Az ember, aki 68 éven keresztül csuklott megállás nélkül

2022 / 07 / 11 / Bobák Áron
Az ember, aki 68 éven keresztül csuklott megállás nélkül
Charles Osborne végigcsuklott egy világháborút, a Szovjetunió felemelkedését és bukását, a Holdra szállást, de a televízió, a számítógép és az internet feltalálását is.

Bár a csuklás a legtöbb embernél percekig, legfeljebb órákig tart, az orvostudomány jó néhány olyan esetet tart számon, amikor a rekeszizmok önkéntelen összerándulása krónikussá vált, így a beteg akár hetekig vagy hónapokig is csuklott. Charles Osborne példája viszont még ezek között is olyannyira kirívónak számít, hogy azt még a Guinness Rekordok Könyve is számon tartja.

Az akkor mindössze harmincéves amerikai férfi 1922-ben kezdett el csuklani, majd 68 éven keresztül megállás nélkül csuklott egészen 1990-ig, amikor is máig rejtélyes okokból egyszercsak abbamaradt az életét végigkísérő csuklása. Osborne elmondása szerint a dolog akkor kezdődött, amikor a nebraskai Union egyik farmján dolgozott, és éppen egy 150 kilós sertést igyekezett felakasztani a kampóra, hogy felvághassák. A férfi elesett, és bár elmondása szerint semmi különöset nem érzett, a csuklás innentől kezdve a hétköznapjai részévé vált.

Osborne kezdetben percenként nagyjából negyvenszer csuklott, de élete során a rándulások száma fokozatosan ennek a felére csökkent. Nagyvonalú becslések szerint Osborne a 68 év alatt így is mintegy 430 millió alkalommal csuklott, amivel ki is érdemelte a Guinness Rekordok Könyvének az ide vonatkozó (egyébként kifejezetten miatta létrehozott) rekordját.

Az ember, aki két atomtámadást is túlélt Az atombombára szokás úgy gondolni, mint olyan halálos fegyverre, ami elől nincs menekvés, és noha a történelem bebizonyította, hogy ez többnyire valóban így van, azért akadnak ellenpéldák is.

Osborne természetesen számos orvost felkeresett abban a reményben, hogy képesek lesznek elmulasztani a csuklását, de hamarosan azzal kellett szembesülnie, hogy az orvostudománynak egyszerűen nincs válasza az állapotára. A férfit idősebb korában kezelő Dr. Terence Anthoney-nak az volt a teóriája, hogy Osborne agyában az esés közben megsérülhetett az egyik ér, ami miatt az agyának éppen az a része károsodott, ami a csuklás megakadályozásáért felel. A Texasi Egyetem San Antonió-i egyetemi kórházának orvosa, Ali Seifi ezzel szemben azt állítja, hogy a legvalószínűbb, hogy az esés során Osborne rekeszizma megsérült, de azt sem lehet kizárni, hogy a férfi sztrókot kapott.

A sztrók szélsőséges esetben valóban okozhat krónikus csuklást, ami emellett számtalan más rendellenességre is utalhat. Az alkoholizmustól kezdve a központi idegrendszer sérülésén keresztül egészen az agydaganatig egy sor különböző ok válthat ki ilyen jelenséget, ami kezelhetetlenné válva önmagában is jelentősen megnehezítheti a betegek életét. Az orvostudomány olyan esetet is számon tart, amikor valaki hetekig nem aludt a folyamatos csuklás miatt, de az evési nehézségek és az ezzel járó súlyveszteség is okozhat egészségügyi problémákat. A folymatos csuklás miatt idősebb korában Osborne is kizárólag turmixolva volt képes elfogyasztani az ételt, igaz, a beszámolók szerint nála ez nem okozott jelentős fogyást.

Bár fentebb azt állítottuk, hogy Osborne csuklására az orvostudománynak nem volt válasza, ez ebben a formában nem teljesen igaz. Argus Leader, a Sioux Fallsban található Mayo Clinic orvosa előállt egy olyan módszerrel, amivel sikeresen szüntette meg a férfi csuklását, csakhogy ehhez Osborne-nak oxigén és szén-monoxid keverékéből előállított gázban kellett tartózkodnia, ami sokkal nagyobb veszélyt jelentett az életére, mint maga a csuklás.

A férfi végül inkább megtanult együttélni az állapotával, amihez a Mayo Clinic orvosai egy hasznos technikát is megtanítottak neki. Ennek lényege az volt, hogy Osborne mindig a csuklások között lélegzett, így bár a rángások nem múltak el, de a továbbiakban legalább teljesen észrevétlenül, a jellegzetes hang nélkül tudott csuklani.

A világ legöregebb szárazföldi állata idén ünnepli a 190. születésnapját Jonathan, a teknős, alig tíz évvel később született, mint Petőfi Sándor, de még ma is találkozhat vele bárki, aki Szent Ilona szigete felé jár.

Bár állapotáról még a hetvenes évek végén adott interjúban is úgy nyilatkozott, hogy "bármit megadna érte, hogy megszabadulhasson tőle", Osborne az állapota ellenére nagyjából teljes értékű életet élt. A beszamolók szerint mezőgazdasági gépek és haszonállatok értékesítésével foglalkozó férfi másodszor is megházasodott (első feleségét még a csuklás megkezdése előtt vette el), és született nyolc gyermeke is. Osborne a csuklásának köszönhetően országosan is ismert lett, a Guinness Rekordok Könyve mellett szerepelt a hetvenes évek egyik legnépszerűbb beszélgetős műsorában, a Johnny Carson vezette Tonight Showban és más téveműsorokba is meghívták.

Máig rejtélyes okokból 1990 februárjában (más források szerint júniusban) Osborne egyszer csak abbahagyta a csuklást, ám sokáig nem élvezhette a váratlan szerencséjét, hiszen egy évre rá, 97 éves korában elhunyt.

(A cikk elkészítéséhez felhasznált források: Smithsonian Magazine, Today I Found Out, Wikipedia)

Volt idő, amikor az amerikai haditengerészet betonból épített hajókkal kísérletezett A vasbetonból készült hajókat a kényszer szülte, de van, amelyik még száz év után is úszik.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.