Az első bűntény a világűrben

2020 / 03 / 10 / Felkai Ádám
Az első bűntény a világűrben
Tavaly márciusban az első, csak női űrhajósok részvételével történő űrséta elmaradt. Az első hírek szerint az volt az ok, hogy nem volt elég nőkre tervezett szkafander a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Kicsit jobban megkapargatva a felszínt azonban némileg más történet kezd el kirajzolódni. Olyan történet, mely akár az első, világűrben elkövetett bűntényt is magában foglalhatja.

Egy M-es szkafander története

2019 márciusában az egész világ várta az első, csak női asztronautákkal megvalósuló űrsétát. A két résztvevő űrhajós az ISS akkor szolgáló legénységének tagjai, Anne McClain és Christina Koch asztronauták lettek volna.

Az űrséta végül elmaradt, méghozzá a létező legkínosabb okból: nem akadt elég, nőkre méretezett szakafander a fedélzeten. Emiatt persze ki is robbant a botrány, ahogy illik, és hiába derült ki később, hogy a szkafander-kérdés sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, a részletes magyarázat már nem jutott el szélesebb közönséghez.

A The Verge cikke szerint ugyanis Anne McClain kezdetben L-es méretű torzót választott, de később inkább M-est szeretett volna. Az egyik M-est viszont addigra a társa kapta meg, és az ISS-en mindig csak két ruha áll bevetésre készen. Ezek darabjainak a cserélgetése viszont hosszadalmas, bonyolult folyamat – szóval kifutottak az időből, és lényegében ezért maradt el az első csak női űrséta.

Vagy nem.

Tavaly augusztus végén ugyanis a New York Times közölt cikket, ami alapján teljesen nem lehet kizárni azt sem, hogy a NASA bizonyos magánéleti problémák miatt nem szerette volna, ha a történelmi feladatot Anne McClain teljesíti – fontos hozzátenni, hogy ezt a lehetőséget a NASA szóvivője egyébként cáfolta.

Az első, csak női űrsétára amúgy tavaly ősszel végül sor került Christina Koch és a McClaint váltó Jessica Meir űrhajósokkal. Erről és egyéb őrült űrrekordokról amúgy már mi is írtunk itt.

Na de kicsoda Anne McClain?

Az asztronautának már a Wikipedia oldala is nemmindennapi karrierről árulkodik: Anne McClain profi rögbijátékos, helikopterpilóta és 216 iraki bevetést megjárt háborús veterán. Katonai karrierje alatt a legkülönbözőbb gépekkel repült: Kiowa Warrior, Beechcraft C-12 Huron, Sikorsky UH-60 Black Hawk és a Eurocopter UH-72 Lakota.

2013-ban beállt a NASA-hoz berepülőpilótának, és még ebben az évben beválogatták az asztronauta képzésbe.

Ugyanakkor Anne McClain története a parádés előmenetel mellett rávilágít valamire, amivel hamarosan talán egyre többen fognak szembesülni: hiába lépünk ki a világűrbe, a problémáinkat a Földről oda is magunkkal visszük.

Házassági történet

Anne McClain felesége az ISS misszió idején az a Summer Worden volt, aki korábban a légierő hírszerző tisztjeként dolgozott. Summer Wordennek két évvel azelőtt született egy fia, hogy McClainnel megismerkedett volna. A két nő vitája később elsősorban a gyerek körül forgott.

Worden ugyanis nem szerette volna, ha McClain örökbe fogadja a gyereket.

McClain közben mindent megtett azért, hogy felügyeleti jogot kaphasson, és a fiút nála helyezzék el – még bíróságra is ment Houstonban 2018-ban (ekkor még házas volt Wordennel). Érvelése szerint Wordennek dühkitörései voltak, és rossz anyagi döntéseket hozott, és ezért McClain szerette volna, ha jogilag is elismerik az ő meglévő és mély szülői kapcsolatát a kisfiúval.

McClain a bírósági eljárás megkezdésével egy időben hivatalos NASA fényképeket is feltöltött a Twitter profiljára, melyen szkafanderben mosolyog Summer Worden fia mellett. A kép mellé a következő feliratot tette közzé:

„Az a legnehezebb az űrhajós képzésben, hogy hátrahagyom ezt a négyévest, amennyiszer csak kilépek az ajtón.”

A képet azóta eltávolították.

A közösségi oldalakon támadt figyelem viszont csak tovább dühítette Wordent, aki nem akarta, hogy McClain bármilyen szinten is a gyerek anyjának tüntesse fel magát. A dolgok ezután mérgesedtek el a két fél közt végleg: McClain megvádolta Wordent azzal, hogy bántalmazta őt, mire Worden elindította a válópert. (A bántalmazás vádját később a bíróság ejtette.)

