Az Egyesült Arab Emírségek Hope szondája is hazaküldte első képét a Marsról

2021 / 02 / 16 / Justin Viktor
Az Egyesült Arab Emírségek Hope szondája is hazaküldte első képét a Marsról
A 2021-es Mars-média versenyt a kínaiak nyitották egy fekete-fehér, távoli, és kissé homályos képpel, majd ugyanők folytatták egy érdekes videóval, melyet már a keringőegység készített a Mars felszínéről. Az Emírségek Remény nevű szondája most szállt be, mindjárt egy ütős, gyönyörű, részletgazdag, színes fotóval nyitva. Íme a Mars teljes nagyfelbontású pompájában.

Az első kép

Az Egyesült Arab Emírségek Hope küldetésének első képen négy vulkán is található, köztük az Olympus Mons, a Naprendszer legnagyobb vulkánja. Az űrszonda február kilencedikén állt pályára a vörös bolygó körül, így az Emirátusok lett a történelem első arab nemzete, mely tudományos jelenlétet hozott létre a Föld közeli szomszédjánál. 

Ezt az első képet valószínűleg számos további követi majd a Marsról, mivel a Hope szonda széles pályán kering majd, miközben tanulmányozza a bolygó időjárási és éghajlati rendszereit, kitűnő rálátással a Marsra. 

A frissen visszaküldött fotót a Hope EXI műszere rögzítette 24 700 km magasságban száguldva a Mars felszíne felett február 10-én, egy nappal azután, hogy megérkezett a bolygóhoz.

A kép bal felső sarkában a Mars északi pólusa látható, a középpontjában éppen kora reggeli napfénybe kerül az Olympus Mons, a Naprendszer legnagyobb vulkánja. Az éjszaka és a nap határától, az úgynevezett terminátor vonaltól jobbra látható a három pajzsvulkán, az Ascraeus Mons, a Pavonis Mons és az Arsia Mons. Kelet felé megpillanthatjuk a hatalmas kanyonrendszert, a Valles Marineris-t, melynek egy részét felhő borítja.

Különleges ellipszis

"A Hope szonda első Marsról készült képének elküldése történelmünk meghatározó pillanata, és jelzi, hogy az Egyesült Arab Emirátusok csatlakoznak az űrkutatásban részt vevő fejlett nemzetekhez. Reméljük, hogy ez a küldetés olyan új felfedezésekhez vezet a Marsról, melyek az emberiség javát szolgálják." - írták a  misszió Twitter-fiókjában

A Hope most olyan ellipszisben alakú pályán kering a Mars körül, mely ezer kilométerre megközelíti a bolygót, majd majdnem 50 ezer kilométerre távolodik tőle. A következő hetek során ez egy 55 órás, 22 ezer kilométer és 43 ezer kilométer között mozgó pályára változik, ami körülbelül 25 fokkal hajlik az Egyenlítő felé. Erről a különleges pályáról a Hope néhány újszerű kutatást is elvégezhet majd. A tervek szerint nyomon követi majd, hogy az energia hogyan mozog a légkörben a legaljáról a teteje felé.

Az egyik fontos küldetés-elem a semleges hidrogén- és oxigénatomok űrbe történő elszivárgásának tanulmányozása, egy sötét és komor rejtély megoldása érdekében, mely két baljós kérdésben foglalható össze: Hogyan veszíthette el, a Mars egykor bőséges vízkészletét? Ha a valaha talán óceánokkal borított Marson mindez megtörténhetett, akkor bennünket is ez fenyegethet? Saját jövőnk záloga is, hogy kiderítsük, hogy egy korábban meleg és nedves bolygó hogyan válhatott ma hideg, poros, kiszáradt világgá.

(Forrás: Phys Kép: UAE)

Ez is érdekelhet:

Látványos kínai Tienven-1 videó a Marsról, melynek légkörében a britek vízgőzt találtak Ahogy már mi is beszámoltunk róla Kína Tienven-1 küldetése négy napja sikeresen Mars körüli pályára állította a keringőegységet. Most megérkeztek az első videók is, Kína hihetetlen felvételeket tett közzé, melyeket a Mars körül keringő Tienven-1 szonda készített a bolygóról.

Az Egyesült Arab Emírségek Remény nevű szondája holnap éri el a Marsot, holnapután Kína jön, egy hét múlva az USA Holnaptól nagy lesz a tolongás a Mars körül, miután kedden délután megérkezik az Egyesült Arab Emírségek űrhajója a bolygóhoz, elsőként a több tízezer kilométer per órás sebességgel oda igyekvő három misszió közül. Összefoglaltuk mit ígér Marskutatás tekintetében az előttünk álló izgalmas tavasz.

A Tienven-1 kínai szonda is sikeresen pályára állt a Mars körül Hivatalos kínai nyilatkozat szerint a Tienven-1 küldetés sikeresen Mars körüli pályára állt. Ez az első alkalom, hogy az országnak sikerült űrhajót juttatnia a vörös bolygóra, mindössze egy nappal azután, hogy az Egyesült Arab Emírségek szondája is megtette ugyanezt.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.