Az Apple mostantól nem árulhatja tovább az egyik legnépszerűbb termékét

2023 / 12 / 27 / Pőcze Balázs
Az Apple mostantól nem árulhatja tovább az egyik legnépszerűbb termékét
Karácsony második napján életbe lépett az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság által elrendelt tilalom, a háttérben egy szabadalmi vita áll.

Amint arról egy hete beszámoltunk a Rakétán, a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata közleményt adott ki arról, hogy rövidesen nem értékesíthet több Apple Watch Series 9-et és Apple Watch Ultra 2-t. Egy januári bírósági ítélet szerint az azokban lévő, a tulajdonos véroxigénszintjét mérő megoldás egy Masimo nevű orvostechnológiai cég szabadalmaira támaszkodik. Ennek következtében októberben az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (International Trade Commission, ITC) elrendelte az Ázsiában gyártott kütyük importjának a tilalmát. Csak Biden elnök vétójában bízhatott az Apple, amelynek a határideje december 25-e volt. Az egyetlen, még mindig kapható Apple Watch a belépő szintű SE modell lett, amelyben nincs véroxigénszint-mérő.

A Masimo és az Apple közti feszültségek nem most keletkeztek. 2013-ban, vagyis az első Apple Watch megjelenése előtt két évvel még egy lehetséges együttműködés miatt szerveztek találkozókat, azonban az orvostechnológiai cég szerint ezeket az Apple arra használta, hogy megismerje, majd megpróbálja magához csábítani a munkatársaikat. Ezt látszólag alátámasztja az a tény, hogy a Masimo alelnöke, az egészségügyi kérdésekért felelős Dr. Michael O’Reilly 2013 nyarán Cupertinóban kötött ki. Tim Cookékat azzal vádolják, hogy az ilyen igazolások hatására bizalmas információkhoz jutottak, illetve olyan technológiát fejlesztettek ki, amely szabadalmakat sért.

A vétó elmaradt, az órák december 26-án eltűntek az Apple kínálatából Amerikában.

Tíz évvel ezelőtt Barack Obama akkori amerikai elnök hasonló helyzetben találta magát a Samsung és az Apple közt dúló vita során. Obama végül a vétó mellett döntött, ám amellett, hogy mostanra sokkal feszültebb lett a viszony a technológiai vállalatok és a politikusok között, akkor egy koreai és egy amerikai óriás között kellett igazságot tenni, most egy amerikai behemót és egy néhányezer főt foglalkoztató, szintén amerikai cég szállt harcba egymással. Talán ennek tudható be, hogy az Apple sem kezdett egészpályás letámadásba; a 9to5Mac nevű, Apple-fókuszú portált tájékoztatta csak az álláspontjáról és terveiről. Most is nekik jelezték az "egyet nem értésüket" a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Korábban arról lehetett olvasni, hogy Cupertinóban egy szoftverfrissítéssel orvosolnák a problémát, ami a Masimo illetékesei szerint nem szűntetné meg a jogsértést. Mindenesetre a tizenhétmilliárd dollárt termelő Apple Watch fontos termék Tim Cookéknál. Ahogyan arra a The Verge rámutat, ideiglenesen megoldást jelenthet a véroxigén-szenzor letiltása, majd az órák amerikai gyártása, hiszen importtilalomról van szó. Meg is egyezhetnének a felek; a Masimónak hatvanmillió dollárnyi perköltsége gyűlt össze az elmúlt három évben. Az Apple, a világ egyik legtöbbet perelt vállalata, azonban egyelőre nem akar engedni, talán attól tartva, hogy más szabadalom-tulajdonosok vérszemet kapnának. Ám most, hogy minden egyes nap veszteséget szenvednek el az ITC ítélete miatt, lehet, hogy mégis erre kényszerülnek.

(Borítókép: Rohan/Unsplash)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.