Az emberi csontra növeszthető "számítógépet" fejlesztettek

2021 / 11 / 21 / Felkai Ádám
Az emberi csontra növeszthető
Két problémát kellett megoldani: a csontról a hagyományos ragasztóanyagok gyorsan leválnak, valamint az eszköznek nem szabad irritálnia a közeli szöveteket sem.

Mielőtt azonban rátérnénk a csontra helyezhető „számítógép” technológiai bonyodalmaira, nem árt tisztázni, hogy egyáltalán mi szükség lehet hasonló eszközre. A törékennyé vált csont (ami állapot például oszteoporózis, vagyis csontritkulás miatt alakulhat ki) miatti csonttörés következtében az emberek több napot töltenek kórházban, mint szívrohammal, mell- vagy prosztatadaganattal.

A most szóban forgó eszköz azonban ráilleszthető a csontra, és így figyelni lehet a gyógyulási folyamatot, és el lehet kerülni, hogy a csont ismét eltöröljön, ami épp az oszteoporózis esetén gyakran elő szokott fordulni. De a csontregenráció szoros megfigyelése a terápiás döntések hatékonyságát is javíthatja – pontosabb válaszokat lehet adni az olyan kérdésekre, hogy mikor lehet eltávolítani a rögzítő eszközöket, például a csavarokat, de a csontgyógyulást serkentő gyógyszerek adagolását is pontosabban be lehet állítani több információ birtokában. Ez utóbbi azért is lényeges, mert ezeknek a gyógyszereknek lehet mellékhatása is. A „csontszámítógépet” egyébként emberen még nem tesztelték, de a fejlesztők remélik, hogy egy nap nem csak megfigyelni lehet ennek segítségével a csont állapotát, de akár a gyógyítás előtt is megnyílhat az út.

Azonban tehát két fontos akadályt is le kellett küzdeni: az egyik, hogy a csontot szorosan körülpólyálják az izmok, melyek ráadásul gyorsan is mozognak, így egy hasonló eszközt könnyen eltávolíthatnak a csont felületéről. A másik pedig, hogy a csont külső rétege a bőrhöz hasonlóan folyamatosan megújul, vagyis a hagyományos ragasztóanyagokkal az eszköz pár hónap alatt le is esne.

Az első problémát úgy orvosolták az Arizoniai Egyetem kutatói, hogy az osseosurface electronics (csontfelszíni elektronika) nevű eszköz olyan vékony, mint egy papírlap, így tökéletesen rá lehet simítani a csont egyenetlen felszínére. Emellett kifejlesztettek egy újfajta ragasztót is, amely olyan kalcium részecskéket tartalmaz, aminek az atomi szerkezete megegyezik a csontéval, így a csont szépen összenő az eszközzel. Nincs szükség áramforrásra sem, mivel az eszköz olyan NFC (near-field communication) technológiát használ, mint aminek segítségével az okostelefonok lehetőséget nyújtanak az érintésmentes fizetésre.

(Fotó: Gutruf Lab)

További cikkek a témában:

Az intelligens csontok elgörbülnek, hogy megóvjanak bennünket a véletlen törésektől Nemrég nagy előrelépés történt a csontritkulás, és a belőle fakadó törések elleni küzdelemben.

A világ legkisebb beültethető chipje akkora, mint egy porszem, egerekben már működik Az eszköz szabad szemmel alig látható, de helyet kapott rajta minden, áramkör, transzduktor, kommunikációs egység és szenzorok. A funkciója elsősorban a testhőmérséklet monitorozása, amit később emberekben is szeretnének tesztelni a kutatók.

A végbélnyíláson keresztül szaltózik be a testbe az aprócska robot A négyszögletes robot olyan apró, hogy egy pénzérmén észre sem vennénk, és szaltókkal közlekedik a bélrendszerben. A gép segítségével nagyban csökkenthetők lesznek bizonyos gyógyszerek mellékhatásai.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.