Az ellenség vonalai mögött teljesíthet szolgálatot az eVTOL, amit magyar mérnökök terveztek

2022 / 07 / 04 / Bobák Zsófia
Az ellenség vonalai mögött teljesíthet szolgálatot az eVTOL, amit magyar mérnökök terveztek
A távolról irányítható légi jármű a fegyveres konfliktusok során állhat majd szolgálatba.

Az eVTOL-ok jövő háborúiban való alkalmazási módjainak kutatása egyre több katonai program részét képezi: ezek a járművek ugyanis agilis, gyors fel-, és leszállást lehetővé tevő kialakításuk és akár távoli vagy automatizált irányítással is megoldható üzemeltetésüknek köszönhetően jó szolgálatot tehetnek olyan szituációkban, amelyekben a tradicionálisan alkalmazott gépek kevésbé ideálisak a probléma megoldására.

Ilyen szituáció lehet például egy konfliktus során a katonai helyőrség központjának támadása miatt a leszállóhely megrongálódása vagy akár teljes pusztulása: ekkor a könnyen levegőbe emelkedő és landoló eVTOL-ok még mindig alkalmazhatóak, a kiépített leszállóhelyet igénylő repülőgépekkel ellentétben. Emellett ezek az automatizált "repülő autók" viszonylag csendesen, de mégis gyorsan a segítségére siethetnek a mentésre szoruló katonáknak, anélkül, hogy egy pilóta életét kellene veszélyeztetni az akció során.

Ez csak két felhasználási mód a sokból, amelyet az Egyesült Államok Légiereje (USAF) tervez az eVTOL-ok segítségével, ezenkívül még több mint 60 más típusú alkalmazási terület lehetőségeit is vizsgálják az Agility Prime program keretein belül. A 2020 áprilisában indított program különlegessége, hogy az eVTOL-ok potenciális hadászati felhasználásának vizsgálata mellett az ilyen típusú járműveket fejlesztő cégek munkáját és a légi eszközök hétköznapi, kereskedelmi célú alkalmazásának lehetőségeit, illetve társadalmi elfogadottságát is igyekszik elősegíteni, hogy az eVTOL-ok minél előbb benépesíthessék az eget háborúban és békében egyaránt.

A program egyik állomásaként a Lift Aircraft vállalat már demonstrálta a saját gyártmányú járművének, a Hexának a képességeit (amelynek kialakítása egy magyar tervezőcsapat, a Maform munkájának eredménye), mikor májusban az Emerald Warrior 22.1 gyakorlat alatt bemutatta a járművet a Légierő képviselői előtt. A Hexa sajátos külsejű gépe pilóta nélküli repülésre is képes, távolról irányítható üzemmódban már áprilisban tesztelték az Eglin Légierő Bázison, mikor összesen 10 percet töltött a levegőben. A jármű 18 rotorral van felszerelve, a benne ülő pilóta joystickkal és érintőképernyő segítségével irányíthatja, vízen is tud landolni és csak 195 kilogrammot nyom.

A Hexa azonban csak az egyike azoknak a gépeknek, amelyek a Légierő kötelékében háborúba mehetnek, az USAF ugyanis még számai másik céggel is tárgyalásokat folytat és a végső döntés még nem született meg a leendő fejlesztésekkel kapcsolatban. A Defense News hírei szerint az eVTOL-okat első körben gyakorlatozásokhoz fogják majd alkalmazni, valamint szállítmányt fuvaroznak velük, a háborúban való felhasználás csak később következthet.

(Fotó: U.S. Air Force/Samuel King Jr.Staff Sgt. Taylor Crul)

Rendkívül jól halad a magyar tervezésű légitaxi fejlesztése A koronavírus-járvány ugyan megtorpanásra késztette a Lift Aircraftot, de a Kerülő Balázs vezetésével tervezett Hexa még így is beelőzheti a világot.


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.