Az autóiparban dolgozott és sugárzásvédelmi fejlesztésekkel is foglalkozott Magyarország új kutatóűrhajósa

2024 / 05 / 27 / Bobák Zsófia
Az autóiparban dolgozott és sugárzásvédelmi fejlesztésekkel is foglalkozott Magyarország új kutatóűrhajósa
Kiválasztották az új magyar űrhajóst, aki a HUNOR program keretében az űrbe megy. A végső négy jelölt közül Kapu Tibor kapta meg a lehetőséget, hogy Magyarország új kutatóűrhajósává váljon, a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lett.

Szijjártó Péter 2019-ben jelentette be a Magyar Űrhajós Program indulását, és egyúttal azt is, hogy Magyarországnak öt éven belül új űrhajósa lesz, ma pedig az is kiderült, hogy ki lesz az a személy, akit végül megfelelőnek találtak a pozícióra. A HUNOR program keretében Kapu Tibor fejlesztőmérnök lett hivatalosan az új magyar kutatóűrhajós, tartalék űrhajósnak pedig Cserényi Gyulát választották.

A hosszan tartó kiválasztási folyamat alatt a többszáz jelentkezőből csak félszázan jutottak tovább az az Európai Űrügynökség hamburgi központjában tartott tesztekre, ahol az ESA felmérésein kellett részt venniük. A Program Irányító Testülete 2023 márciusában állította össze a legjobbnak bizonyuló négy fő listáját, akiknek az elmúlt egy évben számos további teszten és gyakorlaton kellett megállnia a helyét, hogy az őket monitorozó szakemberek ellenőrizzék fizikai és pszichológiai állóképességüket és biztosítsák a leendő misszióra való felkészültségüket. A jelöltek több helyszínen zajló tréningen és képzésen vettek részt, többek között szerveztek számukra túlélő képzést, átestek egy izolációs tréningen és jártak az Egyesült Államokban is, ahol Houstonban és Philadelphiában kaptak elméleti és gyakorlati képzést. A túlélő kiképzésért a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részlege felelt, és részét képezte egy szárazföldi és egy vízi fázis is, hogy a jelöltek megtanulják, szükség esetén hogyan tudnak boldogulni bármilyen váratlan és kockázatos helyzetben.

Az irányító testület május 26-án este hozta meg döntését a végső kiválasztással kapcsolatban - ez alapján eldőlt, hogy Magyarország új kutatóűrhajósa Kapu Tibor lesz, a tartalékos kutatóűrhajós pedig Cserényi Gyula.

A döntésre egy szimbolikus értékű napon, az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan űrbe való indulásának 44. évfordulóján került sor. Farkas 1980. május 26-án indult a Szaljut-6 űrállomásra a Szojuz-36 fedélzetén 8 napos küldetésére, aminek során tudományos munkákat végzett a szovjet űrhajósokkal együttműködésben. A következő magyar űrhajós is tudományos projektekben és kutatásokban vesz majd részt a program során, amelyet az amerikai Axiom Space szervez. A küldetésre 2024 végén vagy inkább 2025 elején (de lehet, hogy később) kerül majd sor a jelenlegi tervek szerint.

Kapu Tibor nyíregyházi fejlesztőmérnök, aki Szijjártó Péter bemutatása szerint korábban főként az autóipar területén dolgozott és akkumulátor-fejlesztéssel foglakozott. A 32 éves mérnök a Boschnál kezdte karrierjét, akárcsak a tartalékos Cserényi Gyula: mindketten a magyarországi Bosch-csoport hatvani gyárában helyezkedtek el évekkel ezelőtt, majd más területeken is kipróbálták magukat, Kapu az elmúlt években a Remred Space Technologies sugárzásvédelemmel kapcsolatos fejlesztéseiben vett részt. A Boschnak adott interjújában elmondta, a HUNOR programba való jelentkezését az ejtőernyőzésnek köszönheti, mivel egy ejtőernyős tematikájú Facebook-csoportban találkozott először a programmal. A kutatóűrhajós számára egyelőre a misszióra való felkészülés a legfontosabb feladat, de az űrhajózás utáni időkben is az űripar területén szeretne maradni és Cserényi is az űriparban tervezi kamatoztatni a képzés során megszerzett tudását.

(Fotó: HUNOR)

A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig Hamarosan kiválasztják a magyar űrhajóst - mi történt eddig a kiválasztás és felkészítés folyamán?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Lebomlik-e a proton vagy sem? A kérdésre a válasz egyesítheti a fizika két ellentétes elméletét, és erre bizonyítékot a Hold mélyén találhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.