Az első napelemes terepjárót csak a napfény hajtja

2023 / 10 / 04 / Bobák Zsófia
Az első napelemes terepjárót csak a napfény hajtja
A Stella Terrát a jármű súlyával kapcsolatos kötöttségek miatt a nulláról kellett megtervezni.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem (TU/e) diákjaiból álló Solar Team Eindhoven elkészítette az első napelemes off-road autót, amely bármilyen nehéz terepen elboldogul, miközben a nap energiája biztosítja a folyamatos energiaellátását. A csapatnak nem ez az első saját tervezésű járműve, de ennek a megépítése jelentette az eddigi legnagyobb kihívást.

A Stella Terra, más napelemes autókhoz hasonlóan, a tetőre és motorháztetőre telepített panelek révén gyűjti be a napfényt és ezáltal akár a töltőállomásoktól és villamosenergia-hálózatoktól távoli tájakon is működőképes marad, persze csak megfelelően napos időben. Az egyetem leírása szerint a jármű körülbelül 630 kilométert tud megtenni egyhuzamban jó időben, maximális sebessége 145 km/h és mindössze 1200 kilogrammot nyom, ami valamivel alatta van egy átlagos utcai terepjárónak, de mivel nem városba, hanem terepre szánták a készítői, ezért a súly tekintetében szigorú kötöttségekkel kellett számolniuk.

Egyfelől az autónak eléggé robosztusnak kell lennie a kiépített utak nélküli területeken való haladáshoz, másrészt elég könnyűnek ahhoz, hogy a napelemek is elegendő energiát biztosítsanak a működéséhez. A problémát a tervezőcsapat egyéni módszerrel oldotta meg: az alkatrészeken át a napelemes rendszerhez tartozó inverterekig mindent személyre szabottan terveztek meg, így egy teljesen egyedülállónak mondható jármű született.

A terepjárót egyelőre Hollandiában tesztelték, de a nehezebb terepeken való ellenállóképességét is igyekeznek felmérni, ezért októberben Marokkóba viszik, ahol teljesen más körülménynek uralkodnak. A helyszínen a köves, homokos talaj és a tűző napfény hatásait is vizsgálják. A tesztutat a tervek szerint ezer kilométer megtétele után a Szaharában fejezik majd be.

A Solar Team Eindhoven a Stella Terra előtt már számos napelemes járművet fejlesztett, így az évek alatt Stella modellekből egy egész család alakult ki, ennek tagjai:

  • a Stella Vita, ami egy tágas "guruló otthon", amely hét méteres hosszával és berendezésével lakhatásra is alkalmas

  • a Stella Vie, ami az első napelemes családi autó

  • a Stella Lux, ami a tervezők szerint több energiát megtermel, mint amennyit felhasznál

  • a Stella Era, ami különleges külsejével sci-fibe illő járműnek tűnik

  • és immár a Stella Terra is, amivel már nem csak a városban lehet autózni

A speciális járművekkel a csapat a napenergiával működő, fenntartható közlekedés lehetőségeit méri fel és demonstrálja. Néhány évente újabb és újabb verziókat fejlesztenek, amelyek mindegyike más szempontból mutatja be a napelemes autók előnyeit. Mivel egy diákokból álló, kísérletező csapatról van szó, a piaci igények nem kötik őket a tervezés során, aminek köszönhetően különleges és rendhagyó példányokat is alkothatnak, az elkészített járművek pedig akár meg is előzhetik korukat és utat mutathatnak más, napenergiával működő közlekedési eszközök tervezői számára.

(Fotó: Solar Team Eindhoven)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.