Az első Magyar Űrkongresszuson jártunk és tetszett, amit láttunk

2024 / 06 / 07 / Rácz Tamás
Az első Magyar Űrkongresszuson jártunk és tetszett, amit láttunk
A Balatonfüreden rendezett Űrkongresszus egyetlen igazi nagy baja, hogy csak egy napig tart, az is hétköznap. Az ötlet is, a program is megérdemelt volna egy teljes hétvégét.

Egyelőre nem nagyon tudjuk hova tenni ezt a Második Magyar Űrhajós dolgot, az űrügyi kormánybiztost, meg azt, hogy az űrügy a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezetében kapott helyet; talán azért, mert az űr tulajdonképpen külföldön van. Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy mi lesz, mit mesél és milyen szuvenírt hoz majd hazatérve Kapu Tibor; a Mikrobin, Mézga Aladáron, Szíriusz kapitány könyveken és Nemere Istvánon cseperedett generáció tagjaiként érzünk egyfajta romantikus elégedettséget, hogy megint komolyan vesszük a világegyetem többi részét is; na és persze  bízunk benne, hogy az állami költségvetésből is egyre látványosabban támogatott űr-dolgoknak ténylegesen lesznek minden magyar állampolgár által érzékelhető eredményei.

Akárhogy is, amikor megkaptuk a meghívót az Első Hazai Űrkongresszusra, egyértelmű volt számunkra, hogy erre el kell menni. És hát tényleg kár lett volna kihagyni, már csak a megnyitóbeszédek utáni, rendkívül szórakoztató, erősen zavarbaejtő művészeti produkció miatt is:


Ferencz Orsolya, űrkutatási kormánybiztos a gyerekek, fiatalok előtt álló, az űrkutatással kapcsolatban Magyarországon nyíló lehetőségekről beszélt a rendezvényt meglátogató iskolai csoportoknak. Az ott előtte egy darabka Hold!

Jim Christensen az Aldrin Family Foundation munkatársa; ő is toborzó jellegű előadást tartott. Megemlítette, hogy a Földhöz hasonlóan a Hold vagy a Mars sem lapos. Jó érzés volt megfigyelni, ahogy a tolmácsolás, feliratozás nélkül elmondott angol előadás közben a nézőtéren a középiskolások simán követték az eseményeket, jókor nevettek, láthatóan értették, miről van szó.

Az Űrkongresszus szervezője egy Orion Űrnemzedék nevű, Balatonfüreden bejegyzett alapítvány, a fővédnök pedig természetesen az űrkormánybiztos, Ferencz Orsolya. A rendezvénynek is Balatonfüred adott helyt. A szép, új, szinte a tópartra épült Kongresszusi Központ előcsarnokaiba települtek a kiállítók, a nagyteremben hangzottak el a nyitóbeszédek, az emeleti termekben pedig a tematikus szeánszok közös magyar űrdolgainkról. Valahogy így nézett ki mindez a helyszínen:

A fenti galériából kiemelnék két különösen komoly standot. A Műegyetem fejlesztő csapata BME Aerospace néven nemzetközi rakétás megmérettetéseken is bemutatja munkája eredményét; izgalmas dolog csak megnézni, végigsimítani is a szilárd üzemanyaggal működő Aether S-t:


A BME Aerospace Aether S nevű rakétája

9000 méter magasra repülő rakéta kibelezve

Hasonlóan látványos élőben találkozni egy olyan meteorológia ballonnal a StratoSpace standján, ami GoPro-kamerák előtt pózoló LEGO-figurákat, de ami ennél sokkal fontosabb, mindenféle légköri jelenségeket figyelő műszereket szokott a magasba emelni, szinte az űr határáig:


Meteorológiai ballon és az általa szállított, hungarocell-golyóba foglalt műszerek a Stratospace standján


Cukik a Repülés előtt eltávolítandó címkés csatlakozók a szondán

A bennem élő gonosz, cinikus kis rohadék pedig külön csoportba válogatta a rendezvény legabszurdabb műtárgyait és momentumait, tessék parancsolni:

A nap végén természetesen Farkas Bertalan és Kapu Tibor is megérkezik, de az eddigi összes és a reménybeli második magyar űrhajóst már nem vártam meg. Inkább siettem haza és megírtam ezt a tudósítást, hogy még gyorsan kikerülhessen a Rakétára, és az esti zárás előtt minél többen olvashassák: aki Balatonfüred környékén van és érdekli az űrkutatás, szerintünk nem fogja megbánni ha délután ötig még  kiszalad megnézni legalább a kiállításokat az előcsarnokban.

(Fotó: Rácz Tamás/Rakéta.hu)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Lebomlik-e a proton vagy sem? A kérdésre a válasz egyesítheti a fizika két ellentétes elméletét, és erre bizonyítékot a Hold mélyén találhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.