össze ellenséges csapatokkal, a tagjaik között pedig különösen nagy számban lehetett találni dizájnereket, festőket, fotográfusokat.


A felfújható tank igen könnyen szállítható volt, hiszen kevesebb mint 50 kilogrammot nyomott (Fotó: Rick Beyer/Hatcher Graduate Library)

A zászlóaljnak ezzel szemben több száz felfújható harckocsija volt, amit a hozzáértő kezek úgy terveztek meg, hogy a lehető legjobban hasonlítsanak az igaziakra. Az 1944 májusától csaknem két tucat küldetést teljesítő alakulatnak egy célja volt: összezavarni az ellenséges hírszerzést, hogy a tengelyhatalmak ne tudják, merre vannak az amerikai csapatok. Ennek érdekében a kísértethadsereg mindent be is vetett, a felfújható járművek mellett hamis rádióadásokkal tévesztették meg az ellenséget, de az is előfordult, hogy hatalmas hangszórókból előre felvett hangokat lejátszva hitették el a németekkel, hogy olyan helyeken vannak csapataik, ahol valójában nem voltak.

Az ötletet az amerikaiak a britektől lesték el, akik a háború korábbi szakaszában alkalmaztak hasonló taktikát. Bernard Montgomery az El-Alamein elleni észak-afrikai hadjáratban kétezer felfújható tankot vetett be, hogy megtévessze Erwin Rommel csapatait.


Egy L-4-es repülőgép utánzata (Fotó: National Archives via PBS)

A Billy Harris ezredes és Ralph Ingersoll őrnagy által vezetett zászlóalj annyira profi volt, hogy még az egyes rádiósok stílusjegyeit is megtanulták, így a németek biztosra vették, hogy valódi rádióadásokat hallanak. Larry Deucers, A New Orleans-i 2. világháborús múzeum kurátora a Live Science-nek elmondta, hogy a gyakorlott fül számára az egyes katonák morze-kódjai szinte felértek egy ujjlenyomattal.

Felfújható tankok ide, hamis morze-kódok oda, az elterelő-hadműveletnek mégis talán a harmadik összetevője volt a legérdekesebb: a kísértethadsereg hangmérnökei hangfelvételeket készítettek katonai gyakorlatokról, valamint arról, ahogy az amerikai hadsereg katonái árkokat ásnak vagy hidat építenek, majd ezeket a hangokat hangszórókkal játszották le a német egységek közelében, meggyőzve őket, hogy az adott terület már amerikai fennhatóság alatt áll.


Brit "áltank" a második világháborúban (Fotó: The National Archives)

Deucers szerint az egység a legsikeresebb küldetését a Viersen-hadműveletben hajtotta végre, amire 1945. március 18. és 24. között került sor. A "kísértethadeseg" ehhez az akcióhoz 600 felfújható járművet használt, emellett hamis rendfokozatokkal is ellátták a katonáikat, hogy más egységekből való katonáknak adják ki magukat. Az i-re a pontot a hangmérnökök tették fel, akik egy pontonhíd építésének hangjait játszották le a német katonáknak. A tökéletes megtévesztés miatt az ellenség azt hitte, hogy az amerikaiak 30-adik és 79-edik gyalogsága átkelni készül a Rhine-folyón, és tűz alá vették a hadsereget, ami valójában nem is létezett.

Hogy a kísértethadsereg mennyire komoly fegyvertény volt az USA-nak, arra talán a legjobb példa, hogy a titkosítást csak a '90-es évek közepén oldották fel, így a világ hivatalosan csak ekkor értesült róla, hogy az amerikaiaknak a második világháborúban volt egy ilyen egysége.

Ez a cikk eredetileg 2020. 02. 21-én jelent meg a Rakétán.

(Live Science, The Atlantic)

A világ legrövidebb háborúja 38 percig tartott A világ legrövidebb háborúját 1896. augusztus 27-én vívták, délelőtt 9.02 és 9.40 között. Ha ez úgy hangzik, mint egy csavaros Rejtő Jenő-krimi felütése, akkor nem is járunk olyan messze az igazságtól, hiszen a neves író mindig is szerette egzotikus helyszínekre helyezni a regényei cselekményét. Márpedig a világ legrövidebb háborúja kétségkívül egzotikus helyszínen zajlott.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.