Az Apple visszafogta az iPhone-ok teljesítményét. Félmilliárd dollárjuk bánja

2020 / 03 / 04 / Pőcze Balázs
Az Apple visszafogta az iPhone-ok teljesítményét. Félmilliárd dollárjuk bánja
Néhány éve újra fellángolt a szokásos "az Apple direkt lelassítja a telefonomat, hogy újat vegyek" vita. Ám a céltalan fórumozós puffogástól szokatlan módon egyszer csak kiderült, hogy van valami a dologban: igen, az Apple mérnökei az öregedő akkumulátorok miatt elkezdték visszafogni egyes készülékek teljesítményét, állításuk szerint persze nem azért, hogy új telefont vegyünk.

Két éve Matthew Panzarino számolt be részletesen a TechCrunchon arról, hogy miért döntött úgy az Apple, hogy korlátozza a leharcolt iPhone 6-osokat, 6S-eket és SE-ket: a megviselt lítium-ion akkumulátorok, hogy védjék magukat, hirtelen lekapcsolják a telefont, ha egy program nagyon igénybe veszi a processzort. A felhasználó nem ért semmit, ő csak elindított egy appot, az akksi még nem volt teljesen lemerülve, és mégis fekete a képernyő. Erre Cupertinóban az tűnt a jó megoldásnak, hogy visszaveszik a régebbi akksikkal bíró telefonok teljesítményét - ha nincs kiugró processzorigény, nincs hirtelen kikapcsoló iPhone. Elvileg mindenki boldog.

Csak erről nem szóltak senkinek.

Tim Cook gyorsan és határozottan reagált, miután sokan felháborodtak: bocsánatot kért, és elindított egy akksicsere programot, amelynek keretében egy évig az öregedő iPhone-ok a szokásos ár kevesebb mint feléért kaphattak új akkumulátort. Ennek később meg is lett az eredménye: 2018-ban tízszer annyian vettek új akksit a telefonjukba, mint általában. Ha abból indulunk ki, hogy ezeknek az embereknek akár csak a fele új készüléket vásárolt volna, ha nincs a program, akkor az többmilliárdos kiesés az Apple-nél. Emellett egy későbbi szoftverfrissítés lehetővé tette, hogy akit nem zavar a hirtelen halál, az kikapcsolhassa a processzor teljesítményének korlátozását.

Ez azonban nem volt elég,

amerikai fogyasztók egy csoportja így is perrel fenyegette az Apple-t. Pereskedni pedig drága mulatság, így végül úgy döntöttek, hogy lenyelik a keserű pirulát, és inkább fizetnek készülékenként 25 dollárt, anélkül, hogy elismernék vétkességüket. Hogy a mostani félmilliárd dollár sok vagy kevés, az nézőpont kérdése: a legutóbbi, már lezárt negyedévükben több mint 22 milliárd dollár profitot termeltek, szóval pénzügyi értelemben a koronavírus miatt csak március végére helyreálló gyártási kapacitásuk több fejtörést okoz Tim Cooknak, mint ez az összeg. Azt viszont remélhetőleg megtanulták az esetből, hogy a készülékeik alapvető képességeit, teljesítményét csak akkor szabad utólag, szoftveresen befolyásolni, ha legalább előre elmondják, hogy mit miért csinálnak.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.