iPhone-nal induló autó, kézmosást figyelő Watch - az Apple legérdekesebb új bejelentései

2020 / 06 / 23 / Pőcze Balázs
iPhone-nal induló autó, kézmosást figyelő Watch - az Apple legérdekesebb új bejelentései
Hétfőn elkezdődött az Apple szokásos éves fejlesztői konferenciája, a WWDC, ahol jellemzően nem új telefonokat vagy tableteket jelentenek be, inkább az azokon futó programok következő verziójáról beszélnek. Ha hatalmas meglepetések nem is érkeztek Cupertinóból, néhány izgalmas változás azért kiderült.

Természetesen a konferencia, ahogy minden más, idénre tervezett tömegesemény, új formát kellett, hogy találjon: nem egy Észak-Kaliforniai arénában gyűlt össze az a többezer fejlesztő, akik sorsoláson nyerték meg a jogot, hogy jó sok pénzért vásárolhassanak maguknak egy jegyet. Ehelyett a teljes idei WWDC online zajlik, a bevezető előadás is egy látványos, de a benne szereplő vállalatvezetők közepes színészi képességei miatt egy kisvállalati PR-film és egy hittérítő műsor furcsa keverékét idéző videó lett. Tim Cook vezérigazgató és a kollegái annyi újítást jelentettek be, hogy azokat nehéz volna mind felsorolni, így inkább a legmeglepőbbekre és a legtöbbünket érintőkre fókuszálunk.

Android-rajongók, kezdődhet a lassú, cinikus tapsolás: végre személyre szabhatóbb az iPhone kezdőképernyője

Az iPhone 2007-es bejelentése óta az alkalmazásokat összegyűjtő képernyő nagyjából ugyanúgy nézett ki, az egyetlen nagy változás talán a mappák bevezetése volt. Android készülékeken hosszú ideje elhelyezhetünk az appok közé widgeteket, vagyis olyan mini-elemeket, amik például megmutatják az éppen aktuális időjárást vagy a naptárunkat. Az iPhone-on ezek egészen mostanáig egy külön képernyőn jelentek meg, ami rendezettebb és esztétikusabb, de kényelmetlenebb volt a konkurensnél. Ennek most vége, sőt, azoknak, akik nem szeretik mappákba csoportosítani az appjaikat, de viszket már a hüvelykujjuk az öt képernyőnyi programtól, az iOS mostantól automatikusan el tudja rendezni mappákba az ikonjaikat.

Az Apple nem csak ebben engedett: mostantól mi döntjük el, hogy mi legyen az alapértelmezett levelezőprogram és böngésző a telefonon, véget ért a Safari és a Mail despotikus korszaka. Ezek lesznek az operációs rendszer 14-es verziójának a leglátványosabb változásai a legtöbbünk számára - viszont akiknek új ötös BMW-je lesz, azok a kocsit ki fogják tudni nyitni és el fogják tudni indítani a telefonjukkal; ezt a modellt persze mások is követik majd. A magyar autók tizennégy éves átlagéletkorát figyelembe véve az iPhone-os kocsinyitással a következő években még bőven lehet majd villogni a diszkók előtt. Ha egyszer kinyitnak.

Mostantól alvás helyett zuhanyzás vagy reggelizés közben kell tölteni az Apple Watchot

Hosszú ideje megmagyarázhatatlan rejtély volt, hogy miért nincsen beépített megoldása az Apple-nek arra, hogy az órájuk figyelje, hogy hogyan aludtunk. Ahhoz képest, hogy már a zajterhelésnek és a menstruációs ciklusok figyelésének is készítettek külön programot, érthetetlen volt, hogy miért ez, az amúgy fontos terület maradt ki. Az óránk mostantól segíteni fog abban, hogy időben ágyba kerüljünk, bár egyelőre csak azzal, hogy ránk szól, nem azzal, hogy megpakolja helyettünk a mosogatógépet. Éjjel, míg alszunk, a légzésünket a mozgásunk alapján figyeli, hogy aztán abból az alvás minőségére következtessen. Amellett, hogy elküld minket aludni az Apple Watch, mostantól akkor is ránk szól, ha a víz zubogását figyelő mikrofonja szerint nem mossuk meg elég alaposan a kezünket, így gyakorlatilag az etetésen kívül a legfontosabb szülői feladatok ellátásra alkalmassá vált a világ legnépszerűbb órája.

A kedvenc appjaink a számítógépeinken is futni fognak

A legnagyobb horderejű, de egyelőre kissé távoli változás, hogy az Apple nem csak az iPhone, az iPad és az Apple Watch, de a Mac számítógépek processzorát is maga fogja tervezni és gyártani. Ezek a chipek eddig is rendkívül erősek voltak - az iPhone 11 processzora bizonyos esetekben gyorsabb, mint a milliós MacBook Próé. A következő két évben az Apple számítógépek alapvető változáson mennek majd keresztül amiatt, hogy megszabadulnak az Intel gyártotta processzoroktól, de a WWDC felvezető videójában jól fizetett papokként gesztikuláló szakemberek szerint minden gyorsabb, profibb és egyszerűbb lesz. A régebbi gépekre írt programok működni fognak, sőt, a közös alapok miatt az iPhone és az iPad appokat is használhatjuk majd a Macünkön. Amit az ötös BMW-nk csomagtartójából az iPhone-unk segítségével veszünk ki az újra kinyílt diszkó előtt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már közvetlenül weboldalakról is letölthetnek alkalmazásokat az iPhone-tulajdonosok
Már közvetlenül weboldalakról is letölthetnek alkalmazásokat az iPhone-tulajdonosok
A digitális piacokat szabályozó európai törvény miatt tette ezt lehetővé az Apple.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.