Az Apple megbékélt azzal, hogy más cégnek is lehet gyümölcs alakú logója

2021 / 01 / 01 / Pőcze Balázs
Az Apple megbékélt azzal, hogy más cégnek is lehet gyümölcs alakú logója
Egy nappal azután, hogy az Apple egy fontos perből került ki vesztesen, úgy tűnik, elálltak egy másik, sokkal kevésbé fontos pertől. Nyáron megfenyegettek egy kisvállalkozást, amely vette a bátorságot, és körte formájú logót választott magának. A két cég a jelek szerint megállapodott peren kívül.

Augusztusban a 9to5Mac-en olvashattuk, hogy a világ legértékesebb tőzsdei vállalata perrel fenyegette meg a Prepear nevű szolgáltatást. A cég ugyanis egy körtét választott emblémájaként, ami érthető, hiszen a neve a "készülődés" és a "körte" szavak összeillesztése; egy olyan appot fejlesztettek, ami a receptek összegyűjtésében és a főzésben segíti a felhasználókat. Szóval nem ócska telefon- vagy fülhallgató utánzatokat gyártanak, nem akarhattak senkit megtéveszteni a dizájnnal, de Cupertinóban a jogi osztály úgy gondolja, csak nekik lehet "minimalisztikus gyümölcs formájú logójuk, jobbra dőlő levéllel".


Balra a Prepear, jobbra az Apple logója

Tim Cook csapata nem a saját súlycsoportjából választott ellenfelet: a Prepearnek összesen öt alkalmazottja van, az Apple 137 000-ével szemben. Az alapítók állítása szerint egy embert el is kellett bocsátaniuk, hogy bírják a jogi előkészületekkel járó költségeket, de úgy érezték,

"erkölcsi kötelességük, hogy kiálljanak az Apple agresszív jogi fellépésével szemben".

A 9to5Mac friss híre szerint a felek megállapodhattak, mert az Apple a per felfüggesztését kérte; ha harminc nap alatt mégsem egyeznének meg hivatalosan, az ügy folytatódik. Ahogyan az a per is, amelyet az Apple első körben elvesztett a Corellium nevű céggel szemben.

Ez az ügy már nem egyszerű nyolcadikosok-az-ovisok-ellen erőfitogtatás

A Corellium olyan szoftvert gyárt, amely lehetővé teszi, hogy biztonságtechnikával foglalkozó informatikusok a számítógépükön futtassák az iPhone-ok operációs rendszerét, az iOS-t. Így lényegesen kényelmesebben és gyorsabban tudnak a rendszer hibái után kutatni - amiket jobb, ha ők találnak meg, mint ha rosszindulatú hackerek. Az ügyben illetékes floridai bíró elutasította az Apple vádját, miszerint a szolgáltatás sértené a szerzői jogaikat, sőt, azzal is megvádolta Cupertinót, hogy az érveik "őszintétlennek tűnhetnek". A történet fontos része, hogy az Apple korábban meg akarta vásárolni a céget, majd tavaly óta maga is a kutatók rendelkezésére bocsát olyan iPhone-okat, amelyeken szabadabban kutathatnak, dolgozhatnak, mint a boltban kapható példányokon tehetnék. Az Apple abban bízhat, hogy a bíróság azt az érvüket, miszerint a Corellium megkerülte a biztonsági megoldásaikat, amikor létrehozta saját szoftverét, helyben hagyja, így a per folytatódhat.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.