Az átlátszó fa lehet a műanyag alternatívája

2022 / 10 / 20 / Felkai Ádám
Az átlátszó fa lehet a műanyag alternatívája
Az átlátszó fa a műanyagnál elképesztően kisebb környezeti terheléssel jár, miközben kiválthatja azt több területen is.

Az indiai Indian Institute of Technology (IIT) kutatói által írt tanulmány alapján három dolog mondható el az átlátszó fáról: egyrészt az előállítása környezetbarátabb, mint a kőolaj felhasználásával készített műanyagoké, másrészt viszont környezetszennyezőbb, mint az üveg, végül pedig ez utóbbinál ötször hatékonyabb lehet a gyártása, ami viszont energiamegtakarítást jelent. Na de, lássuk a részleteket, ahogy azt az Interesting Engineering cikke összefoglalja:

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja szerint évente 400 millió tonna műanyag keletkezik, amelynek nagy része egyszer használatos műanyagból származik. Nem meglepő tehát, hogy ahol csak lehet, lecserélik ezeket az anyagokat, viszont sajnos nem mindenhol lehet, mivel akadnak területek, ahol kifejezetten a műanyagok különböző tulajdonságaira van szükség. Ez utóbbi esetekben jöhet tehát jól az átlátszó fa. Az átlátszó fa amúgy nem az a technológiai újdonság, aminek talán hangzik: először 1992-ben készített ilyet a német Siegfried Fink, és az elmúlt évtizedekben sokat finomodott az előállítás.

Átlátszó fa helyettesítheti az üveget az építőiparban Egy ideje folynak már a kísérletek egy átlátszó, fényáteresztő anyag létrehozására fából. Ha sikerülne ilyen feldolgozott faterméket létrehozni akkor akár ablaküveg helyett is gyárthatnának belőle nyílászárókat.

Attól a kijelentéstől talán senki sem kap a szívéhez a döbbenettől, hogy természetes formában a fa nem látszik át. A kutatók azonban rájöttek, hogy a lignin eltávolítása átlátszóvá teheti azt. Ehhez a fát meleg oldatba áztatják, amely több vegyszert, például nátrium-hidroxidot, nátrium-szulfitot és nátrium-hipokloritot tartalmaz, majd hidrogén-peroxid oldatban forralják. Ez teljesen eltávolítja a lignint, és fehérre varázsolja a fát. A lignin által elfoglalt helyet azonban fel kell tölteni a szerkezeti integritás megőrzése érdekében. Ezt a folyamatot 85 °C hőmérsékleten hajtják végre különböző anyagok segítségével.

A végeredmény ugyan kevésbé átlátszó az üvegnél (90 százalékos átlátszóságot lehet így elérni), viszont nem törik, valamint az üveggel és a műanyaggal ellentétben lebomlik a környezetben. A környezeti terhelést így nem is maga a végtermék, hanem a fentebb részletezett, kacifántos előállítás jelenti.

Az átlátszó fa nem jutott kereskedelmi forgalomba, de itt-ott azért már (építkezések, elektronika) használják. Az indiai kutatók azonban arra voltak kíváncsiak, hogy életciklust tekintve, tehát az előállítástól a lebomlásig mekkora környezeti terhelést jelentene ez a termék. A kutatás arra jutott, hogy a leginkább környezetbarát eljárás, ha a lignin eltávolításához hidrogén-peroxidot, míg a pótlásához epoxit (műgyantát) használnak. Amennyiben pedig a gyártás ipari méretekben valósulna meg, úgy ezzel a módszerrel a szükséges elektromosság is 98,8 százalékkal lehetne csökkenthető.

Ami pedig a legfontosabb: a teljes életciklusokra vetítve az átlátszó fa a műanyaghoz képest tíz a hetediken nagyságrendben csökkentené a környezeti hatást – tehát hiába a fentebb kifejtett folyamat, ez radikálisan kisebb terhelést jelentene a bolygónak, mint ami a műanyagok előállításához szükséges.

Kép: Pixabay/Valiphotos


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.