Mire jó egy számítógép az ISS-en?

Ezen előzmények után érünk el a cikk lényegéhez, vagyis az első, az űrben elkövetett bűntényhez. Summer Worden ugyanis a válóper folyamán megtudta, hogy egykori házastársa továbbra is értesül a költéseiről. Worden ezután megkérdezte a bankját, hogy ki és hol lépett be az ő bankfiókjába. Meglepő válasz érkezett: az adatokat a NASA számítógépes hálózatáról kérdezték le.

Ráadásul – mint az később kiderült – egy olyan gépről, ami nem a Földön található.

Anne McClain elismerte, hogy valóban ő lépett be a szóban forgó fiókba az ISS fedélzetéről, de állítása szerint, amit az ügyvédje által tett közzé, mindössze csak a házaspár közös pénzügyeire volt kíváncsi, ami ekkor még kibogozhatatlanul ért egybe.

Worden azonban nem így érzett, és ennek megfelelően panaszt nyújtott be a Federal Trade Commissionnél (FTC) azzal a váddal, hogy egykori felesége ellopta a személyazonosságát, hogy a pénzügyi adatokhoz hozzájusson.

Ezzel együtt Worden szülei a NASA-nak írtak egy hosszú levelet a fenti vádon kívül azzal, hogy McClain rendkívül manipulatív kampányba kezdett, hogy megszerezhesse a gyerek felügyeleti jogát.

Bíróság a világűrben

Az ISS-t öt ország űrügynöksége üzemelteti: az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Európa és Kanada. Ezek az országok már lefektették annak az alapjait, hogy egy-egy, az ISS-sel kapcsolatos jogi kérdés tisztázása kinek a hatáskörébe esik.

Egyébként az asztronauták a saját országuk joghatósága alá tartoznak mindaddig, amíg tevékenységük nincs kihatással egy másik országbeli űrhajósra.

A Clevendi Egytemen a Global Space Law Center kutatóinak viszont nincs tudomása arról, hogy az ISS fennállása óta hasonlóra – tehát olyan esetre, amikor bűncselekménnyel vádolták az egyik szolgálatot teljesítő asztronautát – valaha is sor került volna. Ilyesmiről a NASA sem tud.

A Federal Trade Commission (FTC) egyébként nem válaszolt a vádaskodó levélre, a NASA viszont lefolytatta a saját vizsgálatát. Eszerint Anne McClain eskü alatt vallotta, hogy nem volt tudomása arról, hogy Worden már nem engedélyezi neki, hogy a bankszámlán a pénzmozgást ellenőrizze, és ezért ahogy addig is, a kapott jelszót használva belépett a banki szoftverbe az ISS fedélzetéről.

A nő azt is hozzátette, hogy csak azt akarta ellenőrizni, van-e a számlán elég pénz, amiből a kisfiút el lehet látni a hónapban. Ezt egyébként a kapcsolatuk során McClain rendszeresen megtette Worden tudomásával, és nem tudta, hogy Worden a bankszámlához való hozzáféréssel kapcsolatban azóta megváltoztatta a véleményét.

Mi ebből a tanulság?

A NASA szóvivője határozottan cáfolta, hogy McClain elmaradt űrsétájának az említett vád a valódi oka. A két nő kapcsolatáról pedig nehéz és felesleges bármiféle véleményt mondani sok ezer kilométeres távolságból. Annyi biztos, hogy a „szép válás” (pláne ha gyerek is érintett a dologban) olyan, mint a jeti – azért nem jön szembe belőle egy mindennap a négyeshatoson.

Vagyis az emberek ilyenkor bántják egymást, csak ez esetben ez az első olyan vád megfogalmazásába torkollt, ami szerint bűncselekmény történt a világűrben.

Érdekesebb kérdés talán, hogy mit tettünk volna a NASA döntéshozói helyében. McClain vallomását ugyanis már a Földön tette, és hogy pontosan mennyit tudott az Űrhivatal a történelmi fontosságú séta előtt, és hogy valóban a szkafanderekkel volt-e a probléma, az talán sosem derül ki.

Mindenesetre annyira talán senkit sem lepne meg, ha a NASA kínosan ügyelne arra – pláne ha történelmi feladatról van szó –, hogy egy adott missziót a lehető legtisztább háttérrel rendelkező, legkevésbé támadható űrhajósok hajtsák végre.

Elvégre ezek az emberek nem mindössze pilóták idétlen ruhában, hanem példaképek az egész emberiség számára. Az első női űrséta résztvevői pedig lányok generációit fogják inspirálni.

(Kép: Wikipedia, NASA)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.