Két nap múlva eltűnhetnek az Apple Watch-ok a boltok kínálatából egy szabadalmi ügy miatt

2023 / 12 / 19 / Pőcze Balázs
Két nap múlva eltűnhetnek az Apple Watch-ok a boltok kínálatából egy szabadalmi ügy miatt
Úgy tűnik, hogy a legrosszabbkor, a karácsonyi bevásárlások utolsó szakaszában az Apple nem adhat el több Apple Watch-ot az Egyesült Államokban egy tíz éve húzódó jogvita miatt. Az eszközökben lévő véroxigénszint-mérő ugyanis sérti egy technológiai vállalat meglévő szabadalmait és szellemi tulajdonát.

Amint arról a 9to5Mac beszámolt, a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata nem értékesíthet több Apple Watch Series 9-et és Apple Watch Ultra 2-t, mert az azokban lévő, a tulajdonos véroxigénszintjét mérő megoldás egy Masimo nevű orvostechnológiai cég szabadalmaira támaszkodik. Ezt állapította meg januárban egy bíróság, aminek következtében októberben az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (International Trade Commission, ITC) elrendelte a kütyük importjának a tilalmát. Mostmár csak egy elnöki vétóban bízhat az Apple, amelynek a határideje december 25-e, ezért a cég "elővigyázatosságból" bejelentette, hogy a két legfrissebb modell december 21-én a hivatalos webáruházukból, majd 24-én az üzleteikből tűnik el bizonytalan időre. Az egyetlen megmaradó Apple Watch a belépő szintű SE modell lesz, amelyben nincs véroxigénszint-mérő.

A Masimo és az Apple közti feszültségek nem most keletkeztek. 2013-ban, vagyis az első Apple Watch megjelenése előtt két évvel még egy lehetséges együttműködés miatt szerveztek találkozókat, azonban az orvostechnológiai cég szerint ezeket az Apple arra használta, hogy megismerje, majd megpróbálja magához csábítani a munkatársaikat. Ezt látszólag alátámasztja az a tény, hogy a Masimo alelnöke, az egészségügyi kérdésekért felelős Dr. Michael O’Reilly 2013 nyarán Cupertinóban kötött ki. Tim Cookékat azzal vádolják, hogy az ilyen igazolások hatására bizalmas információkhoz jutottak, illetve olyan technológiát fejlesztettek ki, amely szabadalmakat sért.

Félrerántják a kormányt?

Amint arra John Gruber ismert Apple-bennfentes rámutat, nem kizárt, hogy a cég úgy próbál nyomást gyakorolni a Biden-kormányra, hogy az egyedül a 9to5Mac-hez eljuttatott közleményében az Apple Watch-ok eltüntetésével fenyegetőzik. Tíz évvel ezelőtt Obama elnök hasonló helyzetben találta magát egy, a Samsung és az Apple közt dúló vita esetében, és végül a vétó mellett döntött. Ugyanakkor az azóta eltelt tíz évben a mindenkori politikusok szkeptikusabbak és szigorúbbak lettek, illetve igyekeztek lenni a tech óriásokkal szemben. Így az sem lenne meglepő, ha Joe Biden huszonötödikén a vétózás helyett pulykasütéssel töltené az idejét, miközben az Apple mérnökei állítólag példátlan erőfeszítések árán próbálják átírni a kütyükön futó szoftvert, hogy megszűntessék a jogsértő állapotot.

(Borítókép: Brandon Romanchuk/Unsplash)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